Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 21:45 14 596 4

Те спечелиха милиарди долари за дни

  • коронавирус-
  • it компании-
  • печалба-
  • приходи-
  • китай-
  • услуги

IT компаниите в Китай отчитат високи печалби благодрение на коронавирусът

Те спечелиха милиарди долари за дни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Милиони китайци, които са под карантина в Ухан си седят вкъщи и влизането в Интернет е най-честото нещо, което правят. Някои се забавляват, а други работят от вкъщи през Интернет. Не е изненада, че доходността на технологичните компании започна да отчита ръст, които предлагат услуги като компютърни игри, конференции и дистанционни медицински услуги.

Макар никой да не знае кога и как ще завърши създалата се кризисна ситуация, ландшафтът на бизнеса и технологиите ще се промени след края на кризата. Най-силна изгода към момента отчита индустрията на компютърни игри. За последния месец се наблюдава бум в покупката им. Така например, Honor of Kings от Tencent оглави класацията на компаниите с най-високи печалби. Ежедневните активни ползватели вече са над 100 милиона души. Средно на седмица печели между 60-70 млн. USD, а седмицата от 17 до 24 януари печалбата е 286 млн. USD. При играта Sinolink Securities дневните ползватели ще нараснат от 120 на 150 млн. души, което ще е най-високия показател от създаването ѝ. Стратегическата игра Plague Inc. Изведнъж стана най-продаваемото приложение за iOS в Китай. Играта засяга темата за вируса. През януари тя е купена 78 000 пъти срещу 16 000 през декември 2019 г.

Очакванията бяха, че китайските служители ще се върнат на работа след ваканцията по случай Китайската нова година. Това обаче не се случи и доведе до бум в използването на приложения за дистанционна работа като DingTalk от Alibaba и WeChat Work от компанията Tencent, а също Lark (аналог на Slack) и WeLink от компанията Huawei.

Развитие търпят и платформите за дистанционно обучение. Youku създаде опция за обучение на ученици от началното и средно училище чрез Интернет. Други компании в онлайн сектора предложиха безплатно онлайн обучение по време на карантината, сред които New Oriental Group – най-голямата частна образователна компания в Китай, както и платформата за обучение на английски език VIPKid. Някои спортни зали също започнаха да предлагат онлайн курсове, с цел да запазят клиентите си.

Нараства и броят на хората, които се обръщат към онлайн медицински консултации, което тласка напред развитието на телекомуникационните услуги. От 23 до 30 януари са направени близо 777 000 консултации. Цената им е между 19 и 29 юана, но в момента се предлагат безплатно в случай, че става дума за коронавирус.

За шест дни – до 29 януари, платформата Tencent Trusted Doctors е провела 1.21 млн. онлайн консултации в цялата страна, което е 4 пъти повече спрямо същия период на 2019 г.

Ръст отчитат и компаниите, които предлагат облачни услуги. На техните сървъри клиентите получават дистанционен достъп програми, сайтове, приложения и други.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да еаааа!

    47 6 Отговор
    Китайците ще се спасят от корона вируса, но налази ли ги ГЕРБ вируса спасение няма. Всички ще станат аристократи банкянски тип и вкупом ще се отправят към дедите си. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
  • 3 Буквите Ж и В

    7 1 Отговор
    Китай е перла в короната на китайците !
  • 4 бате гойко ти си п

    1 1 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ,№1