Last news in Fakti

27 Октомври, 2012 16:06 1 668 1

Малките магазини продават по-евтин хляб

  • бургас-
  • хляб-
  • цена
Малките магазини продават по-евтин хляб - 1
Димитър Георгиев

Малките магазини в Бургас предпочитат да предлагат по-евтин хляб, защото така реализират сигурна печалба, коментира за Gramofona.com управителят на общинската фирма „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД  Димитър Георгиев. Според него идеята на магазинерите е, че когато продават нискоценови стоки, ще могат да напълнят магазините си с клиенти. Хората много трудно намират качествен хляб в центъра, смята той. Хлябът на общинската фирма държи най-високите цени на бургаския пазар.

„Ако магазинерът работи с хляба на конкурентите, които му го дават на по-ниска цена, защото качеството е ниско и се спестява ДДС, продавачът ще спечели 20 стотинки. Ако работи с моя хляб ще получава по 10 стотинки печалба“, допълни Георгиев.

От Националната агенция по приходите в Бургас коментираха, че сектор „Хлебопроизводство“ е във фокуса на данъчната лупа. Всички хлебопроизводители, които работят на територията на областите Бургас, Сливен и Ямбол са регистрирани по ДДС.

„Всяка фирма, която декларира приход над 50 000 лева годишно, е задължително регистрирана в НАП по ДДС. Разделете само 50 000 лева на 12 месеца. Резултатът е 4 200 лева. Е, какъв хлебопроизводител си ти тогава, ако правиш под този оборот месечно?“, заяви пред Gramofona.com говорителят на НАП – Бургас, Христо Узунов. Той допълни, че работещите в сектора са коректни и спазват закона, а всички необходими изисквания са изпълнени. Това включва хората да бъдат на трудови договори, да се внасят осигуровки и отчитат приходите.

Узунов е категоричен, че секторът е под непрекъснато данъчно наблюдение, тъй като е изключително важен. Обясни още, че от началото на годината до момента в целия сектор за трите области- Ямбол, Сливен и Бургас не се наблюдават съществени нарушения. Остава въпросът защо Общинската фирма продава хляб с най-високата цена в града?

Факт е, че конкуренцията на пазара във всички сектори е жестока и всеки има право да изразява своите наблюдения и съмнения. От данъчното са категорични обаче, че сектор  „Хлебопроизводство“ не влиза в сивата икономика.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Не само предлагат по евтин хляб а и съвсем пресен защото зареждат само количества които са сигурни ,че ще продадат за деня.А в големите вериги хляба често пъти е от няколко дни и се претопля на място за да изглежда току що изпечен.