Last news in Fakti

30 Април, 2020 22:01 5 848 28

Бизнесът очаква най-тежката криза от 10 години насам

  • бизнес-
  • криза

Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо март, което е с 37.0 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г

Бизнесът очаква най-тежката криза от 10 години насам - 1
Снимка: Shutterstock

В условията на извънредно положение в страната през април 2020 г. бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ) показват влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори.

Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо март, което е с 37.0 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 г. и с 4.4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 31.8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им и за износа, и за производствената активност през следващите три месеца. В същата посока са и промените в очакванията за движението на персонала.

През периода януари - април 2020 г. средното натоварване на мощностите намалява с 10.1 пункта и достига 67.9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз също се е влошила.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен дейността на предприятията. Последната анкета отчита ръст и на неблагоприятното въздействие на факторите „други“ , „недостатъчно търсене от страната“ и „недостатъчно търсене от чужбина“.

По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 45.6 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Анкетата регистрира увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се понижава, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на намаление.

През последния месец се засилва негативното влияние на факторите „несигурна икономическа среда“ и „други“ , които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

Относно продажните цени немалка част от мениджърите не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се понижава с 52.0 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Същевременно и очакванията им по отношение на персонала са неблагоприятни.

Основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.

Мениджърите, които прогнозират намаление на продажните цени са повече от тези, които очакват увеличаването им.

Услуги

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ спада с 47.1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, факторът „други“, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса, като единствено при третия фактор се наблюдава отслабване на неблагоприятното му влияние.

Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най голямата криза

    23 4 Отговор
    е за овцете а за бизнеса има още далаверки
  • 2 Не от

    23 0 Отговор
    10 години насам , а от Втората Световна Война !
  • 3 ХУХ ВАЙ БИН СЕНЕГАЛЕЦА

    3 1 Отговор
    ОХ,АКО Е НА ДВА КАТА...ДОБРЕ ДАНО НЕ Е НА ПОВЕЧЕ
  • 4 В ИСПАНИЯ

    21 2 Отговор
    ЗАПОЧВАТ ФУТБОЛНИ ТРЕНИРОВКИ..ХЕМ ХИЛЯДИ ХОРА ИЗМРЕХА..А ТУК ЛАПАМЕ МУ.И..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 XMAN

    36 1 Отговор
    най зверската криза тепърва предстои,дори такава че и най голмите песимисти не могат да си представят.Малкия бизнес тотално е затрит.

    Коментиран от #9

  • 7 az #Победа75

    7 0 Отговор
    Невежи оптимисти! :)))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 батман от град Батман

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "XMAN":

    Има логика
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Човек от щаба

    19 1 Отговор
    Мутафчийски утре да прочете тази статистика, защото тя ще докара чувалите с трупове. Никой вече не се интересува от 50-те болни мангасляка за утре и 101 годишния старец с рак и диабет умрял от коронавирус
  • 12 Гил Бейтс

    21 4 Отговор
    Когато на "бизнеса" му тикнаха в ръцете активи за милиарди, той пр.о.сра шанса и си купуваше ламборджинита и плеймейтки. Сега същия "бизнес" ще дyxa cyпата. В момента в Европа има свръхзадоволеност от всички основни продукти и услуги. Ще има обезценяване на валути и поскъпване на имоти.

    Коментиран от #14, #16, #22

  • 13 колев тодор

    13 1 Отговор
    мъгла и след мъглата пак мъгла
  • 14 Бил Гей вече не е

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гил Бейтс":

    БРАВО! МОЛОДЕЦ!
  • 15 HohoBoho

    14 1 Отговор
    Бизнесът свърши.
  • 16 гост

    21 8 Отговор

    До коментар #12 от "Гил Бейтс":

    Ще духат супата дребните мишоци,дето се правиха на бизнесмени с фирми и търговийки ,с пет човека,, персонал,, от които двама са собствениците на,, могъщия бизнес,, Тия с ламборджинитата пак ще се наместят някъде.30 години ги гледаме тия филми. Най голямата измама на демокрацията у нас не е приватизацията.А че всеки цървул можел да бъде всичко, разбирай ,,фирмаджия,, тоест ,,бизнесмен,,Това го втълпиха на Ганьо и той реши да става капиталист .Да стане голям шеф, да командва....през 90те всеки втори стана ,,фирмаджия,, запаса Бенефона на колана,нищо че нямаше с кого да говори,защото обкръжението му нямаха мобифони,важно е Ганчо да има и да е закачен на колана. Бизнесмен е вече, няма как. Всички беди в тази държава вървят точно от началото на демокрацията през 90те и няма изгледи да свършат.Сега ни говорят за още 10- 15 години за възстановяване ...50 години в блатото..

    Коментиран от #25

  • 17 Какви пунктове,бе,

    5 1 Отговор
    Какви стойности мерите? И на слепите вече е ясно, че целият досегашен свят изчезва! Ще си стоим по къщите и ще вегетираме, докато забравим какво е било или пукнем!
  • 18 Тито

    6 0 Отговор
    Герб откраднаха парите вие чакаите бизнес само какво се задава от есента цунами просто ви е бедна фантазията.
  • 19 Мани Бо

    5 0 Отговор
    Кой го пише? Този който не си е мръднал пръста за нищо. Знае само да мрънка и да обижда хората, макар и с малки фирми, но се трудят честно и се борят да оцелеят. А Вие мрънкащо човече, какво сте направили? Това ли е Вашето амплоа, да плюите и обиждате и по този начин да чешите егото си!Направете нещо смислено и Вие и тогава застанете с истинското си име говорете така яростно срещу хората с малките фирми!
  • 20 Нестандартен

    3 0 Отговор
    Най-добрият изход за бизнеса по време на криза е да се търси финансиране и да се променя посоката, реализацията, пазара или продукта, който се произвежда. Големият бизнесмен и инвеститор Ричард Брансън се спасява много интелигентно: продава закъсалата си авиокомпания, набира средства чрез организиране на благотворителен концерт за Венецуела, а тя е страната с най-богати петролни залежи...Трябва да се търсят нестандартни решения.
  • 21 Наука

    4 0 Отговор
    "Няма нито едно парче земя на планетата което да принадлежи на истинския и собственик" Марк Твен.Бизнез ,пари ,религии,политици са най голямата измама създадена от човека!
  • 22 ежко

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гил Бейтс":

    Да поскъпват имоти, значи да има кой да ги купува......Ако хората нямат пари, как ще стане тази работа?Само с инфлащия, да поскъпнат номинално, ама като има стока -от къде ще дойде инфлацията?
  • 23 PlimP

    8 0 Отговор
    с нетърпение очаквам момента, когато и малко кадърни останали тук ще се изнесат и те тогава бизнесът ще види кво е криза, скапани неграмотни пу..яци

    Коментиран от #24

  • 24 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "PlimP":

    Това ще бъде много интересно ! дано стане.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    1 0 Отговор
    Положението е много зле. Ако някой още не го е разбрал то много скоро ще разбере.Пазете си спестяванията за да не гладувате. Не належащите разходи за след две три години.сега гледайте да отцелеете.Есента ще започне да се проявява кризата. Сега още е много рано.
  • 28 Бизнесмените са

    1 0 Отговор
    като футболистите - карат коли за по 200 000 лева и чакат някой да налива милиони в каца без дъно и оргии