28 Март, 2021 06:45 4 101 7

Туристически агенции: Помощта е закъсняла и недостатъчна

  • туроператори-
  • криза-
  • помощ

Ако всички накуп си поискат парите, няма как туроператорите да издържат на този стрес, заявиха от бранша

Туристически агенции: Помощта е закъсняла и недостатъчна - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Наред със затворените бизнеси расте и кризата в туристическия бранш, предаде БНТ. До момента, по данни на Министерството на туризма, 396 туроператори са получили общо 24 милиона лева държавна помощ, с които приоритетно да възстановят суми на пътници с анулирани пакети поради COVID-19 за изминалата година.

Закъсняла и недостатъчна за големите агeнции с голям брой клиенти. Така туроператорите определят отпуснатата до момента държавна помощ за бранша. Размерът на предоставените безвъзмездни средства е ограничен до 4 процента от оборота през 2019-а и по този начин големите туристически компании не успяват да върнат парите на клиентите си. Освен това постановлението за тези средства важи само за анулираните през 2020 година пътувания, но не и за тази.

"Дължим пари на 6000. На част от тях започнахме вече да възстановяваме парите и може би вече сме възстановили на около 2000 души", заяви говорителят на обединение "Бъдеще за туризма" и собственик на туристическа компания Димитър Балтов пред БНТ.

На всички клиенти са предложени анекси и ваучери за бъдещи пътувания. Но както сега се случи с въведената задължителна 10-дневна карантина на завръщащите се от Африка, отказите започват отново да валят.

От първите два чартъра за Египет тази седмица реално ще отлети един, защото 160 души са се отказали, а в договорите им пише, че фирмата трябва да им възстанови 100 процента от заплатените средства.

"Ако всички накуп си поискат парите, няма как туроператорите да издържат на този стрес и отново ще се стигне до това туроператорите да търсят помощ от държавата, защото няма да могат да бъдат уважени исковете на всички клиенти едновременно", обясни Балтов.

Тодор е любител на пътешествията и миналата година през февруари заплаща пакетна екскурзия за далечна дестинация, която обаче не се осъществява заради ковид. Предложението на туроператора е за промяна на датата.

"Отложихме тази екскурзия за септември, но положението не се подобри и ми беше предложено да я отложа за април тази година, което мен не ме устройваше и естествено си поисках парите обратно", каза Тодор Диманов.

Фирмата му отказва и му предлага ваучер за Турция, където Тодор обаче не иска да ходи. След дълги преговори накрая заминава за Занзибар с последния полет преди въвеждане на 10-дневната задължителна карантина.

"Аз бях късметлия, но много мои приятели са в положение, че са предплатили, но не им връщат парите, не им предлагат друга алтернатива, това са много хора в това положение", допълни Тодор.

И туроператори, и клиенти са на мнение, че трябват по-бързи и навременни мерки.

"Да, трябва да се пазят хората, тяхното здраве е важно, но трябва да се мисли и затова да не се съсипе бизнес на по 25-30 години", каза Димитър Балтов.

Опасения за фалити е прогнозата на туроператори, ако не отпаднат въведените карантини при завръщане, поне за част от африканските държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ял попарата им

    10 4 Отговор
    Фалирвай!
  • 2 БРАТИЯ БЪЛГАРЕ!

    2 3 Отговор
    Вий знайти ли що ся случава в ей тоз миг в Киншаса,братия? Минньодобивние компаний окрадват златото на наште конгоански братия по най бесчеловечни начин! Прочее,да надигнем глас голям в защитата на Конго от тез хищни експлоататоре и да ся благодарим,че ся нахождами в Европа, дето таквиз събития не могат да ся случават! Отрада в тоз тъмен миг обаче ни носи знаньето,че Лукойл-Конго най чинно ся разплаща и плаща свойте данаци на конгоанская рес-публика, което нящо е за пример!
  • 3 Гената

    7 3 Отговор
    Туристическите агенции са другата излишна структура усложняваща и оскъпяваща услугата, подобно на Здравната каса - здравната услуга ! Ако ги закрият само ползи ще има за обществото.

    Коментиран от #7

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Всеки който искаше да богатее, но не можеше нищо-о-о, отваряше туроператорска фирма.
  • 5 Ангел

    10 1 Отговор
    Защо държавата не им поиска отчет за преводите към чужди фирми, за да видим, че лъжат и умишлено задържат парите на хората? 6000 човека по 1000 лева капаро са 6 милиона, как 24 милиона им са малко?
  • 6 Павел Пенев

    5 3 Отговор
    Измамниците нямат нужда от финансова помощ.Вие сте един ненужен придатък в туризма.Отивайте да си копате земята в реални граници, нали за това се борихте.
  • 7 АЛО

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гената":

    ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ СТОМНИ С МУХИ . НЯМАТЕ СИ НИКАКВА НАПРЕДСТАВА ОТ ТОЗИ БИЗНЕС.