Last news in Fakti

13 Декември, 2012 09:38 1 504 0

Оръжейниците от Сопот в ефективна стачка в студа

  • вмз сопот-
  • стачка-
  • протест
Оръжейниците от Сопот в ефективна стачка в студа - 1
Снимка: БГНЕС

От днес работниците от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот са в ефективна стачка. Близо 1500 оръжейници и техни близки излязоха при температура минус 5 градуса да протестират пред централата на завода за неизплатени заплати от септември насам.

Преди три седмици ръководството на ВМЗ сключи споразумение със синдикатите и пое ангажимента до края на ноември да изплати на работниците аванса за октомври и заплатата за септември. Вместо това, на 12 декември се оказва, че вече три месеца оръжейниците преживяват с по 60 лева, разкри бТВ.

Някои от работниците са вече без ток заради неплатени сметки, а други са осъдени от банки и частни съдебни изпълнители описват имуществото им и впоследствие то ще им бъде иззето.

Вчера поредните преговори на синдикатите с ръководството на завода се провалиха.

Работещите във ВМЗ-Сопот настояват държавата, която е 100-процентов собственик на предприятието, да им обърне внимание и да не ги кара да мизерстват. Обединеният стачен комитет и синдикалните ръководства на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството са категорични, че стачните действия ще продължат до изплащане на всички дължими суми към персонала, уточни БГНЕС.

На 5 ноември стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ-Сопот. Двама от тримата участници, подали документация в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА