Last news in Fakti

29 Септември, 2021 05:54 2 110 9

Туризмът: Мярката 60 на 40 не работи в интерес на бизнеса след последните поправки

  • туризъм-
  • мерки-
  • бизнес

Поискаха преразглеждане на мярката, която сега е недостъпна за по-голяма част от фирмите

Туризмът: Мярката 60 на 40 не работи в интерес на бизнеса след последните поправки  - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът поиска преразглеждане на мярката 60:40, която сега е недостъпна за по-голяма част от фирмите, които не могат да изпълнят критерия за 40% спад в оборота, предаде БНР. След последната промяна в условията за достъпа до помощта, никой в частния сектор не е получавал тези средства, твърдят предприемачи. Темата беше обсъдена в разговори между представители на туристическия бранш, хотелиери и ресторантьори в Министерството на икономиката.

Туристическият сектор настоява за промени в мярката 60 на 40, която след последните поправки не работи в интерес на частния бизнес, категорично смятат представителите на сектора на ресторантьори и собственици на заведения. Техните обекти не могат да покрият изискването от 40% спад в оборота за достъпа до помощта от държавата, каза Ричард Алибегов.

„Няма как да генерираме такъв спад от 40% спрямо 2019-а, тъй като цените - и доставните, и продажните, са се покачили спрямо 2019-а. В момента оборотът е същият както през 2019-а, но поради повишените разходи няма печалба и ние сме на мнение, че когато държавата ограничава един бизнес в работно време, в капацитет, тогава тя следва да го подпомогне и не е нужно да се гледа спад на оборота, защото той в момента не е реален“.

По същия начин така разписана мярката ограничава и конгресния туризъм. Това е показател, че тя не е прецизирана добре и според потребностите на всеки от браншовете поотделно, заяви Йоан Младенов от Бюрото за конгресен туризъм.

„Ако вие в рамките на една година имате примерно 50 събития, които са планувани, шест месеца вие не функционирате, остават примерно половината. От тях една част остават отказани и вие оставате с едни пет събития, които по стечение на обстоятелствата сте принудени да ги проведете в рамките на един месец, например месец юни. Това означава, че поглеждайки юни спрямо юни 2019-а, вие не попадате под обхвата на мерките за компенсация на бизнеса, защото нямате чак такъв огромен спад, но на годишна база спадът ви е огромен“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    8 0 Отговор
    то и преди поправката при Боко тиквата работеше само за избраните лични бизнеси на шуреите
  • 2 Работи

    8 1 Отговор
    в полза на читавите бизнесмени (много малка част) , както и на държавата ! А не на мошениците ! На който не му харесва да се преориентира !
  • 3 Gonzo

    9 0 Отговор
    Aми кат не плащате данъци няма да работи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Erika SS

    5 0 Отговор
    Мерките трябва да са за хората, не за "бизнеса"!
  • 6 69/40

    6 0 Отговор
    И какви мЯрки да се предприемат, да се закарат туристи насила или конгреса на БФС да се проведе в някой хотелски комплекс с цяла седмица ядене, пиене и чалга?
  • 7 Ужасонн

    4 0 Отговор
    А тя не е ли за заетите лица в бизнеса или бъркам нещо?
  • 8 Стига вече

    8 0 Отговор
    Цяло лято печелите като побъркани.Като намаляха клиентите и дойде време да затваряте, държавата да ви плаща.Цените лятото бяха космически, кръчмите препълнени, ниско ДДС.Какви данъци и осигуровки внасяте? Искате само да печелите? Тарикати.Само с вас ли ще се занимаваме? Искаме да ядем домашна храна.Айде затваряйте си селските кръчми.На плажа само бардаци бяха !
  • 9 Работещо предложение

    2 0 Отговор
    Като ,,не работи,,просто не кандидатствате по тази мярка и готово. Ако си мислите, че цяло лято,ще се пукате по шевовете от работа, кражби и измами на туристи, няма да плащате данъци и държавата след това ще ви дондурка сте се объркали лекичко. АлиБегов и той с неговите простотии да престане че вече изглежда ментално болен.