Last news in Fakti

30 Юни, 2021 23:31 1 759 21

Туристическият бранш иска ваучери за почивки за ваксинираните

  • плаж-
  • туристи-
  • ваксинирани

Министрите на туризма и здравеопазването се срещнаха с представители на бранша

Туристическият бранш иска ваучери за почивки за ваксинираните - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на туристическия и ресторантьорски бранш се срещнаха с министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на туризма Стела Балтова. Двамата изразиха принципна подкрепа за определяне на стимули чрез ваучери за ваксинация на българските граждани. Въпросът предстои да бъде обсъден с премиера Стефан Янев и министъра на финансите Асен Василев.

Предлагаме въвеждането на стимули, каквито вече има в някои страни. Например всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван за почивка в България или за посещение на ресторант. По този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор, който пострада най-много от световната пандемия, обясни д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ.

Ниският процент на сложени дози у нас пречи на туризма и на привличането на чуждестранни туристи. Основните пазари за българското Черноморие пускат своите граждани да почиват в страни с висок процент на ваксинация. Кабинетът трябва да съдейства за стимулирането на процеса на ваксинация, за да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите. Ускоряването на ваксинирането е изключително важно, тъй като туристите не биха искали да ходят в страна, която неглижира проблема.

Гърция вече работи в тази посока. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви вчера пускането на Freedom Pass, който е иновативен механизъм, насочен към насърчаване на младите хора (на възраст между 18 и 25 години) да се ваксинират срещу COVID-19. Freedom Pass ще е достъпен от 15 юли. В картата ще има предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки гражданин, роден между 1996 и 2003 г., който е получил поне една доза ваксина между 1 януари 2021 и 31 декември 2021.

По отношение на предложението на Националния Борд по Туризъм за възможността да бъде разрешена ваксинация за чуждите туристи в България, на този етап здравните власти не могат да одобрят подобна мярка, защото договорите за доставката на ваксини с фармацевтичните компании са подписани от Европейската комисия. Единствено ще се обсъди с външно министерство възможността на прибиращите се през лятото българи от чужбина да могат да се ваксинират у нас. За тях могат да се използват препаратите с една доза.

Ротационният председател на КБТБ Ричард Алибегов предложи на здравния министър да се въведе облекчение за отпадане на задължителното носене на маски от вече ваксинираните служители в ресторантите и хотелите, независимо на отрито или закрито пространство.

Здравният министър Стойчо Кацаров обеща пред бизнеса също така, че ще бъдат извършени промени в заповедта му за влизане на чуждите туристи в България, които касаят достъпа на децата. Проблемът с изискването за децата на арабските туристи при влизане в страната да имат ваксинационен сертификат или документ за преболедували COVID-19, също ще бъде изчистен. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, защото ваксинацията на деца тепърва започва. Изискването не е проблем за възрастните хора, но е пречка за децата и поради тази причина те отказват да пътуват въобще до България. Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    13 1 Отговор
    какво е това 'НБТ" че да има и директор!!!!!!!
  • 2 нашия

    17 1 Отговор
    а тая с ваучерите нема да я бъде ...които е искал е направил каквото е решил....който не иска да се боде с 50 лв нема как даго врътнат...
  • 3 БРАВООО

    18 7 Отговор
    Аз бих стигнал и по далече а именно: Да се преследват всички неваксинирани и подобно на безстопанствените кучета да се упояват със стрелички,след което да се ваксинират и върнат в района на местоубетанието им. НАГЛЕЦИ !

    Коментиран от #19, #21

  • 4 Загрижен

    26 2 Отговор
    А не искат ли да им се изкове закон, който да забранява на БГ гражданите да почиват извън България? Само на мутроморието! Така съм сигурен, че най-накрая ще бъдат щастливи.
  • 5 Гого

    22 2 Отговор
    Желая им от сърце фалит
  • 6 куче пише коментар

    5 1 Отговор
    се ваксинират и върнат в района на местоубетанието им. НАГЛЕЦИ !
  • 7 Блек си

    19 1 Отговор
    Туристическия бранш като направи бирата 3лв,салатата 8лв и пържените картофи 3лв и нощувката 30лв,хората сами ще дойдат на почивка.Не зорлем да ги бутате,алчни пишман ресторантьори и хотелиери.
  • 8 русенец

    17 0 Отговор
    Защо точно ваучер за летуване, а не примерно за бензин или алкохол? В крайна сметка другите браншове също трябва да ги подкрепим, нали? Защо да подкрепяме туризма, като всички си знаем, че той не става, а и данъци не плаща. Само бетонира природата ни. Иначе примерът, който го дават с гръцките граждани се говори за пари по сметка и никакви ограничения къде да се харчат.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    18 3 Отговор
    Никакви ваучери особенно за ресторанти и хотели, това са всичко държавни парични подараци за ресторантьори и хотелиери от данаците на хората.Посещаемоста на един курорт,ресторант и хотел зависи от спосбностите, работата, количеството,качеството и цената на стоката и услугата.Тези бизнесмени си търсят клиенти по комунистически искаш или не искаш, ще те принудим да дойдеш при нас и да ни дадеш толкова пари колкото ние искаме, а ти клиента нямаш право на глас и да изискваш.
  • 11 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    И в Гърция се говори за 150 евро,а не за 25.Или Гърците са 6 пъти по богати?
  • 12 Лост

    12 0 Отговор
    Дано им се изсипят цялото Столипиново и другите подобни квартали. Направи с автобуси да ги карат.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 -?????

    8 0 Отговор
    А защо не ваучер за храна в магазина. Цените скочиха без да ги интересува пандемията. Бедните хора не ходят на почивка, а едва свързват двата края.
  • 15 СокереС ГЕРБъ

    5 0 Отговор
    Ужкем сме бяла държава но по скоро бананова република. Всички долнопробни похвати са ни познати и са в сила от нашити оправници ни пращат поздрави
  • 16 Много ви е ефтино

    1 0 Отговор
    Сиренето в капана бре ....50 лв...
  • 17 серго

    2 0 Отговор
    В туристическият бизнес фалират некадърните в момента стачкуват точно тези мързели!
  • 18 Гост

    2 0 Отговор
    Кой ще плати тези ваучери и защо? Защо се иска законна дискриминация? Неваксинираните не са ли хора? По цвят на кожата не ни делите, но по здравна книжка ни делите. Какво стана с правата на всички, независимо от раса и религия? Това ли ви е демокрацията?
  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БРАВООО":

    А кога почвате да горите книги?
  • 20 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    Алчните не ги бърка това. Ще им целуват ръка и ще се радват, само и само държавата да им отпусне пари по ваучерите.
  • 21 Кукуригу

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БРАВООО":

    "Местоубетанието" е място където дават обет ли?
    Който е ял "храна" от българските магазини и от българският "оликлузив",и още е жив има имунитет към всичко!