4 Април, 2013 17:19 1 274 6

Мините май ще се приватизират, за да се спаси енергетиката

  • енергетика
Мините май ще се приватизират, за да се спаси енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

 

Разглеждане на възможностите за приватизация на мините, преосмисляне на такса „пренос” и отпушване на износа са част от мерките, които може да решат проблемите на енергетиката в момента. Това заяви Божан Стоянов, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма по време на срещата на браншовия съвет във ведомството, разглеждащ проблемите в сферата на въгледобива.

Той окачестви ситуацията в момента като една „нова действителност”, в която се отчита силно намалено вътрешно и външно потребление на електроенергия. „Ако енергетиката е лодка, ние всички сме в нея, но тя потъва и всеки трябва да даде по малко, за да я спасим”, отбеляза зам.-министърът.

„Това мините да имат нов собственик не е изключен вариант”, подчерта пред бТВ Стоянов и определи държавниците като лоши управници на мините.

Стоянов заяви, че няма да защитава, нито да обвинява Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която в сряда беше обявена за неефективна след прокурорската проверка.

„Факт е обаче, че в държавната комисия има 15 души, които се занимават с електричество, а в другите страни този брой надхвърля 400. Съставът на държавната комисия е изключително недостатъчен”, категоричен беше той.

Синдикатите от своя страна призоваха за спешно възстановяване на износа на електроенергия. Това е най-спешната мярка, която ще помогне да се стабилизира енергийния сектор в България, смята експертът от КТ „Подкрепа” Ангел Божилов.

По думите му Националната електрическа компания (НЕК) трябва да преразгледа резервите от енергия и този износ трябва да бъде отпушен към турския пазар. „Пазар на електроенергия има, той е на турската борса и е под носа ни”, заяви експертът.

Божилов коментира още, че „другите страни не се нуждаят от нашата енергия, но ние се нуждаем от нашия износ”.

Валентин Вълчев от КНСБ заяви, че обстановката в сектора на въгледобива е взривоопасна и трябва да се вземат твърди мерки. Той определи въгледобива като „гръбнака на електропроизводството”.

Като основен проблем беше отличено ценообразуването на въглищата. „Продажната цена на въглищата не се регулира от ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, което предразполага да се преосмисли сегашната ситуация”, посочи Николай Ненков от КНСБ.

Миньорите от мини Марица Изток остават в готовност до дни да започнат стачки. Енергийното министерство и Българският енергиен холдинг не дадоха никакви гаранции че мините ще бъдат натоварени отново и ще спрат принудителните отпуски.

По оценка на синдикатите, вече има реална опасност минните компании да изпаднат в състояние, в което да не могат да изплащат заплатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Армагедон

    0 0 Отговор
    Ами подарете ги и тия мини на Ковачки!
  • 3 СССР

    0 0 Отговор
    ааайдиееее на пазара пресни мини много изгодно елате течащти капиталистически лиги пазарувайте мини бол изнасяйте за без пари богатствата на тази бедна страна за да и помогнете горката едвам смогва вече за първите ще има 99% намаление не се бутайте
  • 4 миньор

    0 0 Отговор
    Чувам вече думи за приватизация на мините!?!? Ще ви изринем от топлите кабинетчета в София, господа политици!!!!!! А на г-н Божан Стоянов да му кажа - коментирайте минния комплекс, който съществува от 50 години и дава хляб на цяла Югоизточна България, когато дойдете да видите с очите си мащабите на този комплекс, обуйте ботушите. Интересно ми стана, г-н Цоцорков като какъв е там, че да предлага и решава бъдещето на Мините????? Далаверката Ви ни е ясна, внимавайте!!!!!
  • 5 gnida

    0 0 Отговор
    Ей божанчо да не си малоумен?Я кажи к'ви ги дроби твоят генерал тиква , че толкова о..а работата?Колегата 4 иска да ви изрива , а аз ще му помогна , сигурно така мислят още 7000 човека и семействата им.Или обувай ботушите и идвай , или ние ще дойдем.А тогава ще видиш тарикат мазен как ще вземеш друго да лаеш като дилянчо.Знаем к'во стана с радневската база на рудниците(црб) приватизирана от царя-с 3 заплати са назад.Или приватизацията е обричане на смърт на работещите в рудниците.За колко продаде душата си народен предател ?
  • 6 Human

    0 0 Отговор
    Залагам си главата, че когато се продадат мините, а това ще се случи, щом им е дошло като идея тази порочност, то тези мини ще се купят от фирми свързани по един или друг начин с Прокопиев, Ковачки и други кръгове около Р. Овчаров. Между другото, в Европа, може би няма страна където, полезните изкопаеми да не са от стратегическо значение за държавата и никога не се продават, защото е свързано с националната ни сигурност. Иначе истината е, че местните мини продават продукцията си евтино на посредник, който я продава скъпо на държавната Тец, това е схемата по която работи Прокопиев. Но Тец Варна, например, целенасочено не работеща ефективно се снабдява с въглища от Украйна и Русия, доставяни по Черно море.