29 Септември, 2021 10:39 2 533 14

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт

  • аец козлодуй-
  • мерки-
  • планов ремонт-
  • ток-
  • енергетика

Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт  - 1
Снимка: БГНЕС

От 29 септември в АЕЦ "Козлодуй" започва плановият годишен ремонт на шести блок за 2021 г., който е предвидено да продължи до началото на ноември.

В този период ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности на съоръженията и превантивно техническо обслужване, които да обезпечат безопасната и надеждна работа на оборудването и системите на блока.

Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 27-а горивна кампания.

За 12-те месеца на завършилата 26-а горивна кампания шести блок е произвел над 8 млрд. 200 млн. kWh електроенергия.

При изпълнението на предвидените дейности е създадена организация за стриктно прилагане на въведените противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19. Целта е опазване на здравето на работещите, осигуряване на безопасната експлоатация на ядрените мощности и гарантиране на надеждни и стабилни енергийни доставки по време на предстоящия есенно-зимен период.

Другият ядрен енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" – пети, работи съгласно планирания график за електропроизводство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    11 6 Отговор
    Това трябва да ни каже, че предстои ново увеличение на цената на енергията ли за периода на ремонта?
  • 2 време

    14 0 Отговор
    е за Белене!
  • 3 Време е

    12 0 Отговор
    Повишаването на цената на тока през последните месеци е сериозен проблем не само в България, но и в целия Европейски съюз. Този ръст на цените се дължи на тъпа европейска политика. Показателен е примерът с цената на въглеродните емисии. Първоначалната идея е била тя да достигне 60 евро на тон през 2030 г., а вече е 63 евро на тон.
    Търговията с въглеродни емисии е въведена с протокола от Киото (1997), като се дават икономически поощрения и наказания с цел регулиране на замърсяването на атмосферата.
    При нея централен орган (обикновено правителствена организация) поставя ограничение на замърсителите, които могат да бъдат отделяни в атмосферата. Фирмите и всички останали са задължени да имат разрешение за отделяне на дадено количество замърсители.
    България е засегната пряко след влизането в сила на договорките от протокола. Например: През 2010 г. българските предприятия закупиха от други страни от ЕС около 8,5 млн. квоти за емисии СО2 за около 250 млн. лева. Според прогнозите през 2030 г. около 33% от електроенергията в страната ни ще се произвежда от въглища, а 10% ще се генерират от природен газ. В същото време около 25% от електроенергията ще се добива от ВЕИ. А това означава, че рисковете да останем без ток и топлина ще стават все по-големи. Поне опитът на Германия го показва. Но ако богата Германия може да си позволи да купува чужда енергия, то ние откъде ще извадим близо милиард лева за да си я купим.
  • 4 Време е

    11 0 Отговор
    Особено при огромното желание на някои хора да изнасяме ток и да пълним гушите на малцина избрани. От началото на 2021 г до края на септември е изнесена електроенергия с 86 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Според прогнозите през 2030 г. около 33% от електроенергията в страната ни ще се произвежда от въглища, а 10% ще се генерират от природен газ. В същото време около 25% от електроенергията ще се добива от ВЕИ, което си един мечтан от някои абсурд. Същевременно се появиха гласове за временни спирания на тока, въпреки че производство на ток у нас е значително повече от консумацията ни. Наглостта на редица местни мошеници трябва да бъде пресечена докато е време.
    Всъщност зад зеления параван на увеличаване дела на зелената енергия има много финансови зависимости и мощни финансови корпорации, тях изобщо не ги интересува природата, а да се търкалят парите и да печелят от това. Измамата е огромна, мащабите са невероятни. Зад всичко това стои най-голямата фалшификация, че излъчваните от промишлеността топлинни емисии затоплят атмосферата и оттам ще дойдат промени в климата. Реално всеки образован човек знае, че Земята си е имала редовни цикли на затопляне и изстиване. Това показват всички изследвания на епохите от милиони години насам към нашето време.

    Коментиран от #7

  • 5 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор
    Ковид мерките са "най-важното"....
  • 6 Ай чистито

    3 0 Отговор
    Тъкмо повод още да вдигнат тока
  • 7 Много по

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Време е":

    сериозен е проблема с пренаселеността, оттам изхранване и питейна вода. Всички ресурси клонят към 0 в един по-продължителен период.
    Но....алчността погубва хората и земята.
  • 8 Браво

    11 0 Отговор
    Диктатора Ердоган строи за страната си АЕЦ, а ние демократите дърпаме сополи
  • 9 Заговор

    7 1 Отговор
    Ако забелязвате герберастките калинкоботове са активирани в цялата страна. Извършват на вид планови действия, но с едничката цел да се дразни населението и да се изтъква, какво било при Месията. Това са най-вече строителни, енергийни и ресторантьорски бизнеси.
  • 10 Браво

    6 0 Отговор
    А сега ТЕЦ Варна ще заработи да компенсира недостига. Честито новите цени.
  • 11 ТИКВА

    9 1 Отговор
    Кога ще влязат в затвора противниците на БЕЛЕНЕ?
  • 12 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Когато не се отворят, 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй и не се активира Студения резерв на доган. Пещера бейби!
  • 13 Сандо

    3 0 Отговор
    Ако бяха построили АЕЦ-Белене,това нямаше дори да е новина.А сега продължават да ни облъчват с умотворенията на национални предатели като Василев,Хиновски,Казанджиев,цялата дясна пасмина барабар с патриотарите и гербавите,забравили що е то Род и Родина и предали се за шепа пари и паница леща.

    Коментиран от #14

  • 14 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Да не забравим да включим към списъка майкопродавци и новото американско творение ПП /Продължаваме да се продаваме/.