Last news in Fakti

30 Август, 2021 10:41 1 855 11

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Задачата е да забавим темпа на поскъпване

  • румен гълъбинов-
  • икономист-
  • поскъпване-
  • инфлация

Повечето българи няма да станат нито по-богати, нито по-щастливи

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Задачата е да забавим темпа на поскъпване - 1
Снимка: ФАКТИ

"В България от много политика, имаме малко икономика".

Това коментира за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

"Сега инфлацията създава проинфлационни държавни приходи и икономиката има потенциал да расте още. Много важно е да следим инфлацията през следващите три години, за да се стигне до безпрепятственото ни влизане в Еврозоната. Инфлацията ще придължи да расте и скоро това ще се усети масово", смята още той.

"Това няма да направи повечето българи нито богати, нито щастливи. Икономика и политика не трябва да се сравняват, не са синоними.

Но оказват влияние една на друга, сочи икономистът. В икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят.

Задачата ни трябва да е да поддържаме ценова стабилност, като се стремим темпът, с който се променят цените с течение на времето да остава нисък - с предвидима перспектива", допълни Гълъбинов.

"За съжаление редица фактори продължават да подкрепят инфлационите тенденции.

Общата инфлация вероятно ще се увеличи допълнително към края на годината, отразявайки изтичането на срока на временното намаление на ДДС", смята икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неикономически

    3 1 Отговор
    В България инфлацията винаги е била дирижирана. Така беше и при Тошо, така е и след него.
  • 2 Майна

    6 0 Отговор
    Докато сте послушници на ГЛОБАЛИСТИТЕ няма как да го забавите, защото това е планирано от тях...ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЪВЕЖДАТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ, ДА ФАЛИРАТЕ НАЦЯЛО НАРОДА
  • 3 Сестра Галева

    4 6 Отговор
    Е как така сега като ни командват мунчо юмручето, галева, пинокио и чалгарите ще ставаме богати и милионери всичките като при жан виденов
  • 4 Пич

    5 6 Отговор
    Това е лесно... Изхвърляте от управлението Резидента и Кире канадеца , връщате Бойко , и нещата се оправят...
  • 5 Българка

    8 0 Отговор
    Този Гълъбинов да не ни баламосва с временното ДДС. Това беше популиски ход на борисовото управление да разединява и тушира протестите. Той угоди на подлогата си- вечно ревящия Алибегов и намали за ресторантьорите ДДС-то, но това не доведе до намаление на предлаганите стоки и услуги, а обратното. Ресторантите си увеличиха цените. Така че отпадане на намалението на ДДС не трябва да води отново до увеличение на цените. Непрекъснато да помпат цените си е мародерство
  • 6 Попов

    5 0 Отговор
    За Бога братя, не ходете на ресторанти!
  • 7 БСП ...ЗЛО КОМУНДЕ

    3 0 Отговор
    РАДЕВ НИ РАЗКАТА С ТИЯ ЦЕНИ......БЪЛГАРИ, СПИТЕ ЛИ
  • 8 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    3 0 Отговор
    РАДЕВ И НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ ШЕ НИ ДОВЪРШАТ
  • 9 7438828#@9

    1 0 Отговор
    Тоя нищо не каза ,значе поскъпването ще се запази за още 10 години.Ква икономика става въпрос незнам,щото с тия работодатели дето плащат когато се сетят след 4-6 месеца,някои даже дължат за предишни години за ква икономика може да иде реч.
  • 10 ХА ХА ХА

    0 1 Отговор
    АБЕ ГЪЛЪБ , АКО ТОЯ ТАПЪНАР ФАТМАКОВ НЕ БЕШЕ РАЗБУТАЛ ДЪРЖАВАТА .....НЯМАШЕ ДА ЧУЕМ ТВОЕТО ИМЕ ....НИТО НА ТИЯ ЕКСПЕРТИ ФАТМАШКИ ......НЯМАШЕ ГОРИВАТА , ХРАНИТЕ , УСЛУГИТЕ ......ДА ХВЪРЧАТ НАГОРЕ !!!! НОООО ПО ВАЖНО Е МУНЧО ДА ВЗЕМА 20000 лв. ОЩЕ ПЕТ ГОДИНИ И ДА ХОДИ ПО ОПЕРИ И КОНЦЕРТИ ....ВМЕСТО ДА СИ НАПРАВИ ЕДНА СРЕЩА ПРИ БАЙ СТАВРИ ....ЧЕ ИМА ПРЕДИМСТВО ДА ГО ВИДИ !!!!!
  • 11 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    " РЕЙГЪН ПОПИТАЛ БРЕЖНЕВ---КАКЪВ Е ТОЗИ САНДЪК С ДУПКИ --- БРЕЖНЕВ : ТОВА СА ДВАМА БЪЛГАРСКИ ИКОНОМИСТИ И АКО ПРЕГОВОРИТЕ НЕ ВЪРВЯТ -ГИ ПУСКАМ ---И КРАЙ С АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1