30 Септември, 2021 18:20 4 007 54

ИТН хвърля 18 мерки срещу скъпия ток

  • итн-
  • енергетика-
  • скъп ток

Нова инициатива

ИТН хвърля 18 мерки срещу скъпия ток - 1
Снимка: Shutterstock

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" даде специална пресконференция, посветена на българската енергетика. Експертите на формацията констатираха, че през последните шест месеца този сектор е изпаднал в тежка криза и това се отнася до електроенергетиката, природния газ, производството на топлинна енергия. Поради тази причина от партията предлагат 18 антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата. Осем от тях са приоритетни, другите 10 са средносрочни, каза енергийният експерт Иван Хиновски, цитиран от БТА.

Първата приоритетна мярка, която се предлага, е да се предложи механизъм за субсидиране на българския бизнес, засегнат от високите цени. Според Хиновски средствата могат да бъдат осигурени чрез преразпределяне на печалбата на свръхпечелившите държавни предприятия АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете, собственост на НЕК.

Втората предложена мярка е хеджиране на риска от повишените цени на въглеродните квоти на държавната "Марица изток-2" от произведената през 2021 г. и изнесената електроенергия, както и на дължимите плащания от НЕК на въглеродни квоти за произведената от двете американски централи електроенергия.

На трето място се предлага възможност за провеждане на отделни търгове със стандартни форуърдни продукти с период на сетълмент между 6 и 12 месеца за търговските участници на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, регистрирани в категорията потребители на електрическа енергия.

На следващо място се предлага размяна чрез прихващане на количества руски природен газ, транзитирани за Гърция, през Трансбалканския газопровод в България с азерски природен газ от договорената квота за България от 1 млрд. куб. метра годишно, постъпващ на гръцка територия чрез Трансадриатическия газопровод.

Предлаганата мярка е временна до пускане в експлоатация на интерконектора България - Гърция. Основанието е за предложението е, че цената на азерския газ е повече от два пъти по-евтина от руския тръбен природен газ.

От "Има такъв народ" предлагат още консултации от мрежовите оператори на потребители, получаващи електроенергия от доставчик последна инстанция, което ще облекчи все още големия брой потребители - малки и големи, които получават доставки на тази платформа. Освен това се предлага да се обсъди и приеме на Наредба за защита на енергийно уязвимите домакинства и включване на страната в европейската схема за ползване на енергийни помощи.

Като осма приоритетна мярка от партията предлагат запазване на скоро въведената практика за продажба на електроенергия от държавни енергийни дружества, производители на електроенергия, на малки пакети, което дава възможност за достъп и участие и на търговци с по-малко обороти.

ПП "Има такъв народ" предлага и още 10 средносрочни мерки. Сред тях е предложение за разработване и изпълнение на 3-годишна пътна карта за пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия. Предлага се още и да се променят Правилата за търговия на БНЕБ, както и актуализация на Националния план за енергетика и климат в съответствие с препоръките на Европейската комисия.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закривай кочината

    46 21 Отговор
    Никога повече итн.

    Коментиран от #21, #36

  • 2 Гого

    46 16 Отговор
    ИТН да хвърлят кърпата
  • 3 Боко 🎃

    23 12 Отговор
    Предлагам по хиляда и двеста лева на месец чисто бонуси към пенсията На всеки пенсионер и
    до края на живота си .
  • 4 Луд

    25 20 Отговор
    Патриот съм и в червата си ,обаче за ДПС бих гласувал ,но за тези никога.НИКОГА.
  • 5 Херо мусттаффа

    20 8 Отговор
    Тошко, предлага да се закупят двадесет и девет вертолета Boeing co ah 64e Apache на стойност три и половина милиарда долара до 2024 година.
  • 6 Валката

    27 15 Отговор
    Ако искате да направим референдум че пак да на излъжите като електорат. Хората разбраха че сте кьорфишеци.
  • 7 олеле

    33 4 Отговор
    Който е против АЕЦ , ще събира съчки в гората !

    Коментиран от #26

  • 8 Зов за завръщане

    26 14 Отговор
    ИТН подлоги на реджеп таип ердоган и ахмед демир доган
  • 9 Демокрад

    11 4 Отговор
    " пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия" - тока по 2 бона на месец на апартамент. Като не ти изнася свържи се и купувай от Индия!!!!
  • 10 Финансова криза

    21 11 Отговор
    Итн и слави са потънали гемии.
  • 11 Хуарбуса

    17 9 Отговор
    Каквито и гимнастики да правите вече, хунтата и подлогите от чалгарската сбирщина сте аут. Каквито и популистки идеи да предлагате, потопени сте! Ако ще и Учиндолския киртак както е инвалид , на челна стойка да застане!

    Коментиран от #31, #44

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цура костенурката

    18 6 Отговор
    Слави го каних в предаването лице в лице но той ми поиска 4 милиона лева чиста пара за интервюто.

    Коментиран от #54

  • 14 Закривай

    16 6 Отговор
    Тия яко ги пере тока
  • 15 Произведено в България

    19 5 Отговор
    Днес на космодрума край село Замфирово монтанско ще бъде изстреляна космическата совалка ВОЛ с четирима астронавти на борда от ИТН и ГЕП.

    Коментиран от #41

  • 16 верваи ми

    17 8 Отговор
    Много сте дребни в мисленето за да направите нещо. До сега само простотии и клевети от вас. Нищо съществено.

    Коментиран от #35

  • 17 Нощ след нощ

    8 4 Отговор
    Балабанов министър на леката атлетика.
  • 18 ИТН

    17 6 Отговор
    Правим си евтин PR за изборите.Патерица сме на задкулисието,вече го разбрахте!Всички чалгари,моля гласувайте за нас!
  • 19 Предпоследния преброител

    12 2 Отговор
    Какво става с преброяването колко сме сите българи на територията?
  • 20 Славчоооо

    14 6 Отговор
    По-жалък си и от Бойко. Да си купиш чорапи . Бойко в затвора

    Коментиран от #45

  • 21 Хи хи

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Закривай кочината":

    За теб, да. За мен, винаги. Просто изразявам мнение, като теб.
  • 22 Грульо

    13 3 Отговор
    18тата мярка е да изпратят българин и македонец в космоса, да гледат дали останалите мерки се спазват. :D
  • 23 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    1 17 Отговор
    Радев, спри се......на изборите ще те ...спрем

    Коментиран от #30

  • 24 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    2 13 Отговор
    Така ще запомним фатмашкото управление

    Коментиран от #27

  • 25 mdaaaaaa

    9 8 Отговор
    Хаха тука всеки е гласувал за ИТН и казват, че повече няма! Аз пък който и да съм питал дали ще фласува за тях отново отговора е бил - ДА Личи ви каква завистлива гняс сте! Най-вероятно "симпатизанти" на греб или бсп. Тролчета с дребни душици наситени със злоба и завист :).

    Коментиран от #33

  • 26 Валката

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "олеле":

    Другите строят и отварят АЕЦ а ние ги затваряме и после ревът като вдовици за х.й
  • 27 Смвшко чети

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    Браво на служебното правителство за увеличението на доходите . При инфлация от 2% са увеличили доходите с над 14%. Сега ще увеличат и минималната работна заплата. След като приеха и добавки към пенсиите от 120 лв., след като минималната стана на 370. А помните Борисов когато затвори държавата преди година и половина не индексира нищо, каза " нямало мазнинка", чак когато почнаха протестите прие през август да се дават по 50 лв.към пенсиите. Социалния министър на служебното Донeв - 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той припомни и, че пенсиите са се увеличили. Според него това нарастване надминава инфлацията.
  • 28 Шопо

    6 2 Отговор
    Само за богатите мислят...За бедните нищо
  • 29 124567

    6 2 Отговор
    И най - важното предложение - всички електроразпределителни и тецове за тате Доган? Започнал е с Вец - Варна
  • 30 Смешкоооо и тук чети внимателно

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА":

    2015 год.- цени на дизел и бензин 2.60 лв. В момента са по 2.20 лв. При земеделски министър Мирослав Найденов яйца от щастливи кокошки -0.40 ст.в момента 0.20 Ст. Олио 2017 год.- 4.80 лв. Сега 3 .80 лв. Цена кубик вода при Станишев 0.78 ст. 2019 г.при Герб 3.60 лв. Килограм луканка миналата година средна цена 25 лв.В момента 23 лв. Няма да ми стигне полето да изброя всички. Браво на служебното за увеличението на доходите
  • 31 LOSHIA

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хуарбуса":

    АУТ ама на ВРЪБНИЦА,но тя мина!
  • 32 Бамбука

    10 0 Отговор
    Когато предлагаш мерки срещу скъпия ток, преди всичко трябва да използваш изразни средства, на които ти самия разбираш смисъла. Умния човек работи с прости изрази с високо съдържание на аналитична мисъл.

    Коментиран от #34

  • 33 LOSHIA

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "mdaaaaaa":

    Споко. Тук простотията и злобата са на почит и са издигнати на пиедестал
  • 34 LOSHIA

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Бамбука":

    Мерките са предложени от експерти,а не от потомствен т@бак
  • 35 изрод от ГЕРБ

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "верваи ми":

    Никой няма да повярва на брътвежите ти
  • 36 АДА НА СЛАВИ

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Закривай кочината":

    първо - закриване на тая борса
    второ - смъкване на изкупните цени на фотоволтаици и вятърните
    трето - закриване на ЕС и неговия диктат
    четвърто- довършване на строителството на АЕЦ Белене!!!!
  • 37 Има няма ТН

    2 3 Отговор
    вместо мерки да вземат да се хвърлят!
  • 38 Мислещ

    5 2 Отговор
    Ще отварят АЕЦ на Марс?
  • 39 Пепи

    4 3 Отговор
    Венцислав Михайлов, ИТН къде ги хвърля тези мерки? На боклука ли, в канала ли, къде? Вярно е, че материалчето Ви е за ИТН, но не сзначи че трябва да следвате техния арогантен изказ.
  • 40 ЪХЪ...

    3 2 Отговор
    А...РАХАТ ЛОКУМ, КОЧ БАЙРЯМ И...БЕЛО СЛАДКО ОТ САРАИТЕ ШЕ ИМА ЛИ ИЛИ ШЕ ОБЛАЖИ САМО... СЛАВУЦА КЮЧЕК-ХАНЪМ???
  • 41 изрод от ГЕРБ

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Произведено в България":

    В последни момент смениха астронавтите с дубльори от ДБ и ИБГНИ
  • 42 Браво на ИТН

    3 8 Отговор
    Единствената достойна партия се занимава с проблемите на страната! А нейните опоненти вместо да мислят за страната, плащат на тролове и калинки да лъжат и правят пропаганда, за да излъжат избирателите си и да се докопат до власт, да крадат и лъжат! Браво ИТН! Интелигентните хора с морал и ценности, са с вас!
  • 43 Комуне

    2 3 Отговор
    Това няма такава държава по-лошо и от комунизма ще излезе!
  • 44 Настрадамус

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хуарбуса":

    Че Слави какво предлага едно нищо ,помощ само за бизнеса ,а за народа какво пак нищо .Единственото реално предложение е на Нинова както е във Гърция и Испания .Държавата поема разходите за ток на домакинство до 300 кв на месец и забрана за спиране на тока от енерийните дружества във Гърция за 8 месеца във Испания за 10 месеца .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 След дъжд

    2 0 Отговор
    качулка.
  • 47 ИТН ЧАЛГАРИТЕ

    2 3 Отговор
    НИЕ ША ВА УПРАИМ. ШАТ НА ПАТКАТА ГЛААТА. ХА ХА ХА. НАИВНИЦИ. ХА ХА ХА.......
  • 48 Важното

    2 0 Отговор
    Герб е в кома
  • 49 Партията на

    0 1 Отговор
    почтените е ИТН! Затова докато другите плюят лъжи по тях, те мислят за народа!
  • 50 Дрън

    3 0 Отговор
    Ма той не е построен хъба Гърция, чак догодина 6 юли-евентуално, що за НЕИСТИНИ за внос на Азерски газ, едно е да го поръчаш, друго е да го получиш. Поръчан около един милиард, тръбата не е построена
    Тези ако още либерализират енергийния пазар, означава още по-жестоко поскъпване.
    Истината е дългосрочни договори с Русия-Турция и Унгария.
    А ток от Козлодуй и ТЕЦ2, ДЪРЖАВНИ ВЕЦОВЕ-ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПотребителиСтроеж на Белене, строеж на нови 2 на Козлодуй.ИЗЦяЛО ДЪРЖАВНИ.
    За 32 години соросоидна талибащина, един огромен енергиян проект няма в България.
    Енергията е ръцете на ГЕРБ, ДПС, част БСП, и бившите на НДСВ-частни зелени, ми да продават на износ.
    Как е възможно евтин ТОК от Козлодуй ДА НЕ СТИГА ДО БЪЛГАРИТЕ.
    ПРоменяйте законите.
    Само от закриването на 4 реакто Козлодуй изгубихме 90 милиарда, КОЙ ЩЕ НИ ПЛАТИ ЗАГУБИТЕ. А ЕС ви подхвърли трохи.
    Двамата смешници Петков Василев-НЯМАЛИ ДА СТРОЯТ Белене.
  • 51 1234

    1 0 Отговор
    Късно е либе за китка. Вие сте за канала.
  • 52 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Тези хора с този "експерт" Хиновски ли ще борят енергийната криза?
    Този лобист е един от виновниците за дереджето сега. Възможно ли е да не са го слушали какви ги говореше?
  • 53 Дедовия

    0 0 Отговор
    Тия мишоци пак се появиха!Това Пацо шнорхела ли го измисли или СлаФчу космонаФта!
  • 54 вежди

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Цура костенурката":

    малко и е искал на мен ми дадоха 6