ФАКТИ.БГ

Каква е истинската цена на храните

Германски учени са проучили каква е реалната стойност

Публикувана: 23 Септември, 2020 22:21
13 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4431
Каква е истинската цена на храните
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

"Почти никой не осъзнава, че производството на хранителни стоки създава 25% от всички световни емисии, вредни за климата. Става дума за значително по-голямо количество въглероден двуокис, отколкото произвеждат всички влакове, самолети, автомобили и кораби по света, взети заедно“, заяви наскоро Томас Гой, шеф на германска фирма за соеви напитки. Изводът: изборът на хранителните продукти, които купуваме и консумираме, влияе значително на световния климат.

Има редица производители, които апелират да се въведе знак, с който върху опаковките на храните да се отбелязва количеството на вредните емисии, причинени от производството на съответния продукт. Те се аргументират с това, че промените в глобалния климат със зачестяващите засушавания и слаби реколти оказват влияние и върху бизнес модела на производителите. Суровините поскъпват и все по-трудно се намират.

Концернът „Нестле“ например си е поставил за цел до 2050 г. да произвежда храни с „неутрални емисии“ - т.е. без да вреди на климата. Концернът реагира и на нарастващото търсене на продукти с растителен произход и постави приоритет върху производството им. Има и куриози: Известният производител на колбаси „Рюгенвалдер Мюле“ междувременно реализира по-голям оборот с продукти за вегетарианци и вегани, отколкото с класическите си салами.

Колко струват реално храните?

Учени от университета в Аугсбург са изчислили в свое изследване от 2018 година действителната цена на някои от селскостопанските продукти – т. е. онази част от цената, която не се заплаща нито от производителите, нито от потребителите. В нея са отразени щетите, които се нанасят от масовото индустриализирано животновъдство, от пренаторяването на почвите и замърсяването на питейните води – това са последици, които се отстраняват бавно и струват скъпо. Става дума също и за последиците за здравето на хората – например от използването на антибиотици в животновъдството, които водят до резистентност и у хората.

За студията си учените от Аугсбург и Грайфсвалд са изчислили истинската цена на общо осем продукта в два варианта – конвенционално произведени и от биологично чисто производство. За целта те са осчетоводили и всички въздействия на съответното производство върху околната среда – например отделянето на вредни газове за климата, производство на азотен окис, консумацията на енергия и изтощаването на земята. Изчислените цени могат да се видят в един филиал на дискаунтъра „Пени“, който е част от търговската верига на „Реве“.

Осемте продукта са показани с по две цени: така например прясното мляко с голяма трайност струва 0,79 евро от конвенционално производство, а реалната му производствена цена би трябвало да възлиза на 1,75 евро. А пакетче кайма „смес“ от 250 грама, произведена по биологично чист начин, струва в магазина 2,25 Евро, докато реално потребителите би трябвало да заплащат за нея 5,09 евро. Най-огромна е разликата между търговската и реалната цена при каймата от конвенционално производство. В дискаунтъра тя струва 2,79 евро за половин кило, а в действителност за нея би трябвало да се плащат 7,62 евро.

Германците плащат твърде малко за храна

Но дали хората са склонни да плащат подобни цени? Повечето клиенти в дискаунтъра клатят отрицателно с глава: „Да плащам тройно по-висока цена за кайма? В никакъв случай. Само ако ми вдигнат съответно заплатата“, казва един мъж на средна възраст.

Все пак експериментът разкри същината на един важен проблем: че хранителните продукти в Германия са прекалено евтини и в безмилостната конкурентна битка между търговските вериги често се превръщат в малоценна стока за боклука.

Остава само да се види дали евентуалното маркиране на стоките с реалните им цени ще доведе до преосмисляне на потребителското поведение или хората ще продължат да се ръководят предимно от цената.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Нямам срам
1 Отговор
Друго си е на село прасенцето двора цена няма

Оценка:
-1 +38

Йозеф
2 Отговор
Цените в Гврмания слабо ме вълнуват. Не е по-евтино от тук, особено в EDEKA. Никъде няма хубаво и евтино.

Оценка:
-9 +28

Боко Тиквата
3 Отговор
Германците са просяци! Българите сме царе! Сичко ни е евтино

Оценка:
-14 +12

Консумираме
4 Отговор
отрови.

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +23

Герб и Пеевски
5 Отговор
Бои по тоя гърчав народ

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +10

за кого
6 Отговор
лобират?Кой се гласи да лапка тази измислена разлика?и какви са тези глупости "пакетче кайма от 250грама-такава разфасовка в Германия няма!!!Стига вече с тези екологични норми и глупости-всичко което се продава на пазара е тъпкано с препарати -меса,плодове,зеленчуци и всичко,което се сетите. ЕС и тъпите субсидии за крадене ... думи нямам... голямо лапане

Оценка:
-1 +25

Безсмислено
7 Отговор
Това е статия, достойна да се нареди до опита за регламентиране кривината на краставиците!Бяха почнали да го правят по едно време!
Тоя , дето я е писал, със сигурност не живее на село а в града и си купува храната!И най вероятно е от 1% процент с много големи доходи!
Е , когато трябва да направиш сметка - дали да се нахраниш, нещата стават различни!
Сега , ако си милионер - а това важи за всяка държава, тогава можеш да си навиеш на масрафа и да скачаш само на тия така наречени еко-продукти!
А за останалите по света, цената/качество винаги е водещо!
Нещо прекалено скъпо, просто няма да си го купиш, дори и се води супер еко, качествено, чисто или каквото и да е там!

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +18

Jeep
8 Отговор

До коментар #7 от "Безсмислено":


Еко е aко cи го гледaл ти в твоя двор и знaеш кaкво cи cлaгaл. Другото е търговcки/мaркетингов трик.

Оценка:
-1 +12

9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
Blackthorn
11 Отговор
"Почти никой не осъзнава, че производството на хранителни стоки създава 25% от всички световни емисии, вредни за климата."

Дойдохме ли си на думата защо са решили да ни редуцират чрез вируси, вълнови къчения и какво ли още не? Май все пак има логика в теорията за златния милиард?? Дори да не вярвате, предстои да видите!

Оценка:
-0 +7

Гоуст
12 Отговор
Така като чета никой от коментиращите не е разбрал статията. Не става дума за разлика между еко и конвеционално производство. Става дума за вреди и консумации на ресурси при производството, които не са включени в цената. ( еко такса, такса СО2, пречистване на води, пречистване на почви и т.н.).

Оценка:
-1 +3

ттт
13 Отговор
"два варианта – конвенционално произведени и от биологично чисто производство".

Те въобще са тръгнали с грешни начални условия. Конвенционално произведени са онези храни, които са от биологично чисто производство. Останалите са изкуствено създадени и реално не са продукта, за който са представяни. И още нещо - аз да не съм им компютър, че да им сматам. Защо едната кайма я оценяват за 250 грама а другата за половин килограм?

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Татяна Дончева
Лидерът на Движение 21 пред bTV:
В полицията трябва да има хора, които могат да стрелят."

Още бисери
ТОП 5