Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 13:43 4 136 12

Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата през 2022 година

  • минимална заплата-
  • заплата-
  • бизнес-
  • синдикати

Профсъюзите поискаха минималното възнаграждение от следващата година да бъде 764 лв.

Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата през 2022 година - 1
Снимка: БГНЕС

Темата за повишаването на минималната работна заплата скара синдикатите и бизнеса през миналата седмица. В „Тази сутрин“ Александър Загоров от КТ „Подкрепа“ коментира, че ситуацията е тежка и за двете страни.

От организацията поискаха минималното възнаграждение от 1 януари 2022 г. да бъде 764 лв., в момента е 650 лв.

„Закъсняваме като държава с много неща, както закъсняхме с Плана за възстановяване, така сега закъсняваме с бюджетната рамка за догодина. Работниците имат огромни нужди, няма даване на пари, те се изработват и се постигат с тежък труд“, допълни Загоров.

По думите му минималната работна заплата е била капката за раздора с бизнеса. „Самото скарване си дойде естествено. Не беше редно въобще държавата да прави среща, при положение, че няма какво да каже. Финансовият министър закъсня, той можеше да каже какви са възможностите на бюджета“, посочи Загоров.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов призна, че животът е поскъпнал, но от бизнеса не са съгласни с предложеното от синдикатите увеличение.

„Минималната работна заплата през последните 20 г. се увеличава всяка година. Бизнесът не е съгласен с този скок от 17,5%. През октомври и ноември винаги имаме този спор със синдикатите, защото не сме се разбрали за механизъм за определяне на минималната работна заплата“, посочи Иванов.

Той обясни, че бизнесът е напуснал срещата със синдикатите и държавата миналата седмица, защото социалният диалог е бил нарушен – нямало е аргументи, а говорене на висок тон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Минималната заплата трябва да е процент от средната и няма да има спорове.

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Pink Pussy

    23 3 Отговор
    Увеличете още минималната заплата , трябва да е 1001 лв !!!!!!!!!
  • 3 Fury

    43 3 Отговор
    Най добре държавата да зереже бизнеса, да спре със всякакви субсидии и т.н. и който ще фалира да фалира , който остане да го субсидират и каквото е необходимо но да дават пари на хората които им работят. Бактън от пишман бизнесмени които не могат да плащат поне 1000 лв. Заплата. Значи "бизнесмена" да може да си купи жилище, да купи и на децата си, да им осигори добро образование а работника да не може да си плати тока, е стига вече който не може да дава нормална заплата да затваря заради такива шмекери страдаме,ч. Бизнеса все против, като иска да им се работи без пари да заминават да развиват бизнес в африка. То и без това като не могат да плащат нормална заплата не ни и трябват.
  • 4 Ум цар роб

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те консуматорите на наемен труд, наричащи себе си работодатели, не са много в час. Не спират да реват, че за жълтите стотинки, които предлагат няма кой да им работи, а отгоре на всичко продължават да не искат да плащат.
    Колко пъти трябва да се каже и на какъв език да се обясни, че никъде по света не е имало, няма и няма да има нито една развиваща се и печелеща, чието развитие и печалба се основават на принципа на неплащане на прилични заплати. Освен това е теоретично погрешно непредвидените бизнес рискове на консуматорите на наемен труд да се прехвърлят върху предоставящите наемния труд. Който не се е научил да си прави сметката, никога няма да си я направи. Най-ниска ефективност в българския бизнес е тази на мениджмънта, който обаче не си го признава, а иска да не плаща на работника. Само, че западна Европа чака работници и предлага поне 3-5 пъти по-високи заплати и никой не може да върже хората тук да работят за жълти стотинки, подхвърлени като трохи на масата.
  • 5 Отровното трио

    1 6 Отговор
    Правителство на Мая Манолова и Продължаваме промяната ще наложи това увеличение и българите ще са сред най-високоплатените в Европа.
  • 6 Българка

    11 4 Отговор
    То хубаво предлагат увеличение и даже е малко, но колко остава след удръжки и данък,преди години върху МРЗ не се плащаше данък, и здравните осигуровки за безработни са 4%,в момента 26лв, да се предложи повече да не се увеличават, защото си безработен без обезщетение, и трябва при 764лв ,да платиш 30лв. ЗО,откъде.
  • 7 Крайно време е

    20 1 Отговор
    да си плащаме на "ШЕФА" че ходим на работа!
  • 8 селтак

    3 1 Отговор
    Я па не знам кой бизнес е за увеличаване на заплати! Като че ли не съм чувал!
  • 9 КРАЙНО ВРЕМЕ Е

    3 1 Отговор
    Да им плащаме за 13 месеца както повечето от тях не плащат! 🤪😂😇
  • 10 636337383

    6 1 Отговор
    Ами ако имаме топки ще спрем да одим на работа да ги видим работодателите тогава,ама страхливи всичките ,чакате някой да изпълни професията Васил Левски ,ама ги няма вече такива.
  • 11 ТРЕЗВЕН

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изключително справедлив подход.Освен това - защо на народните представители месечната заплата се индексира/увеличава/ спрямо средната за страната а не спрямо минималната?
  • 12 Иво.

    0 0 Отговор
    Ако се огледаме около нас само Макета са по зле по заплати! На тази скъпотия и мега инфлация минималната заплата трябва да е поне 1000 лв. Всичко друго е мизерия! А работодателите никога няма да искат да плащат то ако може и без пари да им работим най ще са доволни. Синдикатите незнам как ги определят тези 764 лв. но съм сигурен, че никои от тях не работи за такива пари.