1 Август, 2021 06:09 8 300 25

Предлагат 200 хиляди лева праг за регистрация по ДДС

  • бизнес-
  • ддс-
  • праг-
  • изправи бг ние идваме-
  • демократична българия

Според експерти сегашният от 50 хиляди лева е твърде нисък и представлява сериозна административна тежест пред бизнеса

Предлагат 200 хиляди лева праг за регистрация по ДДС - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от "Демократична България" и от "Изправи се.бг! Ние идваме", предаде БНР. Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.

В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 хиляди лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза. Едната е "Демократична България", а един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров:

"Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират."

Затова предложението на "Демократична България" е за праг от 166 хиляди лева годишно,обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от "Изправи се.бг! Ние идваме" е един от вносителите на праг от 200 хиляди лева, число, което е обмислено и от "Демократична България". Ще се стигне ли до позитивен развой?

"Аз видях такава воля в срещата, която имахме с "Има такъв народ" по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага", кааа Капон.

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, позитивен - най-вероятно да, категоричен е Мартин Димитров:

"Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци."

Междувременно от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    12 40 Отговор
    Егати!!! Това ли е най важното сега????

    Коментиран от #4, #19

  • 2 Жоро

    35 3 Отговор
    На мен това ми трябва. От тоя месец трябва да се регистрирам по ДДС /данък дай сичко/ като физическо лице, започва Бумащината която струва време и по 1600лв отгоре за счетоводство. Системата в момента е тромава идиотска и безсмислена. За къф чеп ако вземам по 7000лв няма тромаво счетоводство а за 7500 трябва да се занимавам с глупости и да ръся пари.
  • 3 Необлагаем минимум няма ли

    24 4 Отговор
    Да въведат и да намалят ДДС на храни и лекарства как на РЕСТОрантите намалиха ДДС където се предлагат храни а гражданите които пазаруват от магазините храна за вкъщи трябва да плащат по висок ДДС на храните
  • 4 Кандидат Милионер

    5 30 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yves Moineau":

    Атакуват Данъците,за да прецакат бюджета на новото Правителство...И понеже нямат Мнозинство - в Парламента ще им гласуват Закони,а Славчовите Наивници ще се гърчат как да Управляват....

    Коментиран от #12, #18

  • 5 Жоро

    28 5 Отговор
    Абе спец икономисти казвам ви това е бумащина. Правя средно по 8-10 хиляди лв на месец плащам окоро 900 лв осигуровки и данък печалба 10% за къф чеп ми е ДДС. Държавата така и така си прибира 1500лв на месец и ДДС регистрацията нищо не променя. Големите бизнеси нека се регистрират но физ лица за какво ?!
  • 6 Демократка

    9 24 Отговор
    Напълно логично е да се вдигне прага на ДДС, защото цените се повишават и с това обротите. Но държавата не трябва да подпомага малките и семейни фирми /с изключение на производството/, защото там се укриват най-много данъци и обороти.

    Коментиран от #24

  • 7 Това трябва да стане незабавно

    29 2 Отговор
    Дребния бизнес е пред колапс .......На правителството на Борисов трябва да се търси сметка защо не го е приело досега
  • 8 Тихият кон

    3 1 Отговор
    А който си е регистрирал вече какво следва
  • 9 nissangtr

    6 1 Отговор
    Ееееееееееее, а дано , дееееее !!!!!
  • 10 Икономист

    7 6 Отговор
    Царското юпи Мичето е неуморима. Простотиите и нямат край.
  • 11 ДжафДжаф

    3 8 Отговор
    Разбирам да предложат намаление на ДДС, а защо не и премахване!?? Да предложат например промяна в технологията на събиране на ДДС, която в момента направо надува банките! За какно едни пари трябва да минават по 5-6 пъти през банките, докато в крайна сметка държавата си ги прибере, ако въобще ги прибере. А и честно казано няма логика да искаш по-висок задължителен праг ако не укриваш обороти и данъци.

    Коментиран от #13

  • 12 Jacques Yves Moineau

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кандидат Милионер":

    Май май...има нещо такова.
  • 13 Българка

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДжафДжаф":

    Предлагаш намаляване на данъците (ДДС), а случайно да знаеш какви и колко са данъците в Дания, Белгия..богатите европейски страни. За да има пари за бедните, пенсионерите, пътищата, градинки.. .трябва да се събират данъци и такси.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 глас народен

    9 2 Отговор
    Като стигна прага и спирам да работя. Спра ли да работя не се осигурявам и не плащам данъци. Е, кой губи? И не съм само аз да спирам дейност.
  • 15 това

    1 10 Отговор
    се прави за да може такива партиики да се финансират пишеш печалба от 199 999 лв и не плащаш ДДС с другите пари ги даваш на тези партиики

    Коментиран от #22

  • 16 Ввв

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    От къде да ги знае тези неща Ганя,той знае само да иска и чака!
  • 17 адасд

    7 0 Отговор
    това е много добре, 50к наистина е много малко и това кара фирмите да крият оборот за да не се регистрират по ддс, за справка в англия е 85 000 паунда или по днешен курс 194 000лв
  • 18 от Перник

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кандидат Милионер":

    Аз, вярвам, че Тошко Африкански и Гоемата глава ще се справят!
  • 19 Съдията Дред

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yves Moineau":

    Може да ти е чудно, но е важно за много хора с дребен бизнес. Регистрацията по ДДС води със себе си допълнителни разходи за счетоводител, усложнява се работата и на персонала на фирмата. Сегашният праг по ДДС е приет по времето, когато нафтата беше 60 стотинки, а една баничка - 40 ст. Но ако за теле е по важен размера на социалните помощи, това е друг въпрос.
  • 20 Brain

    3 1 Отговор
    Ееее тази стара Мутра Капон ,откъде се пръкна. Излизат като мишки от дупките си и директно на яслата. Какво се чудя.."Мутрите вън" изчезнаха от името....и затова тази "партия" се напълни с Мутри от едно време. Нищо ново няма да излезе и всеки дърпа към себе си.
  • 21 Порно

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    ДДС в цяла Европа е от 18 до 21 процента , у нас е 20. Разликата е в подоходното облагане и корпоративния данък.
  • 22 математик

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "това":

    Ти разлика между оборот и печалба правиш ли?
  • 23 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор
    Че то остана ли дребен бизнес? С тези размери на минималната работна заплата и минимални осигурителни прагове вероятно само в столицата има някой работещ дребен бизнес, иначе всичко в провинцията или мина изцяло в сивия сектор или изпозатвориха!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Обективно

    2 0 Отговор
    В България всички фирми занимаващи се с търговия трябва да са регистрирани по ДДС, защото всяка фирма, която не е регистрирана по ДДС търси да закупи стоки без фактура т.е. стимулират контрабандния внос за който "вносителите" не плащат никакви данъци на държавата.
    Всички занаятчии и лица извършващи услуги да се освободят от регистрация и плащане на ДДС.