Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 13:43 3 275 8

Държава отвори вратите си за частни компании

  • куба-
  • частен сектор-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • икономика

Куба с ключова реформа

Държава отвори вратите си за частни компании - 1
Снимка: Shutterstock

Частни компании ще могат да инвестират в повече сектори на кубинската икономика. Досега те можеха да влагат средства и развиват бизнес в 127 сектора, а отсега нататък техният брой се увеличава драстично до над 2000. Въпреки това част от секторите ще останат под прякото управление на държавата.

С 11% се сви икономиката на Куба през 2020 г., което е най-силния спад за последните 30 години. Основната причина за него беше пандемията и санкциите от страна на САЩ, което доведе до недостиг на основни стоки.

Частният сектор на южноамериканската държава се състои главно от няколко стотин хиляди ферми, дpeбни зaнaятчии, тaĸcимeтpoви шoфьopи и тъpгoвци. Oĸoлo 600 000, или 13% oт xopaтa в paбoтocпocoбнa възpacт, paбoтят в чacтния ceĸтop. Немалък е броят на предприемачите в туризма – сектор, който беше силно засегнат от пандемията от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 преди

    19 0 Отговор
    години един мой приятел ми разказваше за неговия 20годишен престой в Куба, невероятна страна, като оставим беднотията и мизерията настрана/която за чужденците не е била толкова чувствителна, тъй като за чужденци е имало отделни магазини заредени подобаващо/, остават само хубавите неща, невероятни жени, за които мъжете са богове, а не куче касичка, и още много неща, но едва ли е редно да се изброяват тук.
  • 3 ТРЕНД

    5 5 Отговор
    Над два пъти повече БВП на глава има Куба в сравнение на Украйна. За държава и двете дават около 30 милиарда долара, а България само 10 милиарда долра. Government spending, in dollars - Country rankings

    Коментиран от #7

  • 4 ТРЕНД

    5 3 Отговор
    3 процента от БВП е от селско стопанство, толкова и от туризъм. По 17% работят в селското стопанство, в Румъния 21%. Почти 4 милиарда долара им е добавената стойност от селско стопанство, колкото Гърция.
  • 5 адам смит

    8 3 Отговор
    Ние от селско стопанство правим 2,2 милиарда долара, а те 3,8 милиарда долара. Има гугър карти сателит да шпионирате, дали имат само ретро коли и ретро сгради. Май са по добре от бг.
  • 6 Рошко

    9 3 Отговор
    Държавата с най ниска детска смъртност, язък. Мвф влезе ли там свършено е с тях
  • 7 Кмет на Симитли

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТРЕНД":

    Стига лъга ве, михлюзин. Да няма интернет, човек да не може да провери та да ти повярва.
  • 8 Човек

    3 2 Отговор
    Куба от десетилетия е под американска обсада.
    Източникът на Злото по Земята - САЩ не са спирали да безчинстват из Земята и да причиняват Злини на народите и държавите им. Злото иска пълно подчинение. Но не на всички народи политичетата са мижитурки. Има държавници с достойнство и себеуважение, които не търпят началници и назидания свише, от чужди. Пълния хладилник е най-важното нещо за човечетата. Достоен Чоек щ епредпочете свобода и свободен избор пред това да бъде САЩ-ски или нечий друг васал .