28 Април, 2020 23:31 2 924 10

МФ отхвърли поръчките за 200 млн. лв. нов дълг

  • дкц-
  • аукцион-
  • бнб

Това беше седмият подобен аукцион от началото на годината

МФ отхвърли поръчките за 200 млн. лв. нов дълг - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите отхвърли всички подадени поръчки за покупка на предложените на пазара държавни ценни книжа (ДЦК) на обща стойност 200 млн. лв. заради твърде високата доходност, поискана от инвеститорите, става ясно от съобщение на БНБ.

В понеделник Българската народна банка проведе аукцион за продажба на пет годишни лихвоносни съкровищни облигации от емисията пусната на 15 януари 2020 г. и падеж на 15 януари 2025 г.

На аукциона Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 200 млн. лв. и лихвен процент 0,01% годишно. До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 263,3 млн. лв. Не бяха подадени несъстезателни поръчки от първичните дилъри.

Подадените поръчки бяха 1,32 пъти повече от предложените ДЦК. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 97,45 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства средна годишна доходност в размер на 0,56%. В аукциона участваха 9 първични дилъри на ДЦК.
Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, всички постъпили поръчки бяха отхвърлени.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип, съобщават от БНБ.

Това беше седмият подобен аукцион от началото на годината, на който от МФ предлагат ДЦК за 200 млн. лв. На предишните шест книжата бяха пласирани успешно. Но през миналата седмица стана ясно, че вече са избрани банките, които да пласират нов външен държавен дълг за над 2 млрд. евро. Това вероятно е повишило желанието на инвеститорите за по-голяма доходност от пласираните на вътрешния пазар ДКЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 1 Отговор
    Така по ли е добре, вместо накуп, всяка седмица по 200 млн?!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 борец

    14 0 Отговор
    кои са 9-те акули с такъв голям капитал, пак пеевси и доган ли ще ударят келипира ??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз чакам

    2 0 Отговор
    Хора, които казват на "други" за "един или едни"- на тях не им трябват пари и др , те за какви са имат, за БОГове или сатани ?
    През кой век хора са измислили парите ?
  • 8 6663

    12 2 Отговор
    В държавата на пунта-мара, всичко е пунта мара!
    И запомнете най-накрая, кой, каквото ви говори, става на дума за пари.
  • 9 Б.Х.

    16 1 Отговор
    А защо пропускате и 2 милиарда евро споменати накрая
  • 10 кой

    1 0 Отговор
    голямото триене на неудобни коментари !