Last news in Fakti

21 Август, 2020 13:56 4 340 24

Евтиното ни сирене - пълно с вода

  • сирене-
  • вода

Николов обаче каза, че със сигурност палмовото масло не е мода

Евтиното ни сирене - пълно с вода - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Водата превзема сиренето – под това мото асоциация „Активни потребители” публикува поредното си изследване. При 16 проби от общо 30 има над 70% вода, а при други 10 – над 62% вода. За сравнение, през 2005 година не е имало нито едно проверено от асоциацията сирене с вода над 60%.

Председателят на „Активни потребители” Богомил Николов заяви, че са купени 30 вида сирене, като цената била между 4,40 лв. на килограм до малко под 10 лв. Изборът е направен, защото той е чувал многократно, че производители обясняват как е невъзможно цената да е под 10 лв., ако сиренето се прави по класическа технология. За да има толкова вода, трябва да има преднамерена технология, с която да се задържа вода в сиренето, убедено каза Николов пред bTV.

По думите му, това може да стане с технологични добавки – например желиращи агенти, т.нар. "E"-та. Николов обаче каза, че със сигурност палмовото масло не е мода. Написахме предложение в наредбата, която регулира имитиращите млечни продукти, да се добави като показател и съдържание от над 60% вода, заяви Николов за финал.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    56 1 Отговор
    Евтино, скъпо, всичко е вода, сухо мляко и палмово масло. Държавата тотално е абдикирала от задължението си да контролира храните.

    Коментиран от #7

  • 2 Jeep

    24 2 Отговор
    Кое не е намоде бе? 33хилади тона растителни мазнини са внесени за 2019г. в България. На всички им е ясно, че за 4.40 няма как да е от истинско мляко сиренето, ама пуста мизерия. На пазара в Пирот до преди година имаше уникални сирена, кашкавали и масла. Сега не знам, но чувам, че и сърбите са се научили що е то палмово масло. Имам един познат, направи мандра преди около година. Та той твърди, че килограм овче сирене му излиза 13лв като себестойност. Говорим за 100% чиста продукция, но това е доста висока цена за повечето хора, особено за пенсионерите.
  • 3 Рошко

    20 0 Отговор
    Ставате смешни, 4,40 няма сирене, имам предвид от мляко, да живей корупцията 80 %от бг сиренето е палмово масло свинска мас и китайско сухо мляко, да ви е сладко, аз си правя, затова сме и на първо място по инфаркт и лщимсилти

    Коментиран от #11

  • 4 всичко друго сме но не и европейци

    27 4 Отговор
    От това изследване разбрах, че вместо да се подобрят храните при 10 годишното управление на ГЕРБ е станало точно обратното , въпреки европейски фондове и увеличената администрация за контрол.
    Има ли свера в която да няма провал на това управление.
    Да направят изследване и на скъпите сирена, защото и там положението е същото, иначе се получава реклама за нашите фирми.
    В Гърция преди ядох истинско българско сирене та си спомних вкуса на някогашните ни сирена. Сега и скъпите и евтините са едно и също менте.
  • 5 нормално е

    21 2 Отговор
    Институциите спят, а българи бавно убиват българи. И после най много сърдечно болни, най много раково болни,......
  • 6 Мафия

    16 4 Отговор
    Мафията е в контрола. От 2009 година, след като чумата ГРОБ покоси България, се взимат подкупи и липса контрол в храни, горива, държавни поръчки и др.
  • 7 Бенковски

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Жял ден ни заливат с лъжи за Ковид, а ядем отпадъци, вода, ментете, Е-та,..... А кеде БАБХ
  • 8 Кокорчо🙄

    12 2 Отговор
    Бдс отдавна е по чекмеджета и чужбина, затова и вода газим не жадни ами тиня ядем и пием
  • 9 Наблюдателен

    11 0 Отговор
    Маркетингови трикове, грамажа на вафлите постепенно намалява но цената не, тоалетната хартия също е с намалена осезаема ширина тежест и плътност къде е стандартизацията или на който квот му хрумне и каквото забърка стадото да руча.
  • 10 Наблюдателен

    8 0 Отговор
    Маркетингови трикове, грамажа на вафлите постепенно намалява но цената не, тоалетната хартия също е с намалена осезаема ширина тежест и плътност къде е стандартизацията или на който квот му хрумне и каквото забърка стадото да руча.
  • 11 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Млякото никога не е било човешка храна, запомнете го. Да, вкусно е, но не е за човека. Дали ще от палма,дали от 100 % свежо мляко, вредата върху сърдечно съдовата система е налице.

    Коментиран от #21

  • 12 йокин

    7 0 Отговор
    БАБХ=ЗАПЛАТАДЖИИ.
  • 13 активни потребители

    9 0 Отговор
    Не БАБХ, а Комисията за защита на потребителите! Сиренето може и да е 100% вода, но ако не е опасно БАБХ няма законово основание да се намеси. Това може да го направи единствено Комисията за защита на потребителите! Ама да не забравяме, че и Активните потребители се финансират от вън!!! Те работят против българското производство и български продукти, за да може да улеснят вноса на чужди такива! Не вярвам на твърденията им!
  • 14 Сирене казвате, въй

    8 0 Отговор
    Я не съм яла истинско сирене от 1992...!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 незнайко

    6 3 Отговор
    От 7 литра краве мляко се прави килограм сирене. Изкупната цена на млякото е 70 стотинки . Значи без транспортни и производствени разходи истинското сиренето е 7 лева килограма. Няма как хубаво сирене да е под тази цена !!! Минимума на килограм хубаво сирене би трябвало да е 9 лева !!! Краве сирене на цена над 11 лева е нереално !!!

    Коментиран от #17

  • 17 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Грешка 7х70 = 490 = 4.9 лева. 5 лева без разходи ! Това е сирене с много малко вода !!!
  • 18 Така е

    5 0 Отговор
    Но е важно и с каква вода, че минералната е много скъпа! Дано да не е с вода от тоалетната!
  • 19 Зоя

    1 2 Отговор
    Активни потребители е НПО финансирано от вън и като такова работи за вноса на чужди продукти в България, затова и срива доверието на хората в българските продукти, за да купуват вносните. Проучванията им са зле изфабрикувани!

    Коментиран от #23

  • 20 злобар

    2 0 Отговор
    Водата е бонус и нека не забравяме че и тя поскъпна.
  • 21 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Дай ФАКТИ , не разказвай филми . Богатите са измислили Твоят филм , за да плашат наивните и простите .
  • 22 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    Oтдaвнa cирeнeтo нe ce прaви пo онзи начин или "ноу хау" oт минaлoтo, cвършeнo, зaбрaвeнo врeмe! Нищo oбщo! При cтaрaтa тeхнoлoгия cирeнeтo cтaвaшe пo-хубaвo, нo cъc cурoвaткaтa ce губи мнoгo! Ceгa "изджвърчвaт" вcичкo и oт cурoвaткaтa! Зa кoйтo нe знae/и тaкивa имa - дa нe ce oбиждaт знaeщитe/ - cурoвaткaтa e жълтeникaвo-бялaтa мътнa тeчнocт, кoятo ce oтцeждa при прaвeнeтo нa cирeнe! Нaврeмeтo бaбa ми я дaвaшe нa прaceтo! Мнoгo му ce уcлaждaшe! И прaceтo нa нac пo Кoлeдa! Ceгa кaтo дoбaвим и пaлмaтa в кoмбинaциятa пoлучaвaмe имитирaщ прoдукт! Кoйтo прoизвoдитeл нe купувa пaлмoвo мacлo, cухo млякo и млякo oт Гeрмaния и Унгaрия c 0.1% мacлeнocт, мoжe дa кaзвa, чe cирeнeтo и кaшкaвaлa му ca иcтинcки! Пoнe дoнякъдe! Дa нe гoвoрим зa киceлoтo млякo!
  • 23 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Зоя":

    Да имаше и публикации преди време - в интервюта със производители от ЕС /Франция, Германия, Италия../ за някои техни продукти, по-точно тези с голям процент масленост се ползвало палмово масло! Нашите производители откъде черпят "челен опит"?! Имат добри учители - да не споменавам марки, че ще ме избамкат! Ще спомена една несъществуваща в природата бактерия: "актирегуларис"!
  • 24 Случаен читател

    0 0 Отговор
    Дано да е вода, ама не е. Водата се задържа с някакви химии , в това е проблемът.