Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 10:24 1 107 0

Всеки трети пилот в ЕС си подремва при полет

  • ес-
  • пилоти-
  • дрямка-
  • сън
Всеки трети пилот в ЕС си подремва при полет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки трети пилот в ЕС е заспивал по време на полет, съобщава в. „Стампа“. Изданието се позовава на изследване на Европейската асоциация на пилотите, която наброява 6 хил. члена.

Проучването е показало, че девет от всеки 10 пилота са признали, че поне веднъж им се налагало да управляват силно изморени самолет, което значително увеличавало риска от катастрофи.

Британската асоциация на пилотите също се противопоставя на плановете за удължаване на работното време на пилотите, отбелязва в. „Телеграф“.

Проучването е показало че между 43% и 54% от пилотите във Великобритания, Норвегия и Швеция са признали, че неволно са заспивали по време на полет, отбелязва в. „Гардиън“.

Европейските пилоти критикуват новите правила, които въвежда Европейската агенция за авиационна сигурност. Според тях нощните смени могат да бъдат продължени до 11 часа, въпреки че лекарите препоръчват 10 часова смяна.

Съществува опасност часовете във въздуха да бъдат увеличени от 13 на 15 часа, предупреди председателят на профсъюза Anpac Джовани Галиото. Той разкри, че на някои от членовете на организацията им се налагало да летят до 20 часа в денонощие. Според Галиото проблемът не е в количеството на полетите през годината, а в голямата бройка на нощните смени, рейсовете при лоши климатични условия или при пресичането на часовите пояси, разкрива в. „Ил Джорнале“.

Умореността на пилотите е причина за 20% от произшествията във въздуха. Преди три години в американския град Бъфало самолет се разби, не защото пилотите са заспали, а заради тяхната измореност и липсата на адекватни реакции. Миналата година два британски самолета подремнаха едновременно около десетина минути по време на полет.

От синдиката на пилотите настояват кризата да не служи за оправдание за допълнително натоварване на пилотите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА