Last news in Fakti

15 Септември, 2012 11:27 1 412 3

България не иска минимална цена за алкохола в Европа

  • теско-
  • вино-
  • алкохол

 

Спорният план да се определи минимална цена за алкохола в Шотландия се забавя от възражение на България, съобщи британско индустриално обединение, цитирано от в. „Телеграф“.

Шотландското правителство иска да определи долната граница на цената от 50 пенса за единица алкохол,

в опит да се справи с нездравословното отношение на страната към алкохола.

Мярката е решена по-рано тази година, но бяха изразени опасения, че тя може да наруши европейските правила за търговия.

Майлс Бийл, председател на асоциация за свободна търговия с вино и спиртни напитки, каза: "Ние не сме изненадани, че притесненията относно законността на минималното ценообразуване за единица мярка е официално направено от българското правителство пред Европейската комисия".

"Удълженият график за разглеждане на предложенията дава възможност за други страни, за да регистрират своите претенции пред Европейската комисия, за да се потърси обяснение от правителството на Обединеното кралство относно законосъобразността на предложенията на шотландското правителство.", смята Бийл.

Никола Стърджън, който беше министър на здравеопазването през април т.г., когато се обсъждаше мярката, се съгласи, че Европейската комисия трябва да бъде уведомявана за политиката на Консервативната партия.

Възражението на България означава, че периода за разглеждане на предложенията ще се удължи с още три месеца до 27 декември", каза Бийл .

Говорител на шотландското правителството заяви: "Съгласно европейското право, ние трябва да покажем, че минималните цени на алкохола са оправдани въз основа на грижата за общественото здраве и от социални съображения. Ние сме уверени, че то е оправдано в Шотландия и ще бъдем в състояние да докажем това", пише в. "Скотиш консервативс".

Единица алкохолна напитка, според искането, не може да се продава за по-малко от половин паунд. Това означава, че

бутилка вино ще струва най-малко 4.69 лири, а стек от 4 кена с бира - поне 3.52.

В популярните магазини „Теско“  водката с марката на тази търговска верига ще поскъпне с 4.41 лири до 13.13 паунда, но „Смирноф“ например няма да бъде засегната.

Основният вид уиски и силният сайдер на „Теско“ също биха повишили цената си с 4.03 лири - до 14 паунда и с 1.80 британски лири до 4.67 паунда.

Подобна практика се пробва за пръв път в страна от Европейския съюз, уточнява лондонският "Гардиън".

Здравният министър на Шотландия Никола Стърджън призова към радикални действия, защото "твърде много шотландци се напиват до смърт и проблемът засяга всички". Според властите масовата злоупотреба с алкохол води директно до смъртта на 3000 шотландци всяка година и

струва на икономиката на Шотландия 3.5 млрд. паунда

годишно под формата на медицински разходи и пропуснати ползи в икономиката.

Строгата мярка се подкрепя от здравни експерти и медици, полицията и някои от собствениците на заведения. Търговците и най-вече Шотландската уиски асоциация са против и предупреждават, че завеждат съдебен иск, за да блокират мярката като противоречаща на европейските и международните закони за защита на конкуренцията и регулациите за свободен пазар.

Според асоциацията се наказват несправедливо повечето от отговорно пиещите хора.

Съпротива има и от Лейбъристката партия, която посочва, че супермаркетите и търговците всъщност ще увеличат приходите си с около 130 милиона паунда - средства, които няма да прибере Шотландия.

По-рано тази година британските консерватори и либералдемократите оттеглиха съпротивата си срещу мярката, след като бе съобщено, че премиерът Дейвид Камерън обмисля

да започне консултации за въвеждане на минимална цена за алкохола и в Англия и Уелс.

Производители на вино в бившата комунистическа държава, засегнати от начина на техния износ за Великобритания, ще бъдат засегнати от минималната цена за единица алкохол и насърчават правителството им да повдигнат възражения срещу предложенията пред Европейската комисия, пише „Телеграф“.

Британската алкохолна индустрия очаква оплакването на България да стимулира и други държави-членки на ЕС да действат срещу минималната цена на алкохола на основание на защитаващите свободната търговия закони.

България изрази загриженост по отношение на приетото законодателство от шотландското правителство през май, че ще в Шотландия минималната цена за единица алкохол ще влезе в сила през следващата година.

Въпреки това британското Министерство на вътрешните работи скоро трябва да започне консултации относно

плановете за минимална цена от 40 пенса в Англия и Уелс,

тъй като правителството се стреми да налага строги мерки срещу "бича" на алкохолните крайности.

В резултат на искането на България, ЕК удължи периода на консултации, който позволява на други държави-членки на ЕС да се противопоставят на плановете на Великобритания. Те имат още три месеца до 27 декември 2012 г.

Вероятно е правителството на Обединеното кралство да бъде принудено да отговаря на въпроси от ЕК относно законността на мерките.

Правителствените намерения за спорните предложения са изправени пред битка на два фронта след като Шотландската уиски асоциация /Scotch Whisky Association – SWA/, чиито членове включват Diageo, Glenmorangie и Chivas Brothers, по-късно тази година стартират правно предизвикателство в Шотландия.

Шотландската асоциация, заедно с Европейската асоциация на производители и търговци на вино и спиртни напитки - Comite des Vins, която е базирана в Брюксел и обединява 22 национални асоциации, внасят петиция в шотландски съд на сесията за съдебно преразглеждане на законодателството на правителството.

Шестдневното съдебно заседание се очаква да започне на 23 октомври.

Производителите на напитки се опасяват, че ако предложенията влязат в сила, това ще насърчи и други страни да въведат подобни мерки, които биха могли да имат сериозен ефект върху износа от Обединеното кралство.

Министър-председателят

разкри плановете си за най-голямата публична интервенция за здравето,

след забраната за пушене през март. Според него безотговорното пиене струва на Великобритания 21 милиарда паунда годишно, припомня БГНЕС.

Въпреки възраженията от най-големите производители на напитки, правителството има подкрепата на някои ресторантьори, като например "Грийн кинг" /Greene King/, които вярват, че то ще спре домашния алкохолизъм и предварителното наливане с евтин алкохол преди посещението на барове и клубове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стр.

    0 0 Отговор
    отново не си знаем интереса ...
  • 2 логобот

    0 0 Отговор
    4е те като искат да си увели4ават техния квона интересува нас ние си искаме евтина ракия пак те да си мрат кат си нямат мярка на пиенето то вси4ки знаят 4е от острова са прасета
  • 3 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Българите искат да се въведе МАКСИМАЛНО РАЗРЕШЕНА цена за алкохола, както следва:

    - Една голяма ракия 100 гр. - максимум 0.20 лв.
    - Една бира 0.5 л. - максимум 0.15 лв.
    - Бутилка вино 0.75 л. - максимум 0.35 лв.