Last news in Fakti

27 Август, 2012 11:01 8 769 11

Евтин алкохол се лее в Слънчев бряг

  • слънчев бряг-
  • алкохол-
  • пиене-
  • чужденци

Чужденците пият без притеснения

Алкохол без бандерол и пушене в закрити обществени места са само част от нарушенията, които засякоха контролните органи при проверка по нощните заведения в Слънчев бряг, предаде bTV.

През нощта алкохолът се лее буквално на всяка крачка в курорта. В дискотеките нарушенията се набиват на очи още от входа – всички пушат необезпокоявано до табелата, която забранява това.

За това, че в Слънчев бряг се продава алкохол менте се носят легенди, които се подкрепят от цени като 3 лева за водка с безалкохолна напитка.

Видимо развеселените туристи не мислят за това какъв алкохол пият, а колко.

Възможно ли е коктейлите да се продават на най-ниските цени, какво печелят търговците и може ли зад тези цени да се крие фалшив алкохол? Агенция "Митници", КЗП и данъчните се присъединяват към проверката. Още във второто заведение отговорите на тези въпроси идват сами.

Екипите откриват бутилки алкохол без бандерол, пълнени през фуния.

"При влизането в заведението открихме 52 бутилки без бандерол и в тях имаше алкохолна течност. С колегите направихме проби и градусите бяха с два градуса по-малко от тези, които са посочени на бутилката", обясни Мариана Русева, Агенция "Митници".

За подобни нарушения глобите могат да стигнат до 5 000 лева, но управителят на заведението приема проверката спокойно и не вижда нищо нередно.

Никой от посетителите на заведението няма притеснения относно качеството на питиетата. Възможността за 20 лева да изпиеш поне 5 коктейла действа мотивиращо, а съдържанието остава на заден план.

"23 са регистрираните през юли натравяния с алкохол, а от началото на август до момента са 14. Тревожен е фактът, че сред потърсилите лекарска помощ има и непълнолетни", обясни Д-р Люба Павлова, токсиколог. По думите й натравянето с фалшив алкохол е много опасно, защото метанолът в него се разгражда в организма до мравчена киселина. Това води до тежка ацидозата на организма.

"Метанолът поразява и мозъка, може да се развие паркинсонизъм", поясни д-р Павлова. По думите й при натравяне с чист метанол може да се стигне и до смърт.

"Проблемът не е в алкохолните турове, а проблемът идва след тях", смята Георги Николчев, член на управителния съвет на съюза на собствениците на Слънчев бряг АД. Той призна, че 2-3 лева за водка със сок не е нормална цена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Ханджиев

    5 0 Отговор
    Никой не гие накарал на сила да влезнат в дискотеката или да употребяват алкохол с неясен произход.От снимката не виждам някой да е недоволен.Младежите су куфеят както го казват.Това са нашите деца на "ДЕМОКРАЦИЯТА"!Това е различно поколение,нека се радват на младоста си но и умната!

    Коментиран от #4

  • 2 Известен

    3 0 Отговор
    По курортите навсякъде се предлага на търговците алкохол от Карнобат и Пещерска в пластмасови бутилки от 10 литра безаксизин алкохол. Никой не го контролира защото става въпрос за много пари. Това е от години безогледно налаган алкохолен туризъм, от самите властващи които имат ХОТЕЛИ по Черноморието и никой не смее да ги проверява.
  • 3 Тони

    1 0 Отговор
    Първите 1-2 чаши ти дават качествен. После започват да ти дават от ментето.
  • 4 Бял човек

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Ханджиев":

    Точно никой не ги е карал
    Затова койтоима мозък отива в Гърция и Турция, където имакой да мисли и контролира
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123456789

    4 0 Отговор
    Какво значи фалшив алкохол? Нима 90% от Българите не си варят сами ракиите по частни казани? И не го пият това нещо целогодишно? И нима всички тези Българи не реваха против затварянето на тези казани? А от лицензираните предприятия като Карнобат който е на една крачка от Сл.Бряг а в Поморие, който също е на една крачка от Сл.Бряг? Мислите ли че от заводите им не товарят алкохол, сам че без акцизен и не заливат с него туристите в Сл.Бряг? И на фона на 1-2 милиона туристи които ще преминат през Сл.Бряг за лятото дали 20-30 човека с алкохолно натравяне са показател за фалшив алкохол? Алкохолно натравяне се получава от препиване дори с най-скъпия и качествен алкохол ФАКТ! Така, че викам да спрете да се жалите. Ако някой е решил да се отрови с алкохол си е негова работа.
  • 7 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Ами, аз ще почвам да каня полякините на чашка българска,домашно приготвена ракия и още нещо... Да видят те какво е качествен алкохол. Ще кажете, че чак сега разбирате за тези неща.
  • 8 aaaa

    1 0 Отговор
    Казват, че санкцията за предлагането на подобен тип алкохол, може да достигне и 5000лв, но не пишат има ли реално санкционирани и как тази санкция се отнася към оборота на заведенитео. В повечето случай 5000лв са джобни пари за подобно заведение. Глобата трябва да е процент от оборота, от Реалния оборот разбира се. Повечено от задеденият в кк. Слънчев Браяг са на ръба на оцеляването ако се има в превид касовият апарат:)). Но както вече се вижда има предвидена санкция но както обикновенно липсва информация има ли реално наказани?
  • 9 wtf

    0 2 Отговор
    Ей стига сте лъгали бе къде видяхте водка с кола 3 лв, 9-10 лв е сега на евтината,
    хахахаха та то по селата нее толкова евтино ЛЪЖЦИ.
  • 10 sgrhr

    3 0 Отговор
    гнусни вертепи и кенефи за гладните пияни отрепки от скандинавия и англия - тук за тях е мандра за без пари - срам и позор за тия дето ги докараха-лакомията им ще я плащаме всички !
  • 11 Александър Тодоров

    0 0 Отговор
    Абе той да е истински алкохола не виждам колко ще се вдигне цената. Да стане от 3 на 6 лв примерно по добре но да е истински. До сега по дсико истински май съм пил само в Тифани в софия не че е реклама ама само там е истински.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове