10 Юли, 2020 23:30 7 950 13

БНБ пуска 2 златни български лева

  • бнб-
  • монети-
  • златни монети

Четири нови сребърни монети ще има през 2021 г.

БНБ пуска 2 златни български лева - 1
Снимка: Архив

Възпоменателна монета “2 златни български лева” ще пусне БНБ. Това ще стане в началото на 2022 г., като монетата ще бъде направена от чисто злато и ще има номинал от 2 лв. Това е записано в програмата на БНБ за отсичане на възпоменателни монети за периода 2021-2023 г., която е приета от Управителния съвет на Централната банка.

Общо 12 възпоменателни монети ще бъдат пуснати през следващите три години. През 2021 г. ще бъдат отсечени четири сребърни монети, като една от тях ще бъде с частично позлатяване. Всички те ще бъдат с номинал от 10 лв. и с тегло от 23,33 грама.

Още през март следващата година БНБ ще пусне монета по случай 200 години от рождението на Г. С. Раковски. За месец май е планирано отсичането на сребърна монета от серията Български традиции и обичаи, като тя ще бъде посветена на нестинарството. През юни следващата година ще бъде пусната монета по случай 100 години Национална музикална академия. Последната възпоменателна монета за 2021 г. ще бъде с частично позлатяване. Тя ще бъде пусната през ноември и ще бъде посветена на Хан Омуртаг.

2022 г. за колекционерите ще започне с пускането на монетата от 2 златни лева. През същата година ще бъдат отсечени и две сребърни монети. С първата ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на Гоце Делчев. Втората ще бъде от серията “Природно многообразие в България” и ще бъде посветена на Голям гмурец. През същата година ще бъде пусната и медна монета по случай 100 години от рождението на Стоянка Мутафова.

През 2023 г. също ще има много интересни възпоменателни монети. Две от тях ще бъдат сребърни. Едната ще бъде посветена на легендата за Орфей, а другата ще бъде пусната по случай 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград. Сребърна монета с частично позлатяване ще бъде посветена на Цар Михаил III Шишман. Медна монета ще бъде отсечена по повод 200 години от рождението на Станислав Доспевски.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Terenski

    40 9 Отговор
    Пускайте докато още съществува българският лев,че после Бойко гордо каза: Евро!!!

    Коментиран от #3

  • 2 778

    25 12 Отговор
    Изобщо тези монети не служат за нищо, няма защо да си харчите излишно за тях парите.
  • 3 Anonim

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "Terenski":

    Евро иначе мъка вървена главо
  • 4 Тия да не са

    8 1 Отговор
    На шефа на изамет
  • 5 И после

    15 3 Отговор
    След луксозната чакалня идват златните евра 😂😂😂
  • 6 Сандо

    25 10 Отговор
    Това е по-случай убийството на лева!Нещо като надгробен паметник!!!Запомнете датата 10.07.2020 - това е деня,в който България неофициално престана да съществува като суверенна държава.Какво направиха с някога гордия народ-мъченик!?
  • 7 Чекмедже банк

    13 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: БНБ пуска 2 златни български лева"....в чекмеджето
  • 8 мъка

    5 3 Отговор
    След като ще имат номинал 2 лева колко ще тежат, ако да кажем грама е 20 лв грама ? 0.1 грам паричка, да си правят момите пендари.
  • 9 мечо

    2 3 Отговор
    много щте се прекараш ако си купиш бира сас тази дволевка щтом е от чисто злато аз бих я дал вав ченч биюро
  • 10 Jones

    6 0 Отговор
    Би било добре да се научиш да пишеш първо.
  • 11 Sterlinng

    6 1 Отговор
    Добре е да пускат златни и сребърни монети. А лева отиде в историята, защото България не е Швейцария.
  • 12 Така е, за съжаление

    3 1 Отговор
    "Една дълга агония!...
    Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?..."
  • 13 ПРЕДАТЕЛ

    5 1 Отговор
    кви левове БЕ НАЛИ ПРЕДАТЕЛЯ БОЙКО ГО ПОГРЕБА ВЕЧЕ ?