30 Януари, 2013 11:09 1 920 1

Беларус ограничи вноса на птици и птиче месо от България

  • птици-
  • птиче месо-
  • беларус-
  • месо

Беларус наложи временни ограничения за вноса на птици и птичи продукти от България и Дания, предаде държавната телеграфна агенция в Минск.

Причината е съобщение от Международното епизоотично бюро, че у нас (в района на Звиница, Кърджалийско) са регистрирани случаи на болестта Нюкасъл по птиците.

За да не се допусне разпространението на опасни за животните болести, временно е ограничен вноса от тези две държави на живи птици, пух и пера, яйца, птиче месо, всички видове притчи продукти и хранителни добавки.

Забраната идва дни след като подобно ограничение беше въведено за птици и птича продукция от Германия, Чехия, Мексико и други страни.

Псевдочумата по птиците, както е известна болестта Нюкасъл, е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвикава леки инфекции. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Ветеринарния министър от ГЕРБ,хайде действувай!