4 Декември, 2021 14:34 1 417 4

Засилен интерес към чартърни програми за празниците

  • чартърни полети-
  • туроператори-
  • pcr тест

Изискването за отрицателен PCRтест за влизане в България от страни в „червената зона“ за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията

Засилен интерес към чартърни програми за празниците - 1
Снимка: Shutterstock

Засилен интерес към чартърните програми за Коледа и Нова година, отчитат туроператори. Туристите обаче са чувствителни към всички ограничителни мерки и много от записванията са в последния момент, съобщава БНР.

Записванията за коледните и новогодишните празници са най-силни за чартърните програми за Дубай, Египет и Турция. Голям е интересът и към Малдивите. Предлага се пътуване и до Рованиеми - Финландия, градът на дядо Коледа. По традиция има голям интерес към близките дестинации.

Димитър Балтов - управител на една от големите фирми за изходящ туризъм посочи:

„Турция, Гърция, Сърбия, Албания също. Има и търсене към европейски дестинации като Париж, Рим, Виена, Барселона, Прага. Това, което миналата година се наблюдаваше, беше изключително висок интерес към разни далечни дестинации като Малдиви, Занзибар, която беше почти изцяло нова дестинация за българските туристи, Доминикана и т.н. Тази година определено не е такова търсенето, каквото беше миналата година“.

Туроператорите очакват в седмицата преди Коледа да има доста резервации за пътувания, защото хората изчакват да видят ще има ли ограничения в избраната от тях дестинация.

Изискването за отрицателен PCR тест за влизане в България от страни в „червената зона“ за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията, а туроператорските фирми се притесняват от отмяна на резервации.

Павлина Илиева от Обединение Бъдеще за туризъм и Димитър Балтов подчертаха:

„Хората започнаха да се обаждат, да се притесняват как точно ще се случи. Фирмите ще осигурят ли възможност за PCR и естествено, че да, въпреки всичко, това внесе смут“.

„За много дестинации PCRтестовете са по-скъпи. Освен това, това е една допълнителна организация, като трябва да бъде осъществена там на място, особено когато става въпрос за такива заповеди, които стават от днес за утре и хората са вече на място“.

В момента туроператорите работят с около 20% от обемите си през 2019 година преди пандемията и целта е по-скоро да запазят позицията си на пазара.

За момента цените на пакетите не са се променили съществено, от следващата година се очаква поскъпване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    6 2 Отговор
    Колкото и да ги плашат в крайна сметка на хората не им пука и искат да пътуват и да се забавляват. Повече ги притеснява да не ги прецакат в последния момент пак с някакви тъпи ограничения и хич не им дреме нито за делта, нито за омиркон.
  • 2 Ковидарите

    7 4 Отговор
    Глобалистите Ковидари не желаят на вас да ви е кеф, не желаят да пътувате, не желаят да се забавлявате, не желаят просто хора! Ковидарите искат ваксинирани и управляемо подчинение!
  • 3 Рошко

    6 2 Отговор
    Психологическата пропаганднс помия продължава с пълна сила, ама иначе без да изтипосате телефон със зелен сертификат, не можете да ви.............
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.