Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 05:19 2 555 18

Схемите за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток тръгват до дни

  • министърът на икономиката-
  • даниела везиева-
  • бизнес-
  • ток-
  • подпомагане

Все още сме във фази, в които разработваме схемите, заяви министърът на икономиката Даниела Везиева, която откри нов високотехнологичен център в Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ в Русе

Схемите за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток тръгват до дни - 1
Снимка: Министерство на икономиката

До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока. Това заяви в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя откри нов високотехнологичен център за над 330 000 лева в Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ в крайдунавския град, предаде БНТ.

Везиева коментира в тази връзка, че 4% oт изнoca нa cтpaнaтa e cвъpзaн c тeĸcтилнитe издeлия, като браншът дaвa и близo 9% oт бpyтнaтa дoбaвeнa cтoйнocт. Tя изpaзи и нaдeждa имeннo Pyce и peгиoнът дa ce oбocoби ĸaтo вoдeщ ĸpeaтивeн и peĸpeaтивeн цeнтъp пopaди oгpoмния мy пoтeнциaл.

Икономическият министър заяви, че се работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с високата цена на електроенергията.

"Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. Знаете, че КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв. Това, което вчера се разбрахме с КРИБ и Минно-техноложката камара, в следващата седмица да разработим възможност и механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия, т.е. идеята е да се сключват двустранни договори между фирмите и то фирми, които са енерго-интензитивни производства, интензитетни производства, т.е. с много голямо ползване на електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, в който в момента са на борсата и да намалим себестойността на произведената продукция. Това е част от мерките, върху които Министерството на икономиката пряко работи.

Работим и върху актуализацията на наредба за мерки за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно. Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти и новите размери“, каза още пред журналистите в Русе Даниела Везиева.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 235

    5 19 Отговор
    Идва Борисов, може да е тъп но има екип от действащи управници, другите са пасивни, само за авторитет работят или за джоб, а и двете и герберите ги могат + като са командвани от Бате вършат нещо

    Коментиран от #2

  • 2 СОФИЯ

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "235":

    БОРИСОВ е боклук мутра престъпник крадец
  • 3 Гошо

    19 1 Отговор
    Е не е ли по лесно вместо да раздавате помощи ,да не го увеличавате или просто си развивате демагогия ,колко сте се загрижили

    Коментиран от #7

  • 4 Онзи

    2 4 Отговор
    Ще ги подпомагат ако служителите са инжектирани с ковид шита.
  • 5 TROY

    7 2 Отговор
    Във Троян, разрушиха халетата на МАШСТРОЙ, и построиха Лидл и Техномаркет.

    Коментиран от #16

  • 6 Закриваи

    7 1 Отговор
    Каквото и да се увеличи вьв дьржавата - бизнеса се подпомага обикновенните хора правят като вятъра
    Напускане явно е шанса на обикновенните хора в таз територия
  • 7 Чичо Кевъра

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    ТЕ НЕ ГО УВЕЛИЧАВАТ, само "ЛИБЕРАЛИЗИРАТ" пазара, в началото на годината 30 наши сънародници изкупуват квотите за ток и после ни го продават с 300% надценка /ВЛОЖИЛИ СА 10 МИЛИОНА, ПОЛУЧАВАТ 30/. ИВН ИВАНОВ "КЕВЪРА" НЕ Е НАПРАВИЛ НОРМАТИВА С ПРАВИЛА . . .
  • 8 В.В.П.

    9 0 Отговор
    След ,, лошите,стари схеми,идат Добрите Нови схеми,!!.Всеки,иска да е в схемата..Ама ,не всеки ,успява.Парите са от заеми ..Яко !
  • 9 Малко съм тъпичък

    11 0 Отговор
    Не мога да разбера едно нещо. Обяснете ми, сега с данъците ни ще плащаме подпомагане на бизнеса, а те ще продължат да си покачват цените. Излиза, че ще плащам на някакви бизнеси двойно, за да могат да крадат повече както са свикнали тези спекуланти. Кога ще разберете, че в България няма бизнес, има далавера и спекула! Ако обичате!
  • 10 rge

    12 0 Отговор
    а така, държавата тегли кредити, които данъкоплатците ще връщат, за да раздава пари на частни фирми
    хахаха
  • 11 антигроб

    8 0 Отговор
    Ако промишленият скача със стотици проценти, тези 50 лв. да ги горя да се топля ли?
  • 12 Пич

    7 0 Отговор
    Много точно написано....." Схемите "....... Там са само схеми , вече знаеме... Знаеме и , че " народа го нема в цялата схема " ...

    Коментиран от #15

  • 13 Mxx

    8 0 Отговор
    Вместо разработване на схеми - намалете ДДС- то и акциза на енергоресурсите - ток,газ, горива.
  • 14 Димов

    8 0 Отговор
    Тъй, тъй.... За бизнеса раздавайте нашите пари, а за бебешки ковьози събирайте капачки.
    Не сте хора. Само се обличате като хора, но под дрехите сте люспести гадини.
  • 15 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    Напротив! Народът е главна част от цялата схема - КАТО РОБ.
  • 16 КОНСУМАТОСКА ПОЛИТИКА

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "TROY":

    РУШИШ ПРОУЗВОДСТВА И ВНАСЯШ ВСИЧКО ОТВЪН. .... ПЪЛНА ЗАЕИСИМОСТ.
  • 17 аз гарантирам

    3 0 Отговор
    дали ще можем да платим тока на всички крадци ? май няма да стане - аз гарантирам !
  • 18 КРАДЦИ

    3 0 Отговор
    заврете си схемите отзад , кърлежи !