18 Февруари, 2013 12:30 1 018 1

Търсят газ в района на Свиленград

  • газ-
  • находище-
  • свиленград
Търсят газ в района на Свиленград - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В района на Свиленград се правят проучвания за газ, съобщи енергийният министър Делян Добрев, цитиран от БНР.

Фирмата, която прави проучвания в района на Свиленград, твърди, че има газово находище с около 3 милиарда кубически метра. Такова е потреблението в цялата страна за една година, обясни Добрев:

Цената на местния газ от всички находища, които имаме е с 35% по-евтина, отколкото която и да е вносна алтернатива. Колкото повече собствен газ намираме и използваме, толкова по-евтина ще е цената на газа, която дава отражение и върху цената на топлоенергията, на парното, което дава отражение положително и върху цената на електроенергията, защото в микса на електроенергия ние нямаме само централи, имаме също и топлофикации и с тяхните когенерации, които използват газ като суровина и цената на електроенергията от тези топлофикации се формира от цената на газа.

Концесионерът плаща на държавата 35% от добивите. При сегашната цена на газа и добив от 3 милиарда кубически метра, сумата възлиза на около 90 милиона долара, като по закон половината остават в общината. Кметът на Свиленград Георги Манолов подчерта:

И най-важното, че районът ще стане интересен за инвеститора, затова защото евтината енергия привлича инвеститорите и се създава възможност за повече работа за хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьа

    0 0 Отговор
    а,още един златен залеж,освен митниците:))