ФАКТИ.БГ

Още няма яснота за работата на хотелите през лятото

От бранша предложиха и мерки от опита на чужди държави

Публикувана: 23 Април, 2020 17:34
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1802
Още няма яснота за работата на хотелите през лятото
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Все още няма изготвен ясен регламент на действия и предписания как точно да работят хотелите в условията на пандемията. Министерството на туризма е изготвило мерки, които е предоставило на Министерството на здравеопазването и очаква оттам да се произнесат по тях.

Това стана ясно след работна среща в Министерския съвет между министъра на туризма Николина Ангелкова, Националния кризисен щаб, представен от ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев и представители на туристическия бранш, сред които и Съюзът на собствениците – Слънчев бряг.

Хотелиерите поставиха редица въпроси, свързани с конкретните мерки, които трябва да предприемат те и държавата за спасяването на летния сезон: Как да бъде осигурена сигурността и здравето на туристите в условия на пандемия? Какви са конкретните стъпки и действия от страна на хотелите в случаи на установяване на турист или човек от персонала болен от корона вирус? Какво следва да бъде нивото на карантиниране в тези случаи?

И още: Какви ще са мерките спрямо персонала и работодателя, ако се наложи затваряне на обект? Какви са мерките за подпомагане конкретно на хотелиерския бизнес и способите за стимулиране на туризма? С какви конкретни способи и мерки държавата ще рекламира и активира вътрешния туристически пазар през предстоящия сезон Какви конкретни мерки предвижда държавата за привличане на туристи от съседни държави, ако границите не бъдат отворени за полети? Може ли да се разчита на безплатни плажни услуги през предстоящото лято с оглед неблагоприятната ситуация?

От бранша предложиха и мерки от опита на чужди държави: Въвеждане на международен сертификат за хотели без корона вирус и дестинация свободна от вируса; Въвеждане на здравен паспорт за входящите туристи; Въвеждане на Декларация за неносене на отговорност от страна на туристите при настъпване на заболяване от корона вирус на територията на страната; Облекчаване на визовия режим за туристи от страни извън ЕС; Рекламиране на България като сигурна дестинация. Ген.Мутафчийски изтъкна, че най-добре би било тези мерки да бъдат съгласувани и валидни за целия Европейски съюз, но на този етап ЕС също не е предложил нещо в тази посока.

Беше посочено, че изготвянето на подобни мерки изисква време, тъй като условията непрекъснато се променят, ситуацията е безпрецедентна и е нужно да се съобразят с много изисквания. Всичко това, в условия на непълна и недостатъчна информация за поведението на коронавируса. На срещата стана ясно, че оптимистичен вариант за старт предстоящия летен сезон е средата на месец юни, но не може да се изключи и песимистичен вариант. Проблемът идва от факта, че много държави в Европа са затворили границите си и ще ограничават туризма в своите предели или най-много до съседни държави.

Препоръчано бе евентуално да се работи с Румъния, тъй като най-възможен за момента е сухопътният туризъм. Наблегнато бе още, че се работи с Външно министерство по въпроса за временно облекчаване на визовия режим за граждани на Русия и Турция. Мисли се и по въпроса за отпадане на концесионните такси и оттам за безплатни плажни услуги или на цена 1-1,50 лв през това лято, но и този въпрос все още не стигнал до окончателно решение.

Хотелиерите са предложили да отпадне задължителното изискване за 6 месечен трудов стаж за регистрация за помощи в Бюрата по труда на сезонните им работници. От Министерството на туризма са дали уверение, че ще работят за отрадането на това условие по време на кризата или да се облекчи изискването за по-малко месеци. По отношение на разсрочените плащанията на туроператорите към хотелите в период от 30 или 60 дни след отпътуване на госта, Николина Ангелкова заяви, че е поставила този въпрос пред ЕК, но от там са посочили, че не могат да поемат такъв ангажимент.

Във връзка с идеята, която лансират доста държави за въвеждане на европейска здравна карта или паспорт при пътуване до друга държава /б.р. карта, гарантираща, че туристът не е болен от коронавирус/, беше споделено мнението, че нито един тест на този етап не може да гарантира на 100% липсата на вирус. От друга страна трябва добре да се прецени дали това не би било нож с две остриета, защото ако тестът на един турист е отрицателен и той се е заразил два дни преди пътуването си и прояви симптоми в България, то той би могъл да предяви претенции към нашата страна и родните хотелиери.

Министър Ангелкова е предложила след около две седмици отново да се направи среща между нея, Националния кризисен щаб и туристическия бранш.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
COVID1984
1 Отговор
"Да оцелееш често означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш."

Оценка:
-0 +3

Какви са мерките
2 Отговор
Спрямо персонала аз ще ви кажа няма мерки работех в хотел и сега съм на борсата. Имам много приятели които работеха в хотели в София и те са на борсата! Какво направи министъра на туризма нищо за да може да се задържи персонала!

Оценка:
-0 +17

Ше има озверели мутри
3 Отговор
А аз ше си ходя с кремвиша и питката да ги зяпам и ше им пусна трохичка 😂😂😂

Оценка:
-1 +13

Само да
4 Отговор
Питам защо ме триете аз не съм писал нецензурни неща! Даже го триете преди да е излязло много сте бързи!

Оценка:
-0 +13

Сиси
5 Отговор
Тази година отпуска ще е вкъщи,че зимата ще е тежка. Всички цени ще вдигнат г*довете още от август. Хем ще ми е спокойно, хем няма да ме дерат като за последно, защото точно така ще стане...

Оценка:
-0 +4

Сиси
6 Отговор
Това лято вкъщи. Да събирам пари за зимата, че ще е тежко.

Оценка:
-0 +8

Защо триете коментари?
7 Отговор
Какво лошо пише?

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +9

Че живот ще поскъпне тройно тази зима?
8 Отговор
Или, че цените на нашето Черноморие ще са като за последно?

Оценка:
-0 +4

Не им се вярва
9 Отговор
Че здраво им го сложиха

Оценка:
-0 +7

И моя
10 Отговор

До коментар #7 от "Защо триете коментари?":


Коментар е изтрит преди да е излязъл, а не пише нищо лошо!!!!

Оценка:
-0 +9

Не триите
11 Отговор
Само питам защо министъра на туризма не е взел мерки, а отидохме толкова хора на борсата?

Оценка:
-0 +1

Както я караме
12 Отговор
Не е лошо да се помисли и как ще караме Коледа и Нова година в условия на панедемия, пък и защо не и другия Великден.

Оценка:
-0 +5

евро цени
13 Отговор
В Албена 2 бариери по 10 лева всяка
20 лева само за вход вземат обирджиите
Плажа е изключителна държавна собственост - тоест на всички нас !
Чадър и шезлонг 50лв , на места 80лв
Няма да ви стъпя при такива условия

Оценка:
-1 +12

hasan
14 Отговор
Значи всекикойто влиза в Турцияотсяда вхотел 14дена за сметка на държаватаУж прости с един куршум два заека.Да бяха го направили тук това цялото съни има 300хиляди легла.Повечето хотелиери щяха да се съгласят защото туризъм щевидятна куковолято

Оценка:
-5 +1

Давам яснота
15 Отговор
ЛЕТЕН СЕЗОН НЯМА ДА ИМА! НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ, ВЕЧЕ! ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ, ЩЕ ОСТАНАТ ЗАТВОРЕНИ, А ТЕЗИ КОИТО НЯМА ДА СА ЗАТВОРЕНИ , ХОРАТА НЯМА ДА РИСКУВАТ ДА ПЪТУВАТ! ХОРАТА СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ВЪТРЕШЕН ТУРИЗЪМ В ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ И МНОГО КАРАВАНИ И КЕМПЕРИ ВЕЧЕ СА РЕЗЕРВИРАНИ ЗА ЛЯТОТО ЗА ВЪТРЕШЕН ТУРИЗЪМ И НИКОЙ НЕ МИСЛИ ДА ПЪТУВА В ДРУГА ДЪРЖАВА. Може би, сега ще е важно българите да се обединят и да помогнат на туристическия бранш, като не пътуват в Гърция и Турция, а пътуват до българско черноморие, така че да задържат работна ръка и да осигурят работа на български граждани,за да помогнат на българската икономика. Така прави всяка държава с патриотично настроени хора.

Оценка:
-3 +14

ХОТЕЛИ БЕЗ ВОДА
16 Отговор
Румен Петков: Новоизграденият водопровод за Перник е поредната лъжа на Борисов

Оценка:
-0 +3

onq s konq
17 Отговор
Палатка - 150 лв, газов котлон - 50 лв, спално оборудване - налично. Аз съм готов, за мен всичко е ясно :Р

Оценка:
-1 +0

Антонн
18 Отговор
Всичко е много относително и непредвидимо.
Може да дойдат чужденци,може да не дойдат!
Според мен което е лично мнение и не ангажирам никого и нищо с него.
Живот и здраве при сезон дори от юли месец,е възможно да се се организира "безопасно" посещение на морето за българските туристи.Хиляди варианти да се разпределят туристите по курортите,а те са достатъчни да се случи това без струпване на хора едновременно и на едно място.Въпрос на организация добри условия цени и тн.Смятам че с компромис от бизнеса в бранша,както и на туристите е възможно това да се случи.
Имаме прекрасни места по морето,всеки би искал в тази ситуация да се откъсне от проблемите.Аз съм убеден че при добри условия много хора да могат да си го позволят,ще седят по две седмици не по една.
Промяната трябва да тръгне от всеки,нека сме по добри и да разберем че не всичко е пари.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Проф. Божидар Димитров
Историкът спори с журналиста Георги Коритаров в ефира на "Нова телевизия"
Ами лошо ли е да направиш магистрала? Направи ти, бе! направи ти магистрала, бе... и ела се фукай после"

Още бисери