4 Януари, 2022 14:23 1 098 11

Бизнесът отново иска спешна среща с премиера

  • бск-
  • бтпп-
  • криб-
  • сси-
  • скъп ток

Работодателските организации заявяват, че нямат комуникация с правителството и искат отпадане на тавана за компенсации

Бизнесът отново иска спешна среща с премиера - 1
Снимка: БГНЕС

Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков заради високите цени на електроенергията и природния газ и по-конкретно премахването на ограниченията на компенсациите, които работодателите получават във връзка с тях. Това става ясно от отворено писмо подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е съгласувано с другите национално представени работодателски и бизнес организации – БСК, БТПП, КРИБ, ССИ.

Ако не се предприемат действия, може да затворят водещи предприятия у нас, посочват работодателските организации.

Писмото е адресирано и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като в него се посочва още, че бизнесът у нас е изправен пред „изключително тежката и рискова ситуация“. Организациите допълват, че към този момент няма диалог с изпълнителната власт.

Защо таванът на помощта не работи

Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за месец юли тази година (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева, допълват от работодателските организации.

При цена 800 лева, например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас.

Така значителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, се посочва още в отвореното писмо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Олигарсите на герберастията, трябва да им се шарят още кинти от кирчо! Щавенето продължава с Усмивка!
  • 2 хахо

    17 2 Отговор
    И аз искам среща с Петков, търся някой да ми плаща сметките за ток и вода. Къде да се запиша?
  • 3 провинциалист

    11 3 Отговор
    Т.нар. Бизнес кога последно е искал среща заради осигуряването на минимална заплата, неизплащане на обезщетения, извънреден труд и т.н и т.н.?
  • 4 То пък

    8 2 Отговор
    бизнес ли да видиш ? Като назначените бизнесмени , читав не може да вирее сред тях !
  • 5 Честито

    7 1 Отговор
    Tез така както са се подкарали ще подарят едни цифри на олигархията в суматохата много големи..я тез гашници да сключват директни договори с аеца и да приключваме с даренията
  • 6 тикви

    6 4 Отговор
    Бизнеса на крадци назначени от тиквата с крадени пари!!!
  • 7 доган

    5 4 Отговор
    С тиквата колко срещи имахте некадърници крадливи!

    Коментиран от #10

  • 8 Данъкоплатец

    4 1 Отговор
    Ало, спекуланти, я се разкарайте. Пари нема!
  • 9 МАЯ

    2 1 Отговор
    ТЕЗИ когато приватизираха, крадоха, трупаха милиони не търсеха Държавата. Нямат срам, профсъюзи , богатите изедници, опоскаха Държавата, а сега вият на умряло.Ток, газ, дърва , всичко е в техните ръце , взеха хляба от устата на хората, направиха цената непоносима за обикновените хора и няма спиране, Няма СЪД ,докато , мутрата е говорител на мафията !!!
  • 10 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "доган":

    До 7 ком -кумунисче -при Борисов тока струваше 020 лв за бизнеса а сега при вашето управление струва 068лв за киловат -пълен е този сайт с прости хора дето само плюят -а не знаят че ако фалира бизнеса няма да има кой да им плаща пенсиите
  • 11 Ринго

    2 0 Отговор
    Аууууу пак ли ща спасяваме Велев и други комунист-капиталисти?А за народеца гола водица и пасти от сладкарницата на Кировица!Бравоооооо!