13 Септември, 2021 09:12 2 039 10

Гълъб Донев: Добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана

  • гълъб донев-
  • пари-
  • пенсионери-
  • майчинство

Няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, допълни министърът на труда и социалната политика

Гълъб Донев: Добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана - 1
Снимка: БГНЕС

Добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Това обясни в „Тази сутрин“ по bTV вицепремиерът и служебен социален министър Гълъб Донев. Той допълни още,че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 4 Отговор
    120 са на книга,ноооо махайки 50,които им даваха реално ще получат със седемдесет лева отгоре!Поне им кажете точно не ги заблуждавайте!
  • 2 Пенсионерка

    8 5 Отговор
    не е законно да се увеличават мин. пенсии с 25% от пенсионния фонд, а средните с 5%, ако искат политиците да дават на минималната, да е от социалното подпомагане, някой който се е осигурявал само 15 год , да взема повече от дру осигорявал се 45 г. ?????
  • 3 NGs company

    7 0 Отговор
    Как може да преизчисляваш пенсии за 2021 година с осигурителен доход от 2007 година. При еднакъв трудов стаж и при еднаква заемана длъжност, между старите и новите пенсии, се получават от 20% до 40% и повече разлики , поради различния средно осигурителен доход. Социални министри, депутати и синдикати, вече 13 години, задружно мълчат. 13 години не се преизчисляват пенсиите със СОД, но забележете депутатските заплати се преизчисляват на 3 или 6 месеца!? и то не със средната работна заплата от 2007 година, а с актуалната към момента. Стигна се до абсурда, хора с близо 40 годишен трудов стаж да получават минимални пенсии или близки до минималната пенсия. Пенсиониралите се, например 2008 година, би трябвало да имат лихви, с натрупване за 13 години, върху всичките си осигурителни вноски. Държавата 13 години е оперирала с тези пари. Именно това е основанието за преизчисление на тези пенсии със средно осигурителния доход за 2018 година например.
    Преизчисление с еднакъв 12,5% върху различен СОД още повече разтваря ножицата между стари и нови пенсии и не решава 13 годишния проблем в Пенсионната система. Осъзнайте се ,докато е време. След нова година ще бъде късно!
  • 4 ако може,моля

    4 3 Отговор
    Настояваме Гълъб Донев да публикува точна таблица - кои пенсии , с какъв процент ще се осъвременяват. Истината е, че с това бързане, успяха а направят поредната несправедлива актуализация. Отново по-високите пенсии остават на заден план. И се чудя как се допуска това, като онези 40 лв, които раздаваха на пенсионерите с по малки пенсии, два пъти в годината. Кога най-после, управниците ще разберат, че който получава, той си я е изработил. Вижте какво правят в другите страни, поне в Румъния и Гърция.

    Коментиран от #6

  • 5 много правилно

    4 4 Отговор
    Който получава по-висока пенсия, той си я е изработил. И нямате представа дори, колко трудно се издържа в някои професии, откъдето се получават по-високите пенсии. Каква е тази несправедливост в България, да се наказват тези хора с различни ограничения, или пък с приравняването на пенсиите им към по-ниските.
  • 6 ????

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ако може,моля":

    Аз предлагам на тези "безобразници" бедняци никакви пенсии, за увеличаване йок! Майнатс им, че деветдесетте години не са били на държавна хранилка и новитете частници наливаха основите на бентлитата и луксозни имоти и не осигуряваха сегашните "нахални" пенсионери! За прословутите синдикати да не говорим, ни гък, ни мък, но да си гледат работата, а това че доста дори не стигнаха до пенсия, на кого му пука!
  • 7 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Е, то само туй оставаше. Нали с актуализацията на пенсиите за 1 октомври нищо не стана. Пенсионерите незаслужено бяха излъгани.
  • 8 Защо 6 а не 7

    1 0 Отговор
    Защо през януари 2022г. ще бъде изплатено само за 6 дена увелената от 25 декември пенсия? Все пак тя влиза в сила от 25 декември и до 31 декември са 7 дена. Къде се губи 2ден?
  • 9 Защо 6 а не 7?

    1 0 Отговор
    Т.е. къде се губи 1 ден?
  • 10 Пенсионер

    1 2 Отговор
    Аз съм бивш военен и взимам тавана.Много хора не се осигурявът и после ревът,че са им малки пенсиите.