Last news in Fakti

12 Април, 2021 23:29 3 138 10

Спад с близо 40% на нощувките

  • туристи-
  • приходи

Приходите от нощувки през февруари 2021 г. достигат едва 35,2 млн. лв.

Спад с близо 40% на нощувките - 1

Общият брой на нощувките и на приходите от тях в местата за настаняване през февруари се понижиха рязко с около и над 40% спрямо година по-рано на фона на продължаващата епидемична обстановка в страната, показват последните данни на Националния статистически институт.

През февруари 2021 г. общият брой на нощувките във всички места за настаняване - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, е в размер на 627,7 хил., или с 40,4% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям спад (с 47,6%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 77,2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42,1% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 15,0% от нощувките на чужди граждани и 29,6% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 7,8 и 28,3%, показват данните на НСИ.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през февруари 2021 г. намалява с 38,4% в сравнение със същия месец на 2020 г. и достига 272,8 хиляди, като е регистриран срив със 75,2% при чуждите граждани, но и намаление с 20,8% при пренощувалите българи.

В същото време общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари 2021 г. е 23.1%, като намалява с 10 процентни пункта в сравнение с февруари 2020 година.

Приходите от нощувки през февруари 2021 г. достигат едва 35,2 млн. лв., или с цели 42,1% по-малко в сравнение с февруари 2020 година, като приходите от чуждите граждани се сриват с 69,5%, а от българските граждани намаляват с 13,6%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПазарЖик

    16 0 Отговор
    Че те ако са спаднали само с 40% да се радват.

    Коментиран от #3

  • 2 Баят перничанин

    7 3 Отговор
    Щото заемат кеш и сичко в джоба, нищо у тефтера , НАП и Гроб гризат лимони.
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПазарЖик":

    Не ми дреме . Новото правителство да тегли 100 милиарда и да ги раздава !
  • 4 ми ,

    5 1 Отговор
    Ка нема да спаднат , като фасадите са аранжирани от стариа Софеанец ...
  • 5 Брендилия

    4 8 Отговор
    Ами ще спаднат с тия измислени карантини.. Ако семейство мъж и жена живеят в собствен дом вероятността да се "заразят" от Ковид-19 е толкова колкото и ако са на почивка. Това, че някои си там САЩ или ЕС затварят държавите си, не означава че и България може. Не може да си го позволи! Срутва си икономиката.. Да бяха финтирали! Винаги има начин, въпрос е на желание
  • 6 Пръц

    8 4 Отговор
    КОЙ е разрешил на тарикатите да работят по време на пандемия? Затова БГ ще е в червеният списък на държави с висок ръст на заразените и като добавим и ниският процент на ваксинираните....се получава затваряне за неопределено време.
  • 7 да питам

    2 4 Отговор
    Само на мен ли ми се чини , че Главната Ошанка е много нервна ?
  • 8 Спад не само при тях

    7 2 Отговор
    Корнелия Нинова : Резервът е празен! Г-н Борисов е опоскал финансите на държавата като термит! Не посягайте и на Сребърния фонд!...Фискалният резерв е в незапомнен спад , алармира председателят на БСП! Корнелия Нинова с тревога сигнализира , че Борисов е изхарчил фискалния резерв като го е оставил в незапомнен минимум! Лидерът на социалистите се позова на официална информация на Министерството на финансите и се обърна към Борисов като го призова да не посяга и на Сребърния фонд. Резервът е празен и на премиера може да му хрумне да прибере и парите на Сребърния фонд. "Борисов , не го правете защото сега последиците няма да са като първият път. Не може ГЕРБ да залъгва пенсионерите с 50 лева предизборно и да граби парите на народа също предизборно и сега следизборно. Нека докато се правят сметки за бъдещо правителство , не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата"

    Коментиран от #9

  • 9 НИНОВА......В УПЛАХ

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Спад не само при тях":

    ЗАТОВА ЛИ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТЕ ПРАТИХА В ТРЕТА ГЛУХА.....ДРУГАРКО НИНОВА.....
  • 10 доган

    4 1 Отговор
    Да се събарят хотелите и без това са законни по втория начин, въпроса е на кого са и с какви средства са построени. Господ си знае работата!!!