19 Септември, 2012 17:00 1 474 3

Ройтерс: Компании, произвеждащи зелена енергия, ще съдят България

  • зелена енергия-
  • еко-
  • дкевр

Компаниите, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят българския енергиен регулатор и ще уведомят Брюксел за "незаконните" според тях нови такси за вятърните и соларните инсталации, които ще нанесат тежък удар на сектора, съобщава Ройтерс.

Българският енергиен регулатор намали преференциалните тарифи за електроенергия, произвеждана от вятърни и соларни паркове за вече работещи инсталации като наложи нов пакет от такси за достъп. Решението ще намали преференциалната тарифа за фотоволтаичните проекти, завършени до 30 юни тази година с 40% и с 20% за проекти, завършени преди 31 декември 2011 г. Тарифите за ветропарковете ще бъдат намалени с около 10%.

Инвеститорите заявиха, че намаленията нарушават законовите изисквания, тъй като регулаторът не е провел публична дискусия за тях и не е информирал засегнатите компании. Те също така се оплакаха от нарушаване на правилата за конкуренция от регулаторния орган, който според тях злоупотребява с доминиращата си позиция.

"Ще заведем съдебен иск в българския съд идната седмица и подготвяме отделен иск до Европейската комисия", заяви изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс.

Инвеститорите, които са взели заеми за построяването на нови соларни и ветропаркове и разчитат на високи и гарантирани тарифи, твърдят, че решението на регулатора е тромав опит за отмяна на минали решения и за получаване на субсидии за сметка на частния капитал. "Сумата на заемите само от местни банки е 2 милиарда лева (1,33 милиарда долара), без да вземаме предвид международното финансиране", допълни Ньотликс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    2 1 Отговор
    Не е ли по добре РБ да потърси източниците им на финансиране и разбере собствениците на ветро генераторите - кой, как, колко ......
  • 2 FIFI

    1 3 Отговор
    И какви са източниците на финансиране и кои са собствениците – Митсубиши, Веста, АББ, Чеори и много други високо уважавани компании. Да има и такива като мен хора където имат по 1MW но за него са заложили всичко което имат.

    Аман от прост народ в тази държава. Всеки неграмотник дава мнение.

    Нека се даде ясна представа защо се плаща тази временна такса и къде е проблема за да лъсне самата истина. Стига точили НЕК и други да плащат. Как може една компания която взима един продукт и го препродава със надбавка от 900% да е на загуба.
    Опппс забравих да спомена че от 300,000 млн лева само 20% ще дойдат в НЕК а другите ще изтекат в посока Енерго Про, CEZ и ЕVN . Ето от къде се събират пари за пенсии и изкуствено завишаване на заплатите.
  • 3 Гошо

    1 1 Отговор
    Да гинат всичките до един,не им искам скъпата енергия,която би трябвало да е по-евтина от атомната,ама тогава няма да има "папкане"на гърба на народа.