23 Септември, 2020 22:21 5 256 13

Каква е истинската цена на храните

  • цени-
  • храни-
  • изчисление

Германски учени са проучили каква е реалната стойност

Каква е истинската цена на храните - 1

"Почти никой не осъзнава, че производството на хранителни стоки създава 25% от всички световни емисии, вредни за климата. Става дума за значително по-голямо количество въглероден двуокис, отколкото произвеждат всички влакове, самолети, автомобили и кораби по света, взети заедно“, заяви наскоро Томас Гой, шеф на германска фирма за соеви напитки. Изводът: изборът на хранителните продукти, които купуваме и консумираме, влияе значително на световния климат.

Има редица производители, които апелират да се въведе знак, с който върху опаковките на храните да се отбелязва количеството на вредните емисии, причинени от производството на съответния продукт. Те се аргументират с това, че промените в глобалния климат със зачестяващите засушавания и слаби реколти оказват влияние и върху бизнес модела на производителите. Суровините поскъпват и все по-трудно се намират.

Концернът „Нестле“ например си е поставил за цел до 2050 г. да произвежда храни с „неутрални емисии“ - т.е. без да вреди на климата. Концернът реагира и на нарастващото търсене на продукти с растителен произход и постави приоритет върху производството им. Има и куриози: Известният производител на колбаси „Рюгенвалдер Мюле“ междувременно реализира по-голям оборот с продукти за вегетарианци и вегани, отколкото с класическите си салами.

Колко струват реално храните?

Учени от университета в Аугсбург са изчислили в свое изследване от 2018 година действителната цена на някои от селскостопанските продукти – т. е. онази част от цената, която не се заплаща нито от производителите, нито от потребителите. В нея са отразени щетите, които се нанасят от масовото индустриализирано животновъдство, от пренаторяването на почвите и замърсяването на питейните води – това са последици, които се отстраняват бавно и струват скъпо. Става дума също и за последиците за здравето на хората – например от използването на антибиотици в животновъдството, които водят до резистентност и у хората.

За студията си учените от Аугсбург и Грайфсвалд са изчислили истинската цена на общо осем продукта в два варианта – конвенционално произведени и от биологично чисто производство. За целта те са осчетоводили и всички въздействия на съответното производство върху околната среда – например отделянето на вредни газове за климата, производство на азотен окис, консумацията на енергия и изтощаването на земята. Изчислените цени могат да се видят в един филиал на дискаунтъра „Пени“, който е част от търговската верига на „Реве“.

Осемте продукта са показани с по две цени: така например прясното мляко с голяма трайност струва 0,79 евро от конвенционално производство, а реалната му производствена цена би трябвало да възлиза на 1,75 евро. А пакетче кайма „смес“ от 250 грама, произведена по биологично чист начин, струва в магазина 2,25 Евро, докато реално потребителите би трябвало да заплащат за нея 5,09 евро. Най-огромна е разликата между търговската и реалната цена при каймата от конвенционално производство. В дискаунтъра тя струва 2,79 евро за половин кило, а в действителност за нея би трябвало да се плащат 7,62 евро.

Германците плащат твърде малко за храна

Но дали хората са склонни да плащат подобни цени? Повечето клиенти в дискаунтъра клатят отрицателно с глава: „Да плащам тройно по-висока цена за кайма? В никакъв случай. Само ако ми вдигнат съответно заплатата“, казва един мъж на средна възраст.

Все пак експериментът разкри същината на един важен проблем: че хранителните продукти в Германия са прекалено евтини и в безмилостната конкурентна битка между търговските вериги често се превръщат в малоценна стока за боклука.

Остава само да се види дали евентуалното маркиране на стоките с реалните им цени ще доведе до преосмисляне на потребителското поведение или хората ще продължат да се ръководят предимно от цената.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам срам

    38 1 Отговор
    Друго си е на село прасенцето двора цена няма
  • 2 Йозеф

    28 9 Отговор
    Цените в Гврмания слабо ме вълнуват. Не е по-евтино от тук, особено в EDEKA. Никъде няма хубаво и евтино.
  • 3 Боко Тиквата

    12 14 Отговор
    Германците са просяци! Българите сме царе! Сичко ни е евтино
  • 4 Консумираме

    23 2 Отговор
    отрови.

    Коментиран от #9

  • 5 Герб и Пеевски

    10 7 Отговор
    Бои по тоя гърчав народ

    Коментиран от #10

  • 6 за кого

    25 1 Отговор
    лобират?Кой се гласи да лапка тази измислена разлика?и какви са тези глупости "пакетче кайма от 250грама-такава разфасовка в Германия няма!!!Стига вече с тези екологични норми и глупости-всичко което се продава на пазара е тъпкано с препарати -меса,плодове,зеленчуци и всичко,което се сетите. ЕС и тъпите субсидии за крадене ... думи нямам... голямо лапане
  • 7 Безсмислено

    18 0 Отговор
    Това е статия, достойна да се нареди до опита за регламентиране кривината на краставиците!Бяха почнали да го правят по едно време!
    Тоя , дето я е писал, със сигурност не живее на село а в града и си купува храната!И най вероятно е от 1% процент с много големи доходи!
    Е , когато трябва да направиш сметка - дали да се нахраниш, нещата стават различни!
    Сега , ако си милионер - а това важи за всяка държава, тогава можеш да си навиеш на масрафа и да скачаш само на тия така наречени еко-продукти!
    А за останалите по света, цената/качество винаги е водещо!
    Нещо прекалено скъпо, просто няма да си го купиш, дори и се води супер еко, качествено, чисто или каквото и да е там!

    Коментиран от #8

  • 8 Jeep

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Безсмислено":

    Еко е aко cи го гледaл ти в твоя двор и знaеш кaкво cи cлaгaл. Другото е търговcки/мaркетингов трик.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Blackthorn

    7 0 Отговор
    "Почти никой не осъзнава, че производството на хранителни стоки създава 25% от всички световни емисии, вредни за климата."

    Дойдохме ли си на думата защо са решили да ни редуцират чрез вируси, вълнови къчения и какво ли още не? Май все пак има логика в теорията за златния милиард?? Дори да не вярвате, предстои да видите!
  • 12 Гоуст

    3 1 Отговор
    Така като чета никой от коментиращите не е разбрал статията. Не става дума за разлика между еко и конвеционално производство. Става дума за вреди и консумации на ресурси при производството, които не са включени в цената. ( еко такса, такса СО2, пречистване на води, пречистване на почви и т.н.).
  • 13 ттт

    3 0 Отговор
    "два варианта – конвенционално произведени и от биологично чисто производство".

    Те въобще са тръгнали с грешни начални условия. Конвенционално произведени са онези храни, които са от биологично чисто производство. Останалите са изкуствено създадени и реално не са продукта, за който са представяни. И още нещо - аз да не съм им компютър, че да им сматам. Защо едната кайма я оценяват за 250 грама а другата за половин килограм?