Last news in Fakti

5 Октомври, 2012 17:35 1 421 9

Дянков: Различни минимални заплати в различните райони на страната

  • симеон дянков-
  • национален съвет за тристранно сътрудничество-
  • кнсб-
  • минимална заплата

Предложението за различни минимални работни заплати в различните райони на страната е разумно и икономически обосновано, заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти. Тази възможност ще бъде обсъждана от правителството, бизнеса и синдикатите на следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.


Според Дянков това би дало възможност за гъвкавост според икономическата ситуация в отделните райони, но дали юридически е възможно, ще решат експертите на тристранния съвет. Има доста европейски държави с подобна практика, но част от тях са от федерален тип като Германия.
Идеята, която ще търпи развитие, е излязла от първоначалните разговори с представители на тристранния съвет, а не е на министъра или на Министерство на финансите, уточни Дянков.

В бюджет 2013 е заложено минималната заплата да скочи от 290 на 310 лв.
Бизнесът твърдо се противопоставя на тази идея и смята, че тя би предизвикала увеличаване на безработицата. Синдикатите пък смятат, че минималното възнаграждение може да се увеличи поне до 350 лв. Според Дянков, цитиран от "Стандарт", за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или Бургас не работи почти никой. В същото време в северозападната част на страната значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага той.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев.
Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател, категоричен е той.

КНСБ обаче не приема различни минимални работни заплати в различните райони. Според тях трябва да има единна минимална работна заплата, като се предоставя възможност тя да се определя при колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие. Това равнище не бива да е по-ниско от размера на минималната работна заплата за страната, тъй като минималното възнаграждение има защитна функция за всички и неговият размер не бива да е под официалната линия на бедност.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков уточни пред програма "Хоризонт" на БНР, че изказването на Дянков не означава премахване на единната минимална заплата за страната, но регионалните заплати ще затруднят договарянето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Велков

    1 0 Отговор
    za seten put se obejdavam 4e toq e nenormalen
  • 2 неутрален

    1 0 Отговор
    Това вече е ОБСЛУЖВАНЕ НА ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ...

    хората в СЗ България плащат не по-ниски сметки за ток, вода и прочие спрямо хората в София и другите големи градове ...

    Не може да се оценява ТРУД на база къде се намираш в една Малка страна като България.....
  • 3 Bg 2

    1 0 Отговор
    Ако има как и съвсем за без пари да им работим на тия по-стиснати и алчни от мазен е..ин гнусни комунистически гъ....ци !!!
    Повечето производствени предприятия са в по-малките градове, защото в София никой няма да им работи в тези условия за смешните 350 лева!!!
  • 4 Анонимен

    1 0 Отговор
    Колкото и да съм културен вече не мога да се стърпя.Тези всичките управляващи заслужават да им .............То не бяха застраховки, данъци, паркирания, стари стикери, ами сега и заплати. Е добре докога ще ги търпим тези пе...............Те извън колите, къщите и мутресите си излизали ли са и знаят ли изобщо как живее българина. А този Дянков е абсолютен глупак. Никога не съм виждал по нещастен финансов министър и премиер.
  • 5 писна ми от герб

    1 0 Отговор
    Мръсни п.....сти са това правителство.
  • 6 Анонимен

    1 0 Отговор
    Всеки път си казвам, че по-голяма глупост не могат да измислят тия от ГРОБ (в частност Тиквата и Тоя) и те всеки път надминават себе си.
    http://lubamanolova.info/razledvania/2011/2071-1-kakvo-ni-ochakva-s-finansist-kato-simeon-dyankov
  • 7 Съни Миланов

    1 0 Отговор
    Поредните глупости на принципа проба -грешка . Вземаме уж пример от Федерална Германия !!! Алоууу имаш ли представа какво е Германия бе само Рейн Вестфалия има в десетки пъти по голям бюджет от цялата ни изстрадала , мутризирана и корумпирана икономика . И откъде накъде сега взимаш пример от Германия , а другите закони от 3 години назад избирателно си посочваш ту Франция , ту Англия и въобще пълна боза и суматоха . Само и само да се угоди на дадени интереси , но за наистина закъсалите малки фирмички и дребни производители никои не мисли. Те затова всички мои приятели си стегнаха куфарите , а ние да му мислим .
  • 8 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДЯНКОВ ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СКОЧИШ ОТ НЯКОЙ ПО-ВИСОК ПОКРИВ ... А ШЕБЕК ???
  • 9 Димитър Гелев

    0 0 Отговор
    Това е обслужване на частни интереси и на тези ,които ги представлява Божидар Данев ! Целта е увеличаване на експлоатацията на работещите ,с цел огромни печалби на едрия бизнес . На времето имаше "Софийски добавки",за живеещите в София ,предвидени за разходи за транспорт.Те бяха около 20лв.повече от заплатите в останалите градове! Не може да има различни минимални заплати в различните региони - държавата дебаркира от отговорност за финансовия статус на народа си и веднага българските работодатели- мошенници ще се възползват от това положение и ще изстискват още повече силиците на хората ,да работят за ниско заплащане и да не могат да си покриват елементарни нужди! Такива са 80% от работодателите -тарикати ,но те дори не знаят какво става в провинцията - живеят си в София и от там ръководят бизнеса си !