29 Ноември, 2012 14:43 970 0

ЕК иска тласък за елекронната търговия

  • електронна търговия-
  • колети-
  • ек-
  • тласък

Комисията започва консултация относно интегрирания пазар за доставка на колети, за да се даде тласък на електронната търговия в ЕС.

Проучванията показват, че едва 9 % от потребителите в ЕС купуват по интернет стоки от други държави. При това както електронните търговци на дребно, така и потребителите изразяват загриженост по отношение на недостатъците на системите за доставка на стоки, поръчани по интернет. 57 % от електронните търговци смятат, че доставянето зад граница затруднява търговията, а 47 % от потребителите се тревожат за доставката на поръчки от чужбина. Ключът към по-нататъшното развитие на електронната търговия, а оттам — и на възможностите за избор и удобството за потребителите — е ефикасната система за доставка (и за връщане на закупените стоки).

За много предприятия от сферата на електронната търговия седмиците преди Коледа са най-натовареният период от годината по отношение на продажбите. Редица от тях обаче не успяват да реализират потенциални сделки поради опасения, свързани с доставката. Наложително е да се намери отговор на посочените проблеми и да се подобрят системите за доставка. Поради това Комисията днес започна консултация по Зелена книга относно доставката на колети, в която специално внимание се отделя на въпросите от трансграничен характер и на нуждите на електронната търговия.

Основни елементи на Зелената книга:

В нея се очертават три приоритетни области за справяне с проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени потребителите и електронните търговци на дребно в ЕС:

·   увеличаване на удобството на услугите по доставка за потребителите и за малките и средните предприятия в ЕС;

·   осигуряване на икономически по-ефективни решения за доставка и на по-изгодни цени за потребителите и за малките и средните предприятия;

·   насърчаване на повишена оперативна съвместимост както между операторите на услуги по доставка (по-добро партньорство и сътрудничество), така и между операторите и електронните търговци, и особено малките и средните предприятия.

Чрез тази Зелена книга Комисията ще събере информация за актуалното състояние на пазара за доставка на продукти, закупени по интернет, и ще се опита да установи какви са пречките пред създаването в ЕС на интегриран пазар за доставка на колети.

Заинтересованите страни могат да изпращат своите мнения до 15 февруари 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА