Last news in Fakti

3 Април, 2021 14:49 6 758 24

Програмистите с годишна заплата от над 40 000 лв.

  • програмисти-
  • заплата

В топ 3 на частния сектор и финансите и научните изследвания

Програмистите с годишна заплата от над 40 000 лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Заплатите на програмистите преминаха прага от 40 000 лв. годишно. Средното възнаграждение за цялата 2020 г. в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и IT специалистите, е 40 018 лв., показват данни на Националния статистически институт, цитирани от „Труд“. Спрямо предходната година работещите в този сектор през 2020 г. са изкарали средно с над 3000 лв. повече, което е ръст с 8,11%.

Има огромна разлика във възнагражденията на IT специалистите в частния сектор и държавните фирми. В частния сектор средната им годишна заплата е 40 775 лв., което прави по 3400 лв. на месец, а в държавния сектор е само 20 356 лв. В частния сектор заетите в дейността “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са най-високо платените специалисти, а в държавния сектор те са чак на четвърто място по възнаграждения.

Най-високо платени в държавния сектор са заетите в сферата на “Финансови и застрахователни дейности”. За цялата 2020 г. те са получили средно по 40 220 лв.

На второ място по възнаграждения в държавния сектор са заетите в сферата на “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, където взимат по 29 787 лв. на година. Третото място е за работещите в “Добивната промишленост” с 24 332 лв.

В частния сектор след програмистите са заетите в сферата на финансите и застраховането, където взимат средно по близо 26 400 лв. за година. Третото място в частния сектор е за заетите в сферата “Професионални дейности и научни изследвания” с 24 250 лв. на година.

За цялата 2020 г. работещите българи са получили средно по 16 642 лв., което е с 1433 лв., или с 9,4% повече спрямо 2019 г., показват данните на НСИ. В държавния сектор увеличението на заплатите е с 11,4%, а в частния - с 8,7%. Ръстът на възнагражденията от една страна се дължи на вдигането на минималната заплата и на възнагражденията в държавната администрация. Допълнително заради кризата безработицата нараства, но фирмите уволняват предимно хора с ниски заплати, което води до увеличение на средното възнаграждение. Освен това заплатите в редица браншове продължиха да нарастват, въпреки породената от Covid-19 криза.

В частния сектор най-много са нараснали заплатите в сферата “Операции с недвижими имоти”. За цялата 2020 г. в частния сектор най-много са нараснали заплатите на работещите в сферата “Операции с недвижими имоти” - с 19,2% до 17 495 лв. за година.

На следващите места по ръст на заплатите в частния сектор са заетите в Добивната промишленост (+15,5% до 22 хил. лв.) и в здравеопазването (+13,9% до 20 368 лв.).

В държавния сектор най-много са нараснали годишните заплати на заетите в сферата на “Професионални дейности и научни изследвания” (+16%) и на хората в образованието (с 15,2% до 17 716 лв.).

Третото място е за работниците от преработващата промишленост, които са получили 15% повече за година. В администрацията заплатите са нараснали средно с 13,1%, а в сферата “Хуманно здравеопазване и социална работа” с 12,9%.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволна

    58 3 Отговор
    А депутатите с колко годишна заплата са плюс пари в плик, командировки и бензин за колите и хиляди други привилегии? Колко работят ,че вземат тези пари.Знаете ли какъв акъл се иска и здраво дупе да си програмист? Напишете за депутатите, не за програмистите.Затова напливът за държавната хранилка е толкова голям.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 123

    50 2 Отговор
    Чел съм че в нормалните държави чистачките взимат повече, така че не виждам каква е новината или да си знаем че сме си на дъното
  • 3 Си ган

    11 28 Отговор

    До коментар #1 от "Недоволна":

    Проблемът ти е, че не ставаш нито за едното, нито за другото...кой за какво е учил..
  • 4 Акхмет

    41 3 Отговор
    Браво! Още малко и ще вземат колкото касиерите в макдоналдс на тайм скуеър!
  • 5 Боко програмиста

    18 3 Отговор
    Под пода на зайчарника в Банкя се намира най-големия компютър в света.....или компот...беше ? Аве се таа, там има най-много пари!
  • 6 А НИЩОНЕПРАВЕЩИЯ

    19 3 Отговор
    ЛАПА ПО 15 БОНА И ТЪПЧЕ ЧЕКМЕДЖЕТАТА.
  • 7 Владо

    23 10 Отговор
    Това са пари за семки по западните стандарти а БСП вика прогресивно облагане за тея богаташи! Дай всички да сме бедняци!? Комуниста не е човек!

    Коментиран от #13, #19

  • 8 tato

    27 8 Отговор
    Познавам 3-ма Програмиста и 2-ма с подобна професия. От 6-7 г бачкат като невиждали. Забелязвам обаче че всички тези познати имат една обща черта - задържат си погледа дълго време в 1 точка.
    На български явно тази професия променя биохимията в мозъка (леко го изпържва) и лека полека губиш адекватност.
    Сега започвам да разбирам защо им плащат толкова. Явно се знае че няма до достигнат до пенсия

    Коментиран от #18, #21

  • 9 Гоуст

    27 2 Отговор
    Програмистите че взимат добри пари - взимат. Но добрите много работят и при тях влияе, че почти няма скрито-покрито, всичко е на светло и се плащат данъци и осигуровки. Държавните служители осигуровки не дължат, за сметка на това имат т.нар ДМС - допълнително материално стимулиране, често е повече от заплатата, но едва ли влиза в заплатата. Отделно, често се стимулират и с 'услуги' и други облаги, дето простосмъртните само сме слушали за тях - чекмедженца, вилички с басейнчета да си затвориш очите за разграбването на някоя и друга банка и тн. Затова - успешен ден за размисъл на всички!
  • 10 tost

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Недоволна":

    Така е, даже според мен вземат малко........ Щом един толуп си е сложил една 🎃на главата и се прави че управля една държава, строи магистрали, подпорни стени, строи газови хъбове, купува плакати за самолети за няколко милиарда и всичко това в името на народа......... пълни шкафчета с 💰💴💵💶💷💲. Според мен, българския народ не оценява какъв велик министър председател имаме, просто времето ще покаже че ни е управлявал един голям...... БОКЛУК.
  • 11 гост

    18 2 Отговор
    да написаното е реално горе долу но за програмист 3500 не е висока заплата даже по скоро е подигравка имам познат,който замина за Америка там взема 20к долора на месец и къщата в която живее е за сметка на работдателя му
    друг пък бачкаше тук за 2-3 к лв ама се отказа отиде да кара тир в Германия за 2500 евро

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Програмистите в Германия вземат различно,ако имат някакъв сложен проект могат да вземат и тройно повече от основната ,а тя е околло 4хиляди и нещо евро.но половината бегали за данъци и бачкането там не е,като тук.....

    Коментиран от #14

  • 13 Политолог

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Владо":

    Ами да - некадърниците викат всички да сме равни, те са най-големите радетели на комунизма/социализма
  • 14 Нищо не виждaш

    16 10 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В нормaлния cвят, прогрaмиcтът е нaй-ниcкото ниво. Проcто човече пишещо код, който някой му е зaдaл. В cъщия този нормaлен cвят нaй-много вземa този, който кaзвa кaк трябвa дa изглеждa дaденa прогрaмa, кое бутонче, къде дa бъде и кaк дa рaботи, aмa зa товa трябвa визия, която някои ценят. Тук, кaто кaжеш прогрaмиcт и вcички cе клaнят кaто нa божеcтво, щото cте яко опроcтaчени ямaте поглед нaд нещaтa. Прогрaмиcтите ca общите рaботници в еднa cофгуернa компaния, но нямa кaк дa го поумеете.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Behemoth

    2 2 Отговор
    Ама тия редуват ли са на суперкомпютъра?
  • 16 мъка нали

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нищо не виждaш":

    Малко сте се объркал.Ама няма нищо. Те софтуерните компании са ги създали точно такива като теб и тия дето чистят кенефите а не програмисти.
  • 17 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Нищо не виждaш":

    Коментарът ти е напълно грешен. Програмистите са основата, смисъла и двигателя на всяка ИТ компания. Програмисти са основателите на визионерските компании. Те измислят и създават PayPal, Bitcoin, Amazon, Google, FaceBook, Apple, Microsoft, Tesla, Oracle ... и да си мислиш за тези визионери, че са обслужващ персонал е странно. Това са и най богатите хора на земята, и кой ли обслужват?
  • 18 Someone

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "tato":

    Доста години бях програмист, сега достигнах до мениджърска позиция. Всичко, което казваш е напълно вярно. Усещам се, че и аз го правя и това прави впечатление на околните. По средата на разговор просто спирам, взирам се в една точка за няколко секунди и мълча, докато събеседниците ме гледат странно. Причината е, че това е възлова точка, в която мозъка е трениран да обмисли всички възможни пътища и взема решение за най - добрия възможен ауткам в текущата ситуация. Правя го напълно машинално.
    Относно заплатите, да високи са на фона на останалите в България, което е жалко, защото искам всеки да получава заслуженото, но и друго е вярно, че заплатите са нищожни в сравнение с тези в чужбина. То това е и причината да идват толкова много чужди фирми тук. Имаме добро общо ниво на програмиране, както и приличен английски. Най - важната причина, обаче е че външно изглеждаме, като тях - богопомазаните. Въпреки това, колкото и да ти се усмихват и да ти благодарят за работата в края на краищата те гледат, като втора ръка човек...
  • 19 9999

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Владо":

    Г-н мечк@р.Това допълнително облагане
    се налага заради твоя идол Боко. Той набута държавата с 20 млрд. заеми ограбване на КТБ хвърляне пари от жипката и.н.т.. Тия пари трябва да се вземат от някой и това сме ние имащите.
    Ако вземеш на босия цървули те може да
    стане като на 9.09.1944г.
  • 20 факт

    3 3 Отговор
    а в държавното бонуси, категории, отпуски, рушвети.....
  • 21 хи хи хо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "tato":

    Това е вярно, аз не съм програмист, но пак съм в т.нар. IT сектор, определено има нещо нездраво в този вид работа, което се усеща с годините. Затова си сложих за цел до няколко години да намеря работа извън този сектор.
  • 22 съобразяващ

    8 0 Отговор
    Чакайте бе 3000 лв заплата ли е за програмист?
    На запад получават 3 пъти повече и то в долари.

    Там има пренебрежение към тях, наричат ги кодировчици.
    На уважение са бизнес-анализаторите и прожект-манажерите.
    Но последните длъжности са малко на течение. Изритват ги много бързо при приближаващ неуспех на проекта. Най-добре са бизнес-анализаторите като части от тима на проекта. Те са най-търсени на запад, а в БГ са в пренебрежение с учудващо малки заплати.
  • 23 Нане

    1 1 Отговор
    я по една мотика и на нивата да копат принадена стойност
  • 24 vikilexusVarna

    1 0 Отговор
    глупости - някои ИТ специолисти вземат над 75 000 лева годишно - естествено работещи за щатски фирми от тук! Приятелят ми е такъв и го осигуряват на абсолютният таван 3100 лева месечно - иначе заплатата му е 7 500 лв. месечно без премиите. Има и подарък от миналата година 7 дневна почивка за двама в морската част на Испания или Португалия със самолет в 4 звезди...около 2 500 лв. са годишно това под формата на ваучер за почивка.