ФАКТИ.БГ

Защо месото е толкова евтино?

Преди 70 години килограм свинско в Германия е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес - едва 0,22%.

Публикувана: 6 Март, 2021 11:10
65 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 20947
Защо месото е толкова евтино?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 66 гласа.

"Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми", казва гордо месарят Кристоф Шнайдер. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. "Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно", казва той.

"Месото загуби стойността си"

Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.

"Месото отдавна е загубило стойността си", казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация "Хайнрих Бьол". Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. "Атлас на месото". И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.

Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.

Ниски цени, евтина продукция

Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: "На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото". Това е казано преди повече от 50 години - но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.

И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година - само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. "Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите", посочва Кристиане Кемниц.

Скандалите, от които не произтече нищо

Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са "Тьонис", "Фион Фуд" и "Вестфлайш" (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.

Както отбелязва Кемниц, широката общественост едва миналата година разбра какво всъщност се случва в кланиците. Това стана причина поне хората от по-младото поколение да се замислят за месните продукти, които попадат в чиниите им. "Над две трети от по-младите отхвърлят днешната месопреработвателна индустрия. Те виждат в нея заплаха за климата и като цяло се хранят постно много по-често от останалите възрастови групи", казва експертката.

Месото при месаря Кристоф Шнайдер във Фулда е от региона. Въпреки това някои от клиентите му не желаят да плащат по-скъпо за това. Дори и 20 цента отгоре им се виждат много и те недоволстват, разказва месарят. И той е подложен на натиска на големите концерни и не разбира как скандалите в сферата са били забравени толкова бързо. Неговият апел: "Не трябва да ядем месо всеки ден. И не бива да се поддаваме на агресивната реклама на супермаркетите - все повече и повече. Нека да ядем по-малко месо, но затова пък по-добро".

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 66 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Във
1 Отговор
Франция и Испания е е по евтино-субсидиите въввсички тези държави отиват на мястото си, а не в нечие чекмедже или джоб !!!!

Коментиран от #8, #64


Оценка:
-19 +208

дедо Герчо
2 Отговор
ДА ДА,А КОЖАТА Е НАПРАВО БЕЗ ПАРИ...ХЪХЪХЪ...НАРОДА КАТО НЕМА,МУ Е ВСЕ 1,КОЛКО СТРУВА...

Оценка:
-11 +64

Ниска летва
3 Отговор
Постоянно се мерим с тях,и все по-убедително разбираме че сме клошарите на ЕС.За Боко и компания естествено че няма да споменавам..

Коментиран от #7


Оценка:
-21 +159

Сатъра на Хана
4 Отговор
В Льо Райха и при нас в Америка месото е евтино ,
понеже в месокомбинатите на Нацистите работят роби от низшите раси от Източна Европа и Латинска Америка
............................ .................... ............ Вътре е страшно ......
........... .............. ............. А в България е по-скъпо отколкото при нас , защото управниците ви са скотове

Оценка:
-20 +138

Сатъра на Хана
5 Отговор
След 30 години Демонокрация , Българските граждани стават само за общи работници .........
.......... може и в някой кол център , ама там конкуренцията с индийците е много голяма ( до къде паднахме - да се конкурираме с индийците за кол центрове) :))

Оценка:
-16 +121

Тъп
6 Отговор
Дайте да вдигнат цената, дано го направят по 50 лева. Бензина 10, хляба 5 и т.н. Глупост след глупост.

Оценка:
-13 +111

Говорит Москва
7 Отговор

До коментар #3 от "Ниска летва":


Говори за себе си.

Коментиран от #12


Оценка:
-32 +7

Сатъра на Хана
8 Отговор

До коментар #1 от "Във":


и всеки Френски и Испански Фермер ,
чака с нетърпение сезонните роби от Източна Европа :))
...............
В Испания хванаха даже Хуан Карлос - братовчеда на Симо Комарджията да краде --- сега е в чужбина

Оценка:
-3 +62

Чук и Гек
9 Отговор
След ПСВ в Германия е бил голям глад и затова Хитлер е завзел властта! Казано по джендарски - социална база на националсоциалистите, били недоволните от резултатите от ПСВ маси. Един месар продал на пазара 28 души, а може да са били повече, и чак тогава полицията се усетила! След ВСВ руснаците са ги хранили с борш и план Маршал.

Оценка:
-17 +26

Виетнамеца
10 Отговор
Вече няма кучета по улиците

Коментиран от #56


Оценка:
-9 +31

Танас
11 Отговор
Ям месо само от червеношийки

Оценка:
-15 +11

От Москва
12 Отговор

До коментар #7 от "Говорит Москва":


ли печаташ,или от Козяк?

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +18

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Пурко Папурков
14 Отговор

До коментар #13 от "Алфа Вълкът":


Ха, глупав ли си. И аз като си напраим едни бифтеци ..па като ги метнем на скарата..овонявам целио град. Котаците парад правят по улицата

Оценка:
-3 +18

Тишо
15 Отговор
Цените в лидл в останалите страни са в пъти по малки от нашите, а тези хора имат по хиляди евро и за тях е нищо. Ние работим за да си купим само храна и да платим сметки високи тарифи за ток, вода и др. Жалка картинка за обречена територия. Защо ЕС не изравни пенсии и заплати ние каква полза имаме, за да крадат някои с милиони

Коментиран от #19, #24, #28, #55


Оценка:
-8 +106

Тъпу тролче
16 Отговор
Месото е евтино, но в Германия. Те за това швабите са таквиз шопари! А в България правителството се грижи за здравето на нацията и всичко е скъпо.

Оценка:
-4 +73

Говорит Москва
17 Отговор

До коментар #12 от "От Москва":


От Москва.

Оценка:
-9 +3

баба Вуна
18 Отговор
И при нас пенсионерите си купуват по едно две кила. Годишно, защото им е евтино бе германци.

Коментиран от #25


Оценка:
-5 +38

дърт германец
19 Отговор

До коментар #15 от "Тишо":


Не съм съгласен с първата ти теза.В Л.....,Германия, месото е малко по-скъпо отколкото в България.Да кажем че е на,, кантар,, цената. Другите боклуци са на същите цени. Друг е въпроса че в немските филиали,стоката е различна от тази в БГ. С другото съм съгласен на 100 %.

Оценка:
-3 +33

Пепино
20 Отговор
Нещо сметките не излизат на автора на статията.Кило хубаво месо е около 6 евро.Ако е 0,22 процента кило месо,средна заплата излиза 2700 евро.А според Евростат,заплатата е 1950 евро.Тъй че нещо ...

Оценка:
-3 +27

Щирлиц
21 Отговор
Основната причина за поевтиняването на храните днес са субсидиите в селското стопанство и животновъдството. Това върви в комплект с повишение на данъците. При нас това е почти невъзможно, защото трудно ще убедиш българин да плаща 70% данъци и да му е по-евтино с левче килото.

Оценка:
-12 +16

ЕФТИНО
22 Отговор
Защото у България ядем месо от
Аржентина, САЩ, МЕКСИКО ГЕРМАНИЯ И ДР. МЕСО Което е замразенО РЕЗЕРВ ОТ 25 ГОД.
НЗ НЕПРЕКОСНОВЕН ЗАПАС.....
ТАКА СЪС ТОЗИ ВНОС НЯКОИ
СЕ НАГУШКАХА И УБИХА БГ.
СВИНЕВЪДСТВОТО. УБИВАТ НИ
БАВНО.

Оценка:
-3 +72

не случайно ни нарусавха като WC
23 Отговор
е как защо нали убиха животновъдството последните години за да си внасят замразените 25-30годишни боклуци бъкани с химия!!!

Оценка:
-7 +54

Лидл и
24 Отговор

До коментар #15 от "Тишо":


Кауфланд са дискаунти. В развитите държави в тях пазаруват мигранти и хора с ниски доходи.
Ние пазаруваме прясна риба (по заявка) в петък и в събота прясно месо, плодове и зеленчуци от производители. € 170-180 на седмица! за трима.
Не е вярно, че в Рим е по-евтино от София. И няма как да е. Разликата в стандарта (наеми, заплати, данъци, режийни) е в пъти...

Оценка:
-7 +24

май май
25 Отговор

До коментар #18 от "баба Вуна":


Отровата е безплатна.

Оценка:
-5 +15

Не яжте месо то е вредно
26 Отговор
А и животните не искат да умират

Оценка:
-9 +16

Аз40🏴‍☠️
27 Отговор
Гледайте документалния филм "Dominion" от 2018 год. Предупреждавам, че е много тежък, има много графични сцени на смърт и физически тормоз. Но е нужно да се гледа, за да се разбере, какво представлява голямата индустрия.

Коментиран от #46, #48


Оценка:
-6 +15

Jamеs
28 Отговор

До коментар #15 от "Тишо":


Неграмотен и необразован тип... ама отворил уста и иска!

Оценка:
-5 +7

Пловдив
29 Отговор
Я да сметнем в България колко процента е от нетния месечен доход, и тогава да поспорим, дали е евтино. В цивилизованите държави наистина е така, тук не е...

Оценка:
-3 +23

това е
30 Отговор
Истинско прясно месо, което е от нормално отглеждано животно и заклано преди 3-4 дена, струва около 9-11 лв. килограма. Ако говорим за свръхпродукцията в З.Европа, която виси по фризерите между 10 и 20 години и накрая, за да не я изхвърлят, я размразяват с киснене в буламоч от сто и един химикали, е друг въпрос. После я предлагат за уж прясна на "промоция". На всички такива меса няма да видите нито кога, нито къде е произведено, а само надпис - опаковано от .../еди коя си фирма/. Същите меса ги мелят, слагат още толкова химикали и правят наденици, кайма, бургери, пастети, консерви и какво ли още не. Колбасите са със срок на годност, по-голям от този на един телевизор. Два-три пъти си купувах такова месо от хиперверигите за по 5-6 лева и коремът ме изяде от болки, детето се скъса да повръща, а вкусът в устата ти на другия ден е , все едно си изял Менделевата таблица. Като го готвиш, от него изтича поне 200 грама неидентифицирана течност. По-добре изобщо да не се яде. После защо сме били на първо място в Европа по рак на дебелото черво. Ето за това. От месо по пет лева и колбаси по 2 лева. Купувам си два пъти седмично или на празник месо, но само истинско - от месарница или транжорна, където животното е заклано преди дни. Другото е сами да си съсипвате здравето , а на всичко отгоре и да си плащате за това. Естествено, после си плащате и за лечението. Парите отиват при едни и същи. Бъдете здрави и не яжте боклуци, още по-малко вярвайте на медии и реклами.

Оценка:
-4 +79

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Магелан
32 Отговор
Шок и ужас.Големите гланици в Западна Европа работят за жълти стотинки само бедни и гладни българи,румънци албанци и още по гладните украйнци руснаци и от всички съветски републики.Условията са ужасни и се работи по 14,15чс.

Оценка:
-2 +24

ИМПЕРИАЛИСТ
33 Отговор
Защо се премълчава "бройлерната технология" която заслуга на България???

Оценка:
-1 +20

Стратег
34 Отговор
Като прочетох, че чичото на Ханс произвежда колбаси от 1320 г. и се отказах.

Оценка:
-2 +16

Стани веган!!!
35 Отговор
Бъдещето е ВЕГАН!!! Месото е убийство!!!! Ядете плът и кръв, време е да се замислим!

Оценка:
-25 +10

КРОКОДИЛА
36 Отговор
НЕ КУПУВАЙ МЕСО ОТ ВЕРИГИТЕ - КУПУВАЙТЕ ОТ СЕЛЯНИТЕ .......................................................................................................

Коментиран от #38


Оценка:
-3 +32

Павел Пенев
37 Отговор
Защото е произведено с хранителни добавки, анаболи и антибиотици.

Оценка:
-0 +22

Селянин от село
38 Отговор

До коментар #36 от "КРОКОДИЛА":


Младеж,ний мисото не го продаваме. Ядем го.

Оценка:
-2 +31

Врялович
39 Отговор
ВЕРНО Е ДА ЗА ГЕРМАН.ЧЕ ХРАНАТА ВОБЩЕ И МЕСОТО СА ЕВТИНИ. НО ИМА ВКУСОВИ РАЗЛИКИ НАПРИМЕР ЕДНО Е ДА ЯДЕШ БЪЛГАРСКИ ДОМАТ ДРУГО Е ТУРСКИ ИЛИ ГРЪТСКИ ! ЗА МЕСОТО ВКУСЪТ ЗАВИСИ КАКВО ЯДЕ ГО ХРАНИШ ЖИВОТНОТО ОСНОВНО. ОТ ДОМАШНОТО ПО ДОБРО НЯМА. А дивеча е скъп.

Оценка:
-6 +19

40
Този коментар е премахнат от модератор.
Чичо Тончо
41 Отговор
При затворен цикъл - производство на зърнени, на фуражи и собствени свинеферма и кланица е най-евтино месото! При това за по-евтино във фуражите влизат и термично обработените отпадъци от кланицата, за което всички такива производители си мълчат като гълъби!
При домашно гледане със закупуване на малкото прасенце+по около 4кг храна на 1кг живо тегло за да стане прасето около 120-130кг +скопяване +хранене,поене, чистене всеки ден - това е цената да знаеш какво ще ядеш по Коледа, но африканската чума го уби тоя кеф; събирането на компания и изпълненията в стила на "Тримата глупаци и прасето" за съжаление също!

Оценка:
-2 +20

🦸🥋🥊
42 Отговор
Свинското месо дава криле!

Оценка:
-3 +7

ТРЕНД
43 Отговор
Значи доходите се вдигат 7 пъти, а на месото цената си е все същата, за 70 години. Значи, че повишаването на доходите не води до инфлация. Това не значи, че месото се консумира 7 пъти повече.

Оценка:
-0 +5

Нямам срам
44 Отговор
Нормално преди 70 години колко е населението на света и Германия. Когато една стока е масово търсена цената няма как да надува спрямо заплата .Има и друго конкуренцията е убийствена.Масово по цял свят се консумира месо.Кое е по добре 10 евро килото да купят 1 мил души или 30 евро само 50 000 .

Оценка:
-3 +5

Уса
45 Отговор
Къде е евтино?В сащ месото е много евтино,защото е от гмо животни отглеждани в корпорации на бърз разтеж.Такива са и болшенството американци не мязат на хора,които няма да доживяват до 60 години

Оценка:
-1 +19

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Защото е фалш
47 Отговор
И аз не го купувам, ако искате и без пари да ми го дадете... няма да лъжа с него гостите си, че ядат дълга и добра трапеза.....!

Оценка:
-0 +3

Хан Сол
48 Отговор

До коментар #27 от "Аз40🏴‍☠️":


Food inc също е доста интересен но основно за Америка става въпрос макар че корпорациите работят глобално отдавна.

Оценка:
-0 +2

някой
49 Отговор
Аз като вляза в магазин и видя цените, въобще не ми се вижда месото да е толкова евтино. За европееца може, но не и за нас българите. Въпрос на доходи.

Оценка:
-1 +9

ТРЕНД
50 Отговор
КОКА-КОЛА струва 5 цента, за 200 мл, преди 70 години, заплатата е един долар на час, мин.запл, сега на час е 7,25 долара. ...... Ако доходите изведнъж се вдигнат, цените няма да скочат с толкова, защото хората ще покрият само своят дефицит - належащи нужди, на които стоки ще се вдигне цената, и това ще е стимул те да се произведат в повече. А други стоки може да поевтинеят или станат по-качествени, ако търговецът и производителят печелят от оборотът не от увеличена цена. Когато нещо не се търси, търговецът го оскъпява понеже няма оборот.
"Свински" цикъл (Hog Cycle)
Редуване на излишно търсене и излишно предла­гане на американския пазар на свине; цикълът допринася за създаването на динамичен модел на взаимодействие между търсенето и предлагането на даден пазар.

Оценка:
-0 +5

ТРЕНД
51 Отговор
Богатите страни имат голям интерес храните да са скъпи за бедните страни, и това става чрез борсите на зърно. Така се постига еднаква цена на зърното в световен мащаб, съответно и на месото. Така богатите страни изземват храните на бедните страни. Ето защо богатите страни имат интерес доходите в техните страни да са високи, а в бедните страни да са ниски. И излишното население да намалее, само произвеждащото храни да съществува. Ето защо се получава така, както пише в статията.

Оценка:
-1 +10

ТРЕНД
52 Отговор
И СУБСИДИИТЕ, оказват голямо влияние, я да няма субсидии..

Оценка:
-0 +6

ТРЕНД
53 Отговор
Те притежават търговията в богатите страни, и чрез МВФ и НАТО настройват механизмът на световната търговия така, че консумацията да е повече при тях.

Оценка:
-1 +4

Дедо Пенс
54 Отговор
Ние сме бедни ,но Бойчето е богат...

Оценка:
-0 +5

Тоблероне
55 Отговор

До коментар #15 от "Тишо":


Преди години пазарувах в м-н Теско в Лийдс на Острова, подобен по размери е на познатите ни Кауфланд и бях сащисан от ниските цени и огромните колички с които пазаруваха хората там ! Огромен Таблероне от 1 кг струваше около 2-3 паунда ! Месото с вид на току що пристигнало от кланицата беше по-евтино от нашето ! На касата местните ни оглеждаха подозрително едва подавайки глави над препълнените си колички !

Коментиран от #61, #63


Оценка:
-2 +4

КОЧО
56 Отговор

До коментар #10 от "Виетнамеца":


Ела в България, пълно е по улиците. 😂

Оценка:
-2 +3

Дуранкев
57 Отговор
Ми ние ядем това което те трябва да екарисаж-ират, а фуражът ни отива за тяхните прасета.

Оценка:
-1 +3

шопо
58 Отговор
я маам месо и сутрин, и обед, и вечер, нека немецо а маа марули!

Оценка:
-2 +0

ТРЕНД
59 Отговор
През последните години 70 години добивът на зърно се удвоява, но населението само с 20% се увеличава, в богатите страни, но и обработваемата земя с толкова се увеличава.. И ако половината зърно отива за месодобив, при такъв растеж на зърнодобивът, месото ще е три пъти повече. Ако доходите се повишат, потреблението не скача с толкова. А ако нещо е излишно дори и с малко, цената може и с повече да падне. (фактори не малко, и факти)

Оценка:
-0 +7

Дуранкев
60 Отговор
Казват, че при добър фураж, здраве на животното, генетика и порцион, фуражът е 3 килограма живо тегло, 5 кг зърно за кило месо. Ако не изядеш кило хляб, от 750 грама зърно, ще може да изядеш 200 грама хляб и 160 грама месо. Не като цена, а като разпределение на зърното. ..... Само пустинята Сахара може да изхрани милиарди, има 9 милиарда декара, това е 9 милиарда тона царевица, или 40 милиарда тона банани. 1500 милиарда килограма пилешко месо. Или 5 000 милиарда яйца. 9 милиарда тона мляко. Но западът не е способен вече на размножаване, а чуждите култури и континенти, са конкуренция за тях, ето защо не помагат. Конкуренцията е заплаха, все едно Нестле да помага на всички малки фирми за кафе.

Оценка:
-1 +7

Пепино
61 Отговор

До коментар #55 от "Тоблероне":


Я пак си помисли . Защо в сайта на Tesco кило тоблерон е на коренно различна цена.Да не си гледал марципан с надпис - шоколад.Аре стига с лъжите.

Оценка:
-0 +3

Артуреца
62 Отговор
Всеки себеуважаващ се човек знае, че има редица доказателства, сочещи, че месото Не е полезно за нас. Ама ние тука ревем, че нямаме пари да си го купим. Да не говорим, че не е и етично, ама нас това не ни бърка, нали сме уроди, важно е ние да сме доволни.

Оценка:
-0 +1

Пепино
63 Отговор

До коментар #55 от "Тоблероне":


След справка със сайта на Tesco - кило тоблерон е около 13 паунда.Има и по 15 паунда за кило.Да не си видял 100 грама шоколад и да му викаш кило.

Оценка:
-0 +3

Odb
64 Отговор

До коментар #1 от "Във":


От 6 години съм във Франция....няма как да се съглася че е по-евтино....да место е по-евтино от доматите, които струват 7 евро за кг

Оценка:
-0 +5

Марио Ангелов
65 Отговор
Не струва месото от лидъл.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Д-р Петър Москов
Министърът на здравеопазването пред Нова ТВ:
Нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на г-н Волен Сидеров."

Още бисери