Last news in Fakti

24 Декември, 2020 13:30 1 835 2

Хотели включват бързи тестове за COVID в празничните си пакети

  • хотели-
  • бързи тестове-
  • празнични пакети

Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро

Хотели включват бързи тестове за COVID в празничните си пакети - 1
Снимка: Shutterstock/Илюстративна

За първи път част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за коронавирус и за гостите, и за персонала, за да гарантират безопасните условия. Това съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на европейската организация за България.

Има и други иновативни предложения като кът за хранене и коледна украса по стаите, както и помощ от учител за децата, които са на дистанционно обучение.

Тази година най-масовата практика е резервациите за празничните дати да се правят без да се събира капаро. Но така до последния момент няма да има яснота каква ще е заетостта на хотелската база, коментират от БХРА. Допълнителна трудност са ограниченията за работа на ресторантите в хотелите на 50 процента от местата на фона на високите цени за празничните програми.

Браншът ще трябва да реши и как да спази изискването за "вечерен час" и да спре посрещането на 2021 г. два часа преди нейното настъпване, коментират още от БХРА.

По думите им в още по-тежка ситуация са заведенията извън местата за настаняване, които бяха затворени през един от най-силните месеци от годината, а ще пропуснат и Коледа и Нова година, когато обичайно имат най-много клиенти и печалби.

Единственият полезен ход за част от тях са кетъринг услугите и доставките на храна до домове и офиси. Пандемията даде тласък на този сегмент от пазара, но не всички фирми отговарят на изискванията и могат да се включат в тази пазарна ниша, коментират от БХРА.

Според тях сред най-лошите ефекти от така въведените мерки е противопоставянето вътре в бранша, защото неизбежно възниква въпросът каква е разликата между ресторантите в хотелите и извън тях и защо едните все пак ще имат възможността да работят, а другите остават напълно затворени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЪДИЯТА

    4 0 Отговор
    Прави впечатление, че хората масово се радват на краха на хотелиерите.За повечето хора, те са ненаяли се кърлежи, в което има нещо вярно.Дано поне малко се поосъзнаят.
  • 2 Хаджиментов

    3 0 Отговор
    Туризмът и бизнес пътуванията няма скоро да се върнат на старите нива, така, че голяма част от сегашните хотели и ресторанти ще трябва да затворят. Не могат да разчитат само да смучат държавни субсидии за да съществуват.