30 Декември, 2021 19:08 3 535 13

„Топлофикация София“ с нова мощност за производство на ток

  • тооплофикация-
  • ток-
  • парно

Изпълнението на проекта е финансирано с европейски средства

„Топлофикация София“ с нова мощност за производство на ток - 1
Снимка: БГНЕС

В последните дни на годината "Топлофикация София" успешно приключи 72-часовите проби на изцяло ново съоръжение - турбогенератор (ТГ) №3 в ТЕЦ „София Изток”, който след ТГ №4 е второто модерно съоръжение, въведено в експлоатация за последните две години.

Поредната стъпка в обновяването на мощностите на дружеството е важен етап към предстоящата в следващите години цялостна модернизация по споразумението на Столична община и Американската агенция за търговия и развитие (USTDA).

Проектът за „Модернизация на турбогенератор ТГ-3 в ТЕЦ „София Изток” с нова противоналегателна турбина” извежда "Топлофикация София" в качествено нов етап на развитие, с ново високоефективно съоръжение, съобщиха от дружеството.

Изпълнението на проекта е финансирано с европейски средства. Извършените преди дни 72-часови проби имаха за цел да покажат готовността на новия агрегат за експлоатация, който с включването си в енергийната система на България през януари ще подпомогне производството на електро енергия в тежките зимни месеци.

По данни на производителите на новата турбина Siemens Brno s.r.o. въвеждането ѝ в експлоатация ще повиши значително, както ефективността от производството на топлинна и електро енергия, така и качеството на услугите към крайните потребители на „Топлофикация София“ ЕАД.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандо

    22 2 Отговор
    Американците ше ги приватизират и тоя ТЕЦ, ясно.
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 3 Отговор
    Браво на "ръководството", 3 (три) годишната одисея приключи...и повече няма да озвучават "Дружбите" с канския вой!
  • 3 ръб

    15 0 Отговор
    те американците само развиват държавите в света,всичко е бизнес и това не е помощ
  • 4 Въпрос

    17 1 Отговор
    Кажете колко струва тази турбина? Кажете колко е производството на ток и топла вода или пара? Защо не давате конкретни параметри а само информирате за пускането на нова мощност? Тези средства които се разгодват тайна ли са ?

    Коментиран от #7

  • 5 Кражби в Топлофикация софия

    20 3 Отговор
    Говори се че се подготвя огромна кражба във Топлофикация София. Чрез формални инвестиции ще се откраднат на 1 милиард лева?
    Дали е вярно това? ГЕРБ изгубиха изборите но не се отказват от грабежите! Така се говори.
  • 6 Гост

    10 2 Отговор
    Да ви е честита новата зелена енергия от горенето на газ, господа.
  • 7 pbdan

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Въпрос":

    Как да кажат като ако е струвала 10млн. са източили 100млн, Като се знае мощността всеки по-компетентен ще пресметне ефекта, евентуалните икономии и други важни параметри.
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
  • 8 pbdan

    9 1 Отговор
    Тoплиннaтa мoщнocт нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.
  • 9 456

    7 1 Отговор
    А в ТЕЦ СОФИЯ кога ще зароботят турбините/всички/? Защо спряхте преди години идеята да заработят? Защо умишлено не ги пуснахте /пари имаше/? Защо поведохте Топлофикация УМИШЛЕНО към фалит? Искам отговори.
  • 10 Стефан Петров

    8 1 Отговор
    Купили са мощността от Сименс- най-лошия вариант. Програмното обезпечение е на Сименс и се следи от фирмата. Тя го обновява периодично на много високи цени като забранява купувача да прави това. Всяко използване на турбината изпраща резултатите си в Сименс. На практика ти уж си купил нещо, но то е обвързано толкова със Сименс, че почти не е твое.Ако Сименс прецени може да ти спре турбината и ти нищо не можеш да направиш. Руснаците затова се отказаха от контакти с тази фирма.
  • 11 Идеята е друга

    3 0 Отговор
    Обновяване и приватизиране, така направиха в бтк едно време
  • 12 Русенец

    1 0 Отговор
    За София не знам, но моите сметки от година на година, за едни и същи месеци, топлинната енергия, за затопляне на 1 кубик вода, става все повече и повече.
  • 13 Конник

    2 1 Отговор
    Парното отопление беше измислено за да уползотворят отпадъчната пара и топла вода! Беше голям комунистически ход за евтино отопление. Токът беше финансовото перо! Сега ни взимат тройна цена за отпадъчна топла вода. Във Виена парното е два пъти по евтино от София! Ама там нямаше “Преход” след 1989 г.