Last news in Fakti

3 Януари, 2013 09:30 2 409 12

България с 4 пъти по-бърз ръст от ЕС

  • ръст-
  • икономика

Шистовият газ е един от начините да излезем от кризата. Това заяви пред bTV икономистът Владимир Каролев. „Не става въпрос дали той е полезен или не, но няма държава, която забранява да се харчат пари за развитие и изследвания”, каза той.

Според финансистът Емил Хърсев пък финансовите проблеми на България се дължат на лошата организация. „Като колектив сме нула”, заяви той. „Не бива да мислим за страната си като за малка държава. Трябва да се сравняваме не със страни като Германия и Франция, а със страни от нашата черги”, призова Каролев. 

По думите на двамата специалисти България расте в икономически план 4 пъти по бързо от целия Европейски съюз. Това се дължало на факта, че от 1997 до 2001 г. страната е била в застой.

„Доходите у нас имат общо с унгарските. Средната заплата там е минимум с 20 % по-висока у нас, но еврото подвежда. Едно са 1000 евро в Германия, друго са 1000 лв. у нас”, обясни Емил Хърсев.

„Щях да тичам с две ръце и с два паспорта към саудитския шейх”. Така Хърсев коментира темата за баснословно богатия саудитски шейх, който поискал български паспорт, а в замяна обещал да направи крупни инвестиции у нас, но вицепрезидентката Маргарита Попова отказала да му издаде указ за гражданство.

„Образованието и квалификацията са цял живот, четете и се образовайте, бъдете мобилни”, посъветва Каролев. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По-бързия българин

    0 0 Отговор
    Да не ги удариме отзад...

    Коментиран от #8

  • 2 Мисли преди да правиш

    0 0 Отговор
    Хърсев, Ако крупните инвестиции в България на саудитския шейх са в джамии и мюсюлмански религиозни училища, по-добре е този шейх да си стои където е. А сервилността на бедния, който тича "с две ръце и с два паспорта към саудитския шейх" или с две ръце си сваля гащите, най-добре да я забравим.
  • 3 щц6ю

    0 0 Отговор
    гледах едно американско клипче, как след разработка на находище с шистов газ, този шистов газ си намира пролуки в земните слоеве - шисти и на хората от чешмите тече вода + газ. и като подадеш пламък, се пали. НЯКОИ ХОРА ЩЕ СТАНАТ БОГАТИ, НО ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПО СТАРОМУ. Колкото станахме богати от газта пред Галата - Варна.
    Хърсев като тича с паспортите към шейха, да вземе една туба вазелин. че ако се спъне на килимчето и падне с дупето напред, да не се набоде.
  • 4 диан

    1 0 Отговор
    за ръста знаем
    и триумф(мотоциклети) на последното изложение отбелязаха 80% ръст
    все пак ако продаваш 100 мотоциклета и продадеш 180 си е ръст
    докато HONDA с 5 милиона продават с 14% по малко
    са на 420000 мотоциклета
    та това е голата статистика
    триумф с 80% ръст
    HONDA s 14% надолу
    та ето го и нашето 4 пъти по бързо:)
  • 5 ичко

    0 0 Отговор
    ръста е от 9 милиона 89 г до 6 милиона сега . национална катастрофа само лесото родината на спина и някакви острови дето ги залива пасифика намаляват по бързо от българия ние сме на 9 място във света да поясня по този показател
  • 6 неутрален

    0 0 Отговор
    Така като чета мненията на този "Икономист" , него го касаят само парите ...

    Не може българското гражданството да се оценява на парична сума, независимо каква е тя. Неможе и да игнорираш вероятните здравни вреди за населението, само за да изкараш някакъв ръстеж от сондите за "Шистов газ".

    "Икономисте" цифрите са си цифри, но когато смяташ ги съобразявай и с живите същества, за които уж ще са полезни!
    Въпреки, че ти си учил цял живот само за пари и цифри, уви на тази земя има неща по-важни от тях.
  • 7 Пловдив

    0 0 Отговор
    Ами той и симеончо преди 10 години дойде на власт с обещанието,че благодарение връзките си с петролни магнати,шейхове,монарси и пр. щял да осигури река от инвестиции,да цъфнем и вържем,пък помним какво стана. Така че си яжте триците,не се мъчете да ни ловите с тях.
  • 8 waza

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "По-бързия българин":

    +1...........
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Не ядем и не пием шистов газ.
    Някои хора ще въртят пари и прибират комисионни в зелено, а ние ще пием канцерогени.
  • 10 васо

    0 0 Отговор
    На королев му расте само глупостта.
  • 11 йхугътфрд

    0 0 Отговор
    Този ръст е КУХ!Сами го виждате по празния си хладилник,изтънелия си джоб,а и какво му е да имаш голям ръст,когато е сравнен на ниска база.Преди година си скачал на висок скок 40 см и сега скачаш 50 см-ръста ти е 25%,как звучи ?А Стефка Костадинова е скачала 2 м и има ръст от 2%-значи е стигнала 204 см.Кога ще я стигнем Стефка с нашите 25%???
  • 12 Ххх

    0 0 Отговор
    РЪСТ ПО ОБЕДНЯВАНЕ