Last news in Fakti

30 Април, 2020 15:08 1 795 16

НСИ отчита рязко влошаване на бизнес климата през април

  • нси-
  • сграда-
  • данни-
  • бизнес-
  • криза

Влиянието на Covid-19

Рязко влошаване на бизнес климата през април, отчитат от Националната статистика. Общият показател спада с близо 42 пункта спрямо нивото си от март, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последното десетилетие. Спрямо февруари 1997 година, когато е отбелязан дългосрочният минимум, оценката е само с 4,4 пункта над него.

Във всички наблюдавани отрасли основен проблем е несигурността и песимистичните оценки за следващите три месеца. Предприемачите от промишлеността обаче отчитат, че от януари до април общата им позиция на външния и на вътрешния пазар се е влошила, което означава, че проблемите в сектора са запознали още преди ограниченията заради Covid-19.

Несигурността и потребителското поведение влошават оценките при търговията на дребно и услугите. И в двата сектора нагласите за заетост са неблагоприятни, но очакванията за понижение на цените - по-скоро отрицателни.

Засилва се негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда", следван от затруднения на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, немалка част от анкетираните от НСИ мениджъри не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение на цените през следващите три месеца.

През април съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също бележи драматичен спад с 52,0 пункта в резултат на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По-негативни са и техните прогнози както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Неблагоприятни са и очакванията им по отношение на персонала.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.

Относно продажните цени в отрасъла, балансът на очакванията е отрицателен, което означава, че мениджърите, които предвиждат намаление на цените, са повече от тези, чиито нагласи са за увеличение.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" през април се срива с 47,1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса.

Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.

Ден по-рано Европейската комисия представи данни от последното си аналогично проучване за ЕС и в частност за България през април, като резултатите от него се припокриват в днешното негативно бизнес проучване на НСИ.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    18 0 Отговор
    Щом казват,че се влошава,значи е ,,трагедия,,....
  • 3 Така така..

    12 0 Отговор
    Как ъв бизнес климат в кочинката??¡¿
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гаранция

    14 1 Отговор
    Гарантирано от ГРОБ и вожда крадец
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само ГЕРБ

    3 5 Отговор
    Геноцид за вас
  • 8 Ееее

    9 1 Отговор
    И това е само началото,за зимата неми се мисли.
  • 9 Последния софиянец

    9 0 Отговор
    Още от януари цените на доставките за заведението ми започнаха да летят нагоре. Всеки ден дигаха нещо.
  • 10 Буко Баламата

    2 1 Отговор
    Това е мръсна инсинуация сътворена от БСП! В държавата на тиквите всичко е цветя и рози.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ФЕН

    3 0 Отговор
    А неми се вярва това е лъжа поредна !Къде видяхте спад или затворени бизнеси . И безработицата е лъжа не по-вече от 2-3%! Кой ви вярва ,че сме зле не знам ! Но всеки видя ,че масово се прибират българи защото тук е по- добре ама не говорите затова на ли чакате ББ двиго каже.
    ПС. товасзавръщане на хората утре ще го изнесе като негова заслуга бас хващам.... ще е 2.точка след магистралите САМО ТОЙ е успял за 20 дена да върне хората от гурбед че тука е по сигурно и добре
  • 13 Поемане на отговорност от правителството

    4 0 Отговор
    И ОСТАВКА Е ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПЪТ. Наркомания, убийства, ПТП, кражби, корупция, изнасилвания всеки ден най-малко по 2-ва случая. Това правителство НЕ СЕ СПРАВЯ С ОСИГУРЯВАНЕ НА РЕД, СПРАВЕДЛИВОСТ и БЛАГОДЕНСТВИЕ на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. ОСТАВКА!!!
  • 14 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Огнестрелни оръжия има за всички, да се въоръжаване - скоро ще трябва да хващаме оръжията!
  • 15 Опа

    0 0 Отговор
    Бравооо, открих те топлата вода! Дали пък не са отпуснали някое милионче
  • 16 може би

    0 0 Отговор
    свирките по 3 кинта есента ;)