Last news in Fakti

17 Август, 2021 20:51 2 327 17

Румен Гълъбинов: Опитите за преструктуриране на бюджета са изчерпани, трябва актуализация

  • румен гълъбинов-
  • бюджет-
  • актуализация

Идва трудното през есента, заедно с новата ковид вълна

Румен Гълъбинов: Опитите за преструктуриране на бюджета са изчерпани, трябва актуализация - 1
Снимка: бТВ

Румен Гълъбинов, икономист

Опитите за преструктуриране са на изчерпване, както в икономиката, така и на моментните възможности на бюджета. Приходи има, но има нужда и от актуализация за преструктуриране на разходи и увеличение на разходните тавани.

Най-късно до края на септември трябва да се гласува актуализацията на Бюджет 2021, за да може от октомври да се планира бюджета за следващата 2022 година.

Планът за възстановяване и устойчивост на България пак се забави. Ако не го изпратим в Брюксел до септември, има опасност да не можем да получим авансовите плащания от 13% до края на тази година. Няма риск от загуба на средства, но има риск средствата да се забавят.

Имаме проинфлационен растеж от експанзивна фискална политика и от тази гледна точка увеличението на разходите, респективно на паричната маса, поражда инфлация. Инфлацията ще продължава да нараства, като следва тенденцията за повишение на цените на петрола и стоките на международните пазари. Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021 г.

Възстановяването на икономиката ни протича проинфлационно, като наблюдаваме процес на увеличаване на цени, който се отразява във възможност за увеличено събиране на акцизи и ДДС. Официалната методика вероятно продължава да подценява реалната инфлация, която може би е повече. Цялото това изливане на пари, въпреки потиснатата бизнес активност в много сектори, в крайна сметка води до това.

Следващите инфлационни очаквания вече са безспорни. Идва трудното през есента, заедно с новата ковид вълна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    4 15 Отговор
    Всичко е ясно!
    Глад през зимата и после Бочко се връща триумфално на бяла джипка!🥳👍

    Коментиран от #16

  • 2 Сатана

    3 11 Отговор
    Ленин и Болшевиките са успели защото са национализирали средствата за производство.А тия назначените само чакат пари наготово.Баце поне имаше замах,мине с джипката и след него река от мед и масло
  • 3 ТУЛУПА

    5 4 Отговор
    ПРАВЕТЕ МИ ВЯТЪР,ОТ БРОЕНЕ НА ПАЧКИ МИ СТАНА ТОПЛ
  • 4 УЧЕТЕ СЕ ОТ НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПРЕМИЕР

    4 12 Отговор
    В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ,.. БО'КЛУ'ЦИИИ!
    ДА НАНДРЪСАШ...ПО ПЕ'Д'ЕРАС'КИ... ЮМ'РУЧЕТО НЕ Е КАТО ДА ..УПРАВЛЯВАШ!
    НАЛИ НЕМАШЕ..КОРОНА,БЕ.. Ф'АТ'М'АК МАЛО'УМЕН???
    ПРИ БАЦЕ..НЕМАШЕ БЕЖАНЦИ,..ЦЕНИТЕ БЕХА...2 ПЪТИ ПО-НИСКИ...И ПАРИ ИМАШЕ И ЗА ПЕНСИОНЕРИ, И УЧИТЕЛИТЕ, ..И ЛЕКАРИТЕ...И .ЗА ВСИЧКИ....
    ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ДЕ'БИЛА ЗАКООАЛ БЪЛГАРИЯ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 розово

    9 2 Отговор
    Кой иска да счупи държавата тези които искат актуализация или тези които бойкотираха и напуснаха съвета при президента?
  • 7 Гост

    3 3 Отговор
    Добро утро! "Велик икономист".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госта

    5 1 Отговор
    Кога ли е идвало нещо хубаво в БГ…само инфлации,ай честито овце
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Светослав

    3 4 Отговор
    Комитова, казва, че Бойко се е разплащал с излишък. Кутев иска да го дава на прукорор. А тези хубав и при пълна хазна искат актуализация на бюджета!!! Кой краде!! Единия който дава за държавата, или другия който иска празен чек!! Математиката е точна наука, не е за протестъри, те знаят само знак плюс, минус, равно не са ги чували!!
  • 14 Оня

    11 0 Отговор
    Трябва яко преструктуриране на държавните разходи и намаляване на раздутата до неузнаваемост администрация !!!!!
  • 15 оня с коня

    2 4 Отговор
    И да отговори ТОЛУПА от снимката:ЗАЩО когато нахъсвахте Протестиращите да вършат зулуми и акуратно им плащахте да влизат в Бой с Полицията само и само да се вмъкнете в парламента и да гушите по 10 хил. заплата не казахте,че "През есента ще дойде трудното"?И само да не ми отговаря тоя Гълъбинов че те са казали за Проблемите които Неминуемо ще настъпят защото...никой не ги е питал!
  • 16 Мечо Пух

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Бъркаш цвета на "жипката"! Тъмносиня, с решетки на задните прозорци и клетка за задните седалки...И Бочко няма да е "шифьорът", а ще го возят...
  • 17 Димов

    2 0 Отговор
    Опитахте ли да го преструктурирате, като понамалите заплатитер на депутати, министри, кметьове, общинари и калинки? Я пробвайте така и пак ми кажи дали не става?