28 Март, 2021 19:25 1 682 5

Под 2% от земеделската земя у нас се обработва по биологичен начин

  • земя-
  • земеделие-
  • екологично земеделие

В новия програмен период ще има екосхеми, подкрепени с бюджет от 38-58 млрд. евро за периода 2023-2027 г.

Под 2% от земеделската земя у нас се обработва по биологичен начин - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 8,5% от земеделската земя на територията на Европейския съюз се обработва по биологичен начин, сочат данните в Новия план за развитие на биологичното производство, представен от Европейската комисия.

Амбициозната цел на Брюксел е до 2030 г. биологичните площи да достигнат 25 на сто от обработваемата земя в Европа, уточнява БНР.

Това обаче е трудно осъществимо, казват експертите, според които реалистичната прогноза е нарастване до 15-18%.

Комисията насърчава държавите членки да разработят национални планове за биологично действие.

На този етап различията между държавите са фрапиращи, като най-много биоплощи има в Австрия - над 25 на сто, а най-малко в Малта -0,35 %.

Под 2 на сто от общата земеделска земя са площите, обработвани по биологичен начин в България.

В новия програмен период ще има екосхеми, подкрепени с бюджет от 38-58 млрд. евро за периода 2023-2027 г., като точният размер все още се дебатира.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ МИ ГОВОРИ! !

    13 2 Отговор
    Разбиха българското земеделие и животновъдство. .изтровиха хората в града с плодове и зеленчуци пълни с химикали и пестициди! !
  • 2 Краде

    11 2 Отговор
    се яко земя , граби се яко чрез земя - по цялата верига ! Милиарди !!!
  • 3 Гост

    7 1 Отговор
    Някой чуди ли се още, защо почвата ни се отрови? Орехите вече от няколко години не дават плод. Скоро и други култури ще спрат да виреят в прекраснатани, плодородна родина. И всичкото заради алчността на шепа печалбари.
  • 4 Няма вече вкусен домат

    1 1 Отговор
    Не могат да изхранят народа, но ни пробутват био. Тези програми като че ли служат за да е скъпо производството и да вкарват внос. Опитвам се да купувам бг производство, но го няма.

    Коментиран от #5

  • 5 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Няма вече вкусен домат":

    Търся продавач на български стоки под дърво и камък. Като набарам някои производител, чиято стока ми харесва, ставам му заклет клиент. Но нещо все ги плаши и бързо изчезват.