Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 19:54 1 658 3

Учителите с по-високи заплати

  • учители-
  • заплати

Увеличението на учителските заплати вече е факт. Доходите им нарастват с около 10-11 на сто, но това засяга само началните възнаграждения.

Така стартовата заплатата на директорите на детските градини и училищата става 660 лева. На помощник –директорите 610 лева. Началните заплати на главните учители пък стават 570 лева, а на старшите 535 лева. Най-младите учители в системата ще взимат 500 лева.

Промените влизат в сила със задна дата от 1 януари, съобщиха от образователното министерство.

За всички останали заплати вече също има постигнато споразумение. Те ще скочат с 8 на сто.

Вероятно само около 250 училища от общо 5000 няма да имат достатъчно пари за повишението, защото са с по-малко ученици, каза лидерът на учителската "Подкрепа" Юлиян Петров. Ръстът при тях щял да бъде обаче най-малко 6,5 на сто, с колкото ще нарасне издръжката на един ученик.

"В бюджета я има сумата от 96 милиона лева, имаме и 45 милиона преходен остатък. Парите са налице, проблемът бе, че вицепремиерът Симеон Дянков отказваше да подпише документа, с който цялата тази сума да отиде само за заплати", обясниха от "Подкрепа".

При отказа си Дянков се позовава на разпоредба, с която правото да решават за какво да харчат делегираните бюджети е само на школските директори. Така сумата може да влезе в училищния бюджет, но шефът да прецени, че е по-необходима за други цели, а не за вдигане на заплатите. Синдикатите всъщност искаха да им се дадат гаранции, че парите няма да отидат за ремонти или луксозни покупки, а увеличенията да се раздават съобразно личните симпатии на директора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 марш

    0 0 Отговор
    Прав е Дянков. Директорите се правят на шушумиги. Обичат да втълпяват на учителите, че са техните хранодеятели. Харчат пари на поразия за излишни "РИМОНТИ". Много обичат "РИМОНТИТИ" и "ОБУЧЕНИЯТА". Ах "поръчка учебници", "ах "г..з път да види" по скъпи хотели. Дучеядци.
  • 2 Коста

    0 0 Отговор
    За всеки работодател най-безсмисленият разход е за заплати. Нали знаете, столът определя мисленето.
  • 3 Батиста

    0 0 Отговор
    Учителите с по-високи заплати/МАЙ/.Ама май не точно толкова.