Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 23:31 4 383 22

В Русе всеки десети взема и заплата, и пенсия

  • русе-
  • пенсии-
  • пенсионери

Средно с 8,83 лв. на месец са увеличени пенсиите

В Русе всеки десети взема и заплата, и пенсия - 1

Всеки десети работещ в Русенско получава и заплата, и пенсия, става ясно от данните на Националния осигурителен институт.

Оказва се, че от 63,7 хиляди наети по трудов договор плюс още няколко хиляди самонаети в областта, поне 6358 са работещи пенсионери. Толкова са служебно преизчислените пенсии на работещите пенсионери, направено извънредно като част от мерките за преодоляване на икономическите последствия от пандемията с Ковид-19. И това е минимумът, тъй като в посочения брой не се включват хората, които по тяхна инициатива са подавали заявления за преизчисляване на пенсиите им през 2019-а и до 13 март, когато бе въведено извънредното положение. Това пише Петър Гецов за вестник "Утро".

Средно с 8,83 лв. на месец са увеличени пенсиите за осигурителен стаж и възраст на 4211 работещи в Русенско. 2130 са тези с пенсии за инвалидност поради общо заболяване и за тях нарастването е с 8,86 лв. на месец. Работят и 17 пенсионирани заради трудова злополука и професионална болест. Те ще вземат средно 6,50 лева повече на месец.

Сериозният брой работещи пенсионери не е изненадващ, тъй като все още хората в доста професии /най-вече полицаи, военни/ се пенсионират във възраст, в която са с голям професионален и физически капацитет. А и на фона на многото информации за фалшиви инвалидни пенсии, надуващи броя на ранно пенсиониращите се. Към края на септември 2031 от пенсионерите в Русенско са на възраст до 44 г., а още 2600 - между 45 и 54 г. Още 10 хил. са в между 55 и 64 г., което пак си е трудоспособната възраст. И голяма част от тях могат и имат желание да работят.

Всъщност броят на пенсионерите в Русенско /66 хил./, е по-голям от броят на наетите по трудов договор /63,7 хил./. Дори ако към работещите прибавим 9-10 хиляди самонаети и самоосигуряващи се, без трудещите се пенсионери всеки един зает трябваше да издържа един пенсионер. Както „Утро“ писа, последните прогнози на НСИ гласят, че броят на работещи и пенсионери ще се изравни след 20 години. Ако съдим по ситуацията в Русе обаче, това може да се случи значително по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    40 3 Отговор
    С половин кило агнешко месо била увеличена пенсията пфууу. За това ли се борихте да съборите соцализма за да ви вдигат пенсиите с 0.500 кг агнешко месо?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДКМС

    61 3 Отговор
    Когато палихте Партийния дом бяхте много щастливи 30 години по късно нещо щастието ви е мираж, а седесарите до един се уредиха и децата си също уредиха, а вашите деца станаха гурбетчии!!!
  • 4 Боко Пачката

    21 5 Отговор
    Всеки пенсионер, трябва да подлежи на ГЛОБА, че е доживял да смуче от ШКАФЧЕТО
  • 5 Беднотия до шия

    31 3 Отговор
    Има ли нормален човек, който ще си зареже спокойатвието и ще отиде да аргатува на някой идиот? До тук стигнахме, но копането към дъното продължава. И как беше? - кой не скача е..... Шизофрения! Това към днешна дата сме в долината на мутрите и 🎃 .
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 4 Отговор
    капиталист олигарх политтик банкер зърнар мутра са кожодери100 кожи ще ти смъкнат и ще ти подхвърлят трохи клкото да не е без хич

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Пара Докс

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Зърнарите са особени типове - ядем им хляба и са бесни, че ги правим богати!
  • 8 ха ха

    6 17 Отговор
    русенци сучат от две мантри... ама иначе се оплакват от Бойко... Хайде не на нас тия..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    18 2 Отговор
    Това е показателно за измамите, които стават с ТЕЛК !!!

    Коментиран от #14

  • 14 ТЕЛК ?

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Най-малкото те имат някаква вина, защото винаги могат да бъдат проверени! Виновни са т.н. "бизнесмени" идиоти! Наемат без тр договор, осигурряват на минимална "за добро на робите, крият данъци, крадат ДДС, не плащат изв труд !...но никой не ги закача. Ако ги хванат най арогантно се откупуват - знае се как. Не прехвърляйте бедата от болната на здравата глава.
  • 15 оня с коня

    3 14 Отговор
    Незнам какво представляват тия 8,80лв. средно увеличение на Пенсиите,но за Инфо ОТ СУТРИНТА до към 17-18ч в Игралните зали ПОЛОВИНАТА от Посетителите са Пенсионери с ПРЕВЕС на Женския пол/Бабички/! А КАКВИ Пари се разиграват - най-добре е любопитните сами да се уверят с очите си.И така е Всеки божи ден.Беден бил БГ-Пенсионера и нямало какво да яде ли?!...

    Коментиран от #20

  • 16 Що няма новини сутрин

    1 1 Отговор
    къде е бате Ненци ?
  • 17 Оня с големия

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не се прай катър и ти си от тия
  • 18 баш Майстора

    16 6 Отговор
    Ако не са пенсионерите тая държава загива ! Работят такива професии , които вече никой не учи - учители, инженери, лекари, архитекти. Новите кадри са само с напудрени дипломи, а масово неграмотници мятат крачоли по административните коридори. Никой не произвежда ! Скоро ще ядете хурката като останете без образовани, опитни, сериозни, лоялни кадри. Даже в армията не знаят ото коя страна се хваща пушката, а теслата си я слагат само за украса .

    Коментиран от #21

  • 19 И това

    5 2 Отговор
    ако не е мизерия...
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    господине моля безобидни квалификации за пенсионери болни ХОРА В неравностойно положение не съм катър хетеро съм си имам си стажа за пенсия с инсулт съм глухсъм 67 процента не прося съжаление най малко от теб работих в тих труд ГРАД ЛОМ ти нямаш нито КОН НИТО БМВ и не лъжи за радарите само моторите могат излъжат радара но рано или късноо ги хващат и последно не обиждай ХОРАТА никой не знае как ще стигне
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    5 6 Отговор
    Причините са :

    1/ Спад на раждаемостта и младо население в България

    2/ Трагичен провал в образованието и неправилни реформи в него вече 30 години.

    3/ Липса на мотив опитните служители и работници да обучават по-младите. Напротив - "пенсиите" гледат на младите като на конкуренти.

    Наетите пенсионери Пречат на развитието на млади кадри.