Last news in Fakti

21 Април, 2021 17:48 3 690 17

Експерти: Енергийната ефективност е много повече от стиропор и подмяна на прозорците

  • стиропор-
  • дограма-
  • енергийна ефективност

Неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти предлагат промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост

Експерти: Енергийната ефективност е много повече от стиропор и подмяна на прозорците - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Хабитат България заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти участва в изготвянето на Декларация, предлагаща промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост.

"За да не се допусне публично компрометиране на новите програми за енергийна ефективност, е необходимо да се създадат предпоставки за извличането на максимален обществен, икономически и екологичен ефект от тяхното изпълнение.

Фокусът върху обновяването на сградите е правилен, но е необходима незабавна промяна в механизма на финансиране и изпълнение на проектите, затова експертите се обединиха около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми.

Принципите са насочени към засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците, разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие, запазването на подкрепата за уязвимите домакинства и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове", пишат от неправителствената организация.

Ето и декларацията:

Значителният финансов ресурс, който е насочен към програмите за обновяване на съществуващите сгради, очаквано привлича вниманието на политически и бизнес интереси в последните дни преди предаването на Плана за възстановяване и устойчивост. В декларация, изпратена до парламентарните групи, председателите на парламентарни комисии и Министерски съвет, експерти в областта на енергийната ефективност се обединяват около 12 принципа, които трябва да се следват, за да се превърне инвестицията от над 1,5 милиарда лева действително в инструмент за възстановяване и икономически растеж, а не в поредната краткосрочна кампания с конюнктурен политически характер.

Въпреки безспорните ползи от обновяването на жилищните и обществените сгради, ограниченият обхват на програмата, продължаващата практика на безвъзмездно финансиране и липсата на амбиция и контрол върху постигнатите резултати се изтъкват като основни бариери, които трябва да бъдат преодолени в окончателния вариант на програма „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Изтъква се и несъответствието със заложените цели в наскоро приетата национална стратегия за обновяване, както и ефективното ограничаване на огромната част от многофамилните сгради (над 95%) до механизми за подпомагане на обновяването им.

За преодоляване на тези недостатъци, експертите се обединяват около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми.

Принципите са насочени към:

засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците;

разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие;

запазването на подкрепата за уязвимите домакинства;

и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове.

Възприемането на подобни практики е напълно в унисон с политиките на ЕС, като авторите настояват те да се вземат под внимание в окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, дори това да означава минимално забавяне на предаването му, което ще бъде позволено и за други държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    9 3 Отговор
    лъжете , бе ?
  • 2 честен ционист

    24 2 Отговор
    Колко повече, няколко офшорки. Стиропор Ганчовци, дадохте 2.5 млрд за стиропор..

    Коментиран от #5

  • 3 Брендица

    27 2 Отговор
    Ако 2024 България приеме еврото, ще ядем енергийна ефективност. Доходите на хората са важни бе крадливи простаци
  • 4 изкуственио интеуект

    25 1 Отговор
    Е как да не е много повече в пъти завишени цени, безсрамно завишени цени ! Да не би да нямаше предавания за това източване , а ?
  • 5 сила

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    АБЕ ДРУГО СИ Е ДА СЕ ОПАКОВАШ,НАЙШ КАК БЪРЗО ИЗГАРЯ ЦЕЛИЯ БЛОК....помниш пожара в Лондон,ако нямаше изолация нямаше да има толкова загинали

    Коментиран от #12

  • 6 ДЕБЕЛАТА БЕРТА

    9 1 Отговор
    аз зная най-много по ТАЗИ ТЕМА.И ЗАТОВА СЕГА СЪМ "БАНКЕРКА" в ПРЕСТИЖНА БАНКА.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    Това саниране с този белия стиропор и с некачественната замазка и монтаж по добре да не го правят!За българския климат не е! ще доведе до мухъл и гъбични процеси ,които ще дишат хората!Ако пък някой реши да.........Няма угасяне ,а това от стиропора е убийствено отровно!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Абе ново строителство тябва

    4 16 Отговор
    Какви панелки какъв стериопор. Старите панелки трябва да се изринат. Собствениците им много добре знаят, още като са ги купували, че панелките са годни 50-60г.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 То Този белия стиропор

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Гори много хубаво.

    Коментиран от #15

  • 10 Геп

    11 0 Отговор
    Има ли някой, който от собствения си джоб да заплаща в ПЪТИ по-скъпо за дадена работа ? Там обаче може да се източва.
  • 11 някой

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ново строителство тябва":

    Аз пък съм сигурен, че панелните блокове са по-здрави от много сгради ново строителство. Устояли са и на земетресения. Да не би итонга и гипс-картона да са голямата работа? При едно земетресение има да са трошат като сухари.
  • 12 честен ционист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    Загиналите бяха все на свободен наем, а както знаеш, няма безплатен обяд.
  • 13 Алооо

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ново строителство тябва":

    На старото строителство не можеш една дупка да пробиеш за един дюбел, а новото е като декор за порно филми.Има случаи ,в които цял ден не могат да изкъртят старата каса на вратата за смяна с нова тип Трите прасенца.

    Коментиран от #16

  • 14 Хехе

    7 1 Отговор
    Експерти в България бол.С лопата да ги ринеш.
    Акъл дават от 30 г.,ама да лепят стиропор - едва ли знаят!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "То Този белия стиропор":

    Тихо да не даваме идеи на .........и без това са пълни с идеи.....
  • 16 ХХХХ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Алооо":

    Ако е каса на врата на панела сложена в кофржа и залята с бетон забрави за вадене. Единствения начин е да изрежеш панелата край касата или да я изкъртиш.
    Такива обикновенно изобщо не се опитват да ги вадят, защото на практика е невъзможно. Направо заварят новата каса върху тях.
    При тях бетона е навлезнал в касата и няма вадене. Направо метала служи за форма на бетона и са залепнали един за друг.

    А за новото строителство не ми се говори. На познат тръгнали да го обират набили един крак на вратата и вратата паднала заедно със стената.
    Поне едно е имало полза крадците избягали щот при падането вигнала много шум.
  • 17 Значи

    1 0 Отговор
    пак ще събираме пари от собствениците: "Публикувано във факти.бг: засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците"?!? Стига грабежи, де!