Last news in Fakti

7 Февруари, 2013 14:45 2 665 3

Колко получават политиците

  • заплата-
  • политици-
  • ес-
  • ек-
  • канцлер-
  • премиер

В Европа се разрази поредния скандал на фона на кризата. След като станаха ясни заплатите на чиновниците в Европейския съюз, се оказа, че топ мениджъри средно получават повече, отколкото президента на Германия или премиера на Великобритания. На фона на дебатите как да се реализират повече икономии, подобна информация предизвика възмущение.

Скандалът се зароди след думите на британския премиер Дейвид Камерън, който заяви, че заплатите на стотици европейски чиновници са по-високи от тези на премиер или на канцлер, например, като по този начин искаше да намекне, че ако възнагражденията им бъдат орязани, това ще доведе до съществени икономии. На базата на това изказване, информационните агенции установиха, че служителите от топ мениджмънта в администрацията на ЕС получават средно 18 173 EUR на месец. За сравнение, възнаграждението на президента на Федералната република е 18 083 EUR, а заплатата на Меркел е по-ниска от тази на мениджър в Брюксел – 16 275 EUR. Германският канцлер, обаче получава и заплата от Будестага.

Месечното възнаграждение на Камерън е още по-ниско – 13 200 EUR. Президентът на Франция, Франсоа Оланд получава 12 500 EUR, а италианският премиер Марио Монти, благодарение на пожизнено звание сенатор, което има, получава 18 000 EUR. Възнаграждението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е 24 422 EUR, а всеки един от седемте му заместници получава 22 963 EUR.

Друг повод за възмущението на германците са данъчните облекчения и редица други привилегии, които получават служителите в Европейската комисия.

Не е изненадващо, че в Брюксел отказват да приемат критиката по техен адрес. От там твърдят, че заплатата на 55 000 служители представлява едва 6% от годишния бюджет. Също така е важно да се припомни, че в края на 2012 г. Европейската комисия отложи приемането на мерки за намаляване на разходите, посредством съкращения. В резултат заплатите на еврослужителите през тази година само могат да се увеличават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    1 1 Отговор
    е....ти заплатите няма ли да им приседнат
  • 2 DSA

    1 0 Отговор
    Политиците трябва да получават,за да не бъдат корумпирани!
    А като се има предвид каква е средна заплата в западна Европа,около 3000евро,смятам,че заплатите на топ политиците не са чак толкова големи.
  • 3 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ НАПРЯГАЙТЕ . ЗА ДА ИМА БОГАТИ ТРЯБВА ДА ИМА И БЕДНИ ... НАЛИ? А НИЕ В БГ ПОНЕЖЕ СМЕ НАЙ – БЕДНИ ЯВНО НЯКЪДЕ В ЕВРОПА СМЕ НАПРАВИЛИ НЯКОИ ХОРА МНООООГО БОГАТИ ... КОФТИ ЛОГИКА НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИСТИНСКА !!!