Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 18:23 7 463 19

Банско се препълни

  • банско-
  • туристи

Изненадата дойде през уикенда в Банско, когато курортът се препълни с румънски и български туристи

Банско се препълни - 1
Снимка: БГНЕС

Още преди да влезе в сила изискването на българските власти за отрицателен PCR тест при влизане в страната ни, туристическият бизнес изрази тревога за очаквана лавина от анулирани почивки, особено в зимните ни курорти. Оказа се, че такива има, но са в поносимите граници на 25-30 процента за висококатегорийните хотели и много повече в евтините хотели, съобщи БНР.

Изненадата дойде през уикенда в Банско, когато курортът се препълни с румънски и български туристи. Въпреки това браншът е доста предпазлив в радостта си, тъй като преди месец трайно загуби гостите от другите балкански държави и Русия.

От Съюза на туристическия бизнес подготвят искане до ресорните министерства, в което настояват за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хората, представящи сертификат, че са ваксинирани.

Четвърти ден зимният курорт Банско е препълнен с туристи, предимно български и румънски. Факт, който се бетонира от огромната опашка пред входа на кабинковия лифт и стотиците автомобили, избрали като алтернатива пътя до ски-зоната, което пък създаде невероятни задръствания и последващо затваряне на пътя.

Хората чакаха търпеливо на тройната опашка, дълга близо километър, готови да изтърпят това препятствие, за да стигнат до белите писти и да спортуват.

Защо въпреки заявеното притеснение на хотелиерите от масови анулации на резервациите, това не се случи? Обяснението беше едно и също - румънските туристи спасяват сезона след въведените рестрикции за задължителен PCR тест, който оскъпява почивката на чуждите гости с 20 до 30 процента. Малин Бистрин и Бурхан Немутлу от Съюза на туристическия бизнес:

"В момента се намираме в турска ваканция и в румънска ваканция. ... Румънският пазар имаше анулации, но не бяха катастрофални. Когато чуха, че ще се налага от 29 януари изискването за PCR тест, около 30-35% от резервиралите успяха да тръгнат един ден по-рано. Това им удължи с ден-два почивките. Тази изненада, че е пълно сега, се получи от това, че румънският турист искаше да дойде в България".

Има още едно обяснение на бума на румънски туристи, допълва Бурхан Немутлу, но не скрива огорчението си от загубата на гости от другите балкански държави:

"Това изискване, когато се влиза в Румъния от България, изискването за тест отпадна. Идват семейства, ако сметнете средно 4 човека по 60 - това са 240 евро. За другите страни трябва да се умножи по две - заради тестове и в двете посоки. Затова ги няма сръбските, македонските и турските туристи. Февруари традиционно имахме английски туристи, а сега ги няма. Няма ги и туристите от Израел. 2021-ва година е по-тежка от 2020-а година".

Заради сериозното оскъпяване на ваканцията на чуждите зимни туристи от Съюза на туристическият бизнес настояват българските институции да преосмислят мерките.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖОРО

    49 3 Отговор
    ЗА ШАРЛОПОВИ МОЖЕ,ЗА НОРМАЛНИТЕ РЕСТОРАНТИ НЕ МОЖЕ..Е И ТОВА АКО НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ..
  • 2 Лайка

    50 5 Отговор
    Те 60 процента от заведенията си работят от месец и никой не ги пипа. Стига ревахте.
  • 3 Шопо селски

    25 3 Отговор
    Всички работят без Последния софиянец закусвалнята.
  • 4 guest

    21 3 Отговор
    ... Хората чакаха търпеливо на тройната опашка, дълга близо километър, готови да изтърпят това препятствие, за да стигнат до белите писти и да спортуват...
  • 5 А бе

    16 16 Отговор
    Плюете по Щаба и по Боко, но ни се носи славата, че сме айляка на Европа и ето резултата.
  • 6 660

    19 10 Отговор
    БЕЛЕВ И САНДОВ КАРАТ ХИЛЯДИ ДА ЧАКАТ ПО 1-2 ЧАСА НА ОПАШКА - ТОВА ГО НЯМА В НИКОЯ БЯЛА ДЪРЖАВА, А НАГОРЕ КЕРВАНИ ОТ КОЛИ И ДЖИПОВЕ ВМЕСТО ВТОРА КАБИНКА
  • 7 Романещ

    4 0 Отговор
    Са си Манагещ, ак' ме питаш мене! И да ни връщат Добруджа

    Коментиран от #8

  • 8 Поправка

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Романещ":

    Мангалещ
  • 9 Март месец ще правят опашка пред

    7 4 Отговор
    ПИРОГОВ И ТЪРНО МЪГУРЕЛЕ!01.02.2021
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един от многото

    11 0 Отговор
    Като се е препълнило , ще прелее , от там в Места и към Гърция!
  • 13 Банско

    18 4 Отговор
    Пишете глупости бе. Причината за да изглежда пълно е съвсем различна. Бройката на качилите се на кабината в тези дни е много под бройката била преди 1, 2 или 3 години за същите дни или периоди. Как само лъжете и манипулирате хората. Срам за журналята.
  • 14 Джинс

    14 3 Отговор
    Сега пишете, че Банско е пълно, а после ще пишете, че болниците са пълни.....
  • 15 Бети

    7 2 Отговор
    Харесва им на хората, ходят, не виждам нищо ненормално.
  • 16 Христов

    2 0 Отговор
    В Банско всичко е пълно, докато в Пампорово има много свободни места...
  • 17 констатация

    6 0 Отговор
    Ресторантите с покровители мутри не са спирали работа.
  • 18 дългия

    1 0 Отговор
    Яко ще се мре!
  • 19 Bmw

    2 0 Отговор
    Трябва да си адския селян*н ,че да караш ски или сноуборд.Добре ,че са слабоумните софиянци , че да има кой да ходи там.