22 Декември, 2021 22:47 12 711 49

Експерт разкри кога започва строежът на АЕЦ "Белене"

  • аец белене-
  • строеж-
  • проф. д-р янко янев

"Зелената енергия" е политически израз, който няма нищо общо с науката и технологиите

Експерт разкри кога започва строежът на АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

"Трябва да се продължи ядреният проект на България. Можем да започнем да строим веднага в "Белене", нали след определено време, една година най-много, тогава можем да започнем да строим, да наливаме бетон. В близките 6-7 години може да се появи първият блок на АЕЦ "Белене". За "Козлодуй" е много по-сложно", това каза пред NOVA NEWS проф. д-р Янко Янев, изп. директор на Международната академия за ядрена енергетика.

Според него построяването на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме много по-дълго време.

Той допълни, че ако "Белене" е била построена по-рано, сега вече щеше да е на плюс.

"Имам 10 анализа на проекта "Белене", не е нужен нов такъв на правителството, да прочетат, каквото е направено", даде съвет той.

Проф. Янев беше категоричен, че така наречената зелена енергия не може да замести ядрената, която е най-мощния нисковъглероден източник на енергия, с което човечеството разполага на този етап.

За него "зелената енергия" е политически израз, който няма нищо общо с науката и технологиите.

Специалистът уточни, че Германия е вложила 760 милиарда евро за промяна на енергийната система, а тези пари биха свършили много по-добра работа, вложени по друг начин.

"Те тепърва ще разберат последствията от налагането на алтернативни източници на енергия, когато няма вятър и слънце, и от прокарването на "зелената политика", каза още той.

Относно високите цени на тока, проф. Янев заяви, че е несериозно тя да е 1000 лева към момента.

"Това не е производствена цена, а на прекупвачи, търговци и на борсата. Всичко това рефлектира върху крайния потребител", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ...

    17 35 Отговор
    Не кога започва, а кога би могло да започне. Мечти. 😀
  • 2 Сатана

    49 10 Отговор
    Отваряйте запечатаните блокове на Козлодуй и си глейте кефа.Атом има,ток няма.

    Коментиран от #4, #8, #19, #38

  • 3 Госあ

    80 12 Отговор
    Чудесно казано ! тук се мотаеше един, който ръсеше бисери как през няколко прекупвачи тока щял да поевтинее 😂 Зелена енергия е като зеления сертификат - антинаука !

    Коментиран от #6

  • 4 И. Иванов

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Унищожени са. Няма "назад".
  • 5 Меро Хустафа

    51 17 Отговор
    Когато и ако разрешат господарите от САЩ! Експертите могат за си заврат експертното мнение отзадИ !
  • 6 И. Иванов

    8 22 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Да, да - "Възраждане", нали.
  • 7 Behemoth

    47 0 Отговор
    Пазара определял ...на ви пазар...то и борсите са така. ...помпат самнителни компании и балъците купуват акции...има и една държава такава свръхнадценена а всъщност във фалит,ама никой не смее да и даде сметката щото целият цирк ще рухне...
  • 8 И. Иванов

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Не говори за неща, които не разбираш!

    Коментиран от #11

  • 9 Кога ли

    3 0 Отговор
    Науесен ... Асфалта изгорел
  • 10 Някой пак е пил антифриз

    3 9 Отговор
    ...или не си е пил хапчетата.

    Коментиран от #12

  • 11 Сатана

    33 21 Отговор

    До коментар #8 от "И. Иванов":

    Белене няма да има никога.В Бг няма специалисти да обслужват такава централа.Овчеглавите са тъпи ,само за общи работници са. Образование нямат сегашните а и тези след тях ще са същите неуки паразити.Кой ще строи тази централа,5000 инженери от къде ще намерите? Ще се молим на Турция за ток и да ни вържат към техните жици.

    Коментиран от #16, #21

  • 12 Нали ти казах

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Някой пак е пил антифриз":

    Спри този антифриз !

    Коментиран от #17

  • 13 Сектант

    8 32 Отговор
    САМО ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ МОГАТ ДА Я ПОСТРОЯТ.
  • 14 В.В.П.

    27 7 Отговор
    С американската ,бой скаут , примка на шията,и звярът Херо,душейки навсякъде,,Белене ,никога няма да се случи..А и няма кой да го направи,трябва и гориво,специалисти. Невъзможна история..
  • 15 Миро

    50 6 Отговор
    Казал съм го преди десетки години. Ще го кажа пак. Не само че ще строим в АЕЦ Белене ами ще си и пееме! Хубаво би било да си припомним как разни експерти и светила ни разказваха от змислици и откровени глупости. Хубаво е да си припомним и как едни новородени демократи ,русофоби и откровени фашисти имаха друго мнение по въпроса. И не ми е особенно приятно но си спомням Маркс и разбира се другаря Ленин какво са мислили по тези въпроси. За да го няма АЕЦ Белене са виновни всички политици без изключение и е време всички да поискат прошка от народа за глупостите им и игричките им. И съд ! Съд за всички предатели на майка България!
  • 16 И. Иванов

    36 7 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана":

    Алоу, докато се построи нова ядрена мощност ще се изучат сума ти хора как да я управляват. Не говори неща, които не разбираш! За Козлодуй да не мислиш, че е имало подготвени? Всичко става, но трябва желание.

    Коментиран от #27, #39, #40

  • 17 Спирам ти го

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Нали ти казах":

    Ама ти от къде пак си набавяш...
  • 18 ха ха

    11 32 Отговор
    АЕЦ Белене е гробница. Затваряй и нов проект. Аман, от динозаври с 40 годишен проект отворили лакомо паст да точат държавата.

    Коментиран от #23, #25

  • 19 Миро

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Това не е селска бакалия и да я отваряш и затваряш когато искаш. Не стааааа.
  • 20 Патриот

    30 8 Отговор
    България трябва да затвори всички източници на ел. енергия , ще внасяме евтин ток от САЩ и Канада
  • 21 Миро

    27 3 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана":

    Китайците ако дойдат могат да сринат цяла България и да я построят наново за нула време. В кой свят живеете господине?!
  • 22 А50

    24 5 Отговор
    Най- накрая нещо смислено да се публикува.
  • 23 Миро

    24 5 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха":

    Имаме разрешителни за строеж за Белене! Строежа може да започне веднага. За други подобни строежи в Козлодуй трябват поне 5-6 годи време и то не е ясно какво ще стане.
  • 24 ВУТЕ

    29 2 Отговор
    Тиквата каза че е локва а сега тази локва ако беше направена щеше да носи милиарди а той каза че ще сме на загуба
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Борисов

    34 3 Отговор
    Сенатор Маккейн ми каза по скайп да не строим АЕЦ Белене, защото ще ни дърпат ушите и аз го послушах, нищо че Путин искаше да ни я построи без пари и да я изплащаме с продажбата на ток. Аз съм верен слуга! Скоро дори заведох Мустафа до АЕЦ Козлодуй, за да я разведа из секретния обект и да и покажа къде ще инсталираме американския реактор. Аз съм голяма работа и затова ме черпят с торта Сахер и не ми пипат шкафа. Разрешил съм само да го снимат.

    Коментиран от #35

  • 27 Сатана

    26 6 Отговор

    До коментар #16 от "И. Иванов":

    Що се излагаш бе,пич. Козлодуй беше обект от национално значение и техникумите бълваха подготвени кадри за всичко.В момента в БГ не можеш да намерил качествени заварчици,няма всичко читаво се е пенсионирало,измряло или забегнало в чужбина.За други специалисти и дума не отварям,то е ясно.На такъв обект се трудят до 10 000 работника на 3 смени.Няма работещи предприятия да захранват обекта с материали,оборудване,кабели,желязо всякакво и т.н.Логистика няма,дори тежкотоварна техника няма.То и организатори няма,хора със способности отдадени на работата.Нищо няма да излезе,ние сме свършени.

    Коментиран от #28, #34

  • 28 6A13TT

    24 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    Няма страшно, руснаците ще си докарат каквото им трябва.
  • 29 От чужбина

    27 3 Отговор
    За тези дето си мислят, че АЕЦ Белене е стар проект - Принципно да, но това не означава, че не може да се построи. Трябва политическа воля, това е което липсва в България. Проекта изобщо не е стар от гледна точка на това, че там в Белене вече няма нищо. Всичко което е било построено е сринато. Започва се отново, с нов бетон. "Старото" е самата площадка, терена и някои прокарани вече пътища. Тепърва трябва да се строят дори жилища за работещите по проекта. Ако строим нови блокове в Козлодуй също ще трябват и нови жилища, защото съществуващите до голяма степен вече са частни, закупени, а новодошлите ще търсят и жилища. Така един проект като Белене ще раздвижи много икономиката, защото ще се строи не само самите блокове, а и жилища и пътища, далекопроводи... Понеже тук един споменава за отваряне на вече затворените блокове в Козлодуй - ДА, щеше да е добре ако можеше да стане. За съжаление вече всичко от машинна зала е вече нарязано, просто няма нищо. Останала и позапечатен е само "ядрената" част заради радиоактивността вътре. Така се прави и на други затворени реактори по света. Що се отнася до "зелената" енергия - няма лошо да се ползваме от нея, но не насилствено и екстремно бързо да е усвояваме. Този вид енергия си остава с основния недостатък - непостоянство и непредвидимост. За тези които искат и могат бих препоръчал да си инсталират за собствено ползване соларни панели. Може да са електрически и/или водогрейни, кой каквото иска, все ще му е от полза.
  • 30 Hoho Boho

    19 0 Отговор
    Само да напомня. Вече 40 /четиредесет/ години строим Белене. Разполагаме и с два ядрени реактора на склад...
  • 31 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    6 27 Отговор
    На този "екперт" проф. д-р Янко Янев, защо не са му сложили снимката? Бъдещето със сугурност не е на ядрената енергия. И каква е тази СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНА Международната академия за ядрена енергетика. Кой финансира тази Международната академия за ядрена енергетика? Кой плаща високите заплатите на този проф. д-р Янко Янев плямпящ лъжи?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 От чужбина

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана":

    При строителството на Козлодуй са разполагали ако не се лъжа с една или две бетон-помпи. Само си представи колко бетон-помпи има сега из България, щом циментираха морето... В момента има много повече техника из България отколкото преди 90-та година. За кадрите съм съгласен, че са намалели, но това е заради "умните" ни и продажни политици. И незнам дали си имаш на представа колко неща из Европа са направени от Българи? Много са. Разликата е, че там плащат, а българските работодатели все още се опитват да ловят маймуните с трици.
  • 35 Борисов

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Борисов":

    Да добавя , че имам достойни наследници в това отношение - Кирето и Кокорето .
  • 36 Антифашист

    24 0 Отговор
    Разбрахте ли за какво въведоха енергийната борса? За да могат измекярите прекупвачи да дебелеят на наш гръб, без реално да правят нищо друго от това да помпят цената на тока.
    Тоя който разреши тая схема е за затвора. Киро Жарта го очаква в южното крило.
  • 37 Ако Ако

    25 5 Отговор
    Ако имахме управници с топки,АЕЦ Белене щеше да се построи и да е изплатена до сега и да носи печалби.
    Ако Южен поток беше построен,сега щеше да носи печалби и немаше да се чудим от къде да вземем газ.
    Имахме дълги години един безкнижен премиер който слушкаше какво му заповядват американците.Тия които му се кланяха и го крепяха,да ходят в Банкя да му потърсят сметка.

    Коментиран от #43

  • 38 Симо

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Иска ти се,ама не е токова просто,казват специалистите.
  • 39 неРазбирач

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "И. Иванов":

    Пазара на труда е от последните, в които още има логика. Предложи на човек адекватно заплащане и без проблем ще цъфнат скандинавски, американски и московски учени да бачкат тук с кеф.
    Коментарът ти е необмислен и несъстоятелен, всякаш си на държавна служба!
  • 40 Найдо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "И. Иванов":

    Не става без предварителна подготовка.Поне на средно ниво.
  • 41 йъутгуи

    10 4 Отговор
    Най-накрая да прочетем нещо смислено, крайно време е да построите Белене, а хранилище за отпадъците , може да построите и в пустинята в Африка, на някое място, където няма подземни води! Африка е наблизо.
  • 42 Американец 🏈

    5 1 Отговор
    Да ви поясня нещо: в България понятието “есперт” е абревиатура за “крупен крадец”
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Д.Кънев

    1 1 Отговор
    АЕЦ БЕЛЕНЕ ще бъде построена на Луково лято.Спрете с тия дъвки за Белене и Козлодуй.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Аз-жената

    1 0 Отговор
    Строежът на атомен реактор отнема 10години, ако няма усложнения. Пример трети реактор на АЕЦ Олкилуото във Финландия строежът стартира 2009,реакторът беше пуснат този месец,сиреч 12 години. Но експертите ще кажат, че там бетонът бавно съхне затова се бавят във Финландия. Съдейки по АМ Хемус и Тракия ще ни отнеме 3 пъти по 12 години да приключим с един Атомен реактор.
  • 48 боко

    1 0 Отговор
    И КОГА започва строителството на АЕЦ Белене ????? Аман от МИСИРКИ !!!!!!!
  • 49 От чужбина

    1 0 Отговор
    Професора е прав. България няма време за чакане, защото докато построим 1 или 2 блока и ще изтече ресурса на козлодуйските блокове. Освен, че трябва да заменим козлодуйските блокове, ще трябва с нещо да заменим и въглищните ТЕЦ-ве. Това означава още 1 или 2 атомни блока. Тук трябва да добавим и евентуалното повишено потребление на електричество за ел.автомобили, да добавим и за отопление. Последното, отоплението трябва да се добави, защото напоследък се налага да спираме въглищата и дървата, преминаваме на климатици и ел.печки.