Last news in Fakti

18 Април, 2013 14:08 2 907 5

Единствено Кипър ни бие по скъп бензин А95

  • а95-
  • бензин

От началото на годината най-масовият в Европа бензин А95 е поскъпнал в 24 от 32-те страни на Стария континент, отбелязва РИА „Новости“.

Лидер в тази класация е Кипър със скок от 5,2%, а България с 4,4% заема второ място като изпреварва втората по големина икономика в ЕС – Франция, където се отбелязва повишаване на масовия бензин с 4,1%. В първата шестица влизат Испания с 3,7% скок, Норвегия с 3,5% и Финландия -3,2%.

Най-много бензинът е поевтинял в Унгария с -1,3%, Ирландия – (1,1%), Великобритания - (-0,9), Казахстан - (-0,3%), Австрия и Белгия с (-0,1%).

В Беларус и Украйна цените не са се променили, отчитат анализаторите. А 95 е поскъпнал с 2,3% във водещата европейска икономика – Германия.

От данните става ясно, че най-масовия бензин А95 е поскъпнал средно с 1,7% за първото тримесечие.

Най-много бензин с чиста средна работна заплата, след приспадане на данъци и осигуровки, могат да купят гражданите на Люксембург – 2 300 литра на месец следвани от норвежците – близо 2000 литри и Великобритания малко над 1700 литра.

Освен, че в Българияе отбелязан рекорден скок на бензин А95, у нас със средна месечна заплата можем да купим едва 213 литра на месец. Този показател ни отрежда почетното последно място, за Кипър няма данни. Преди България са страни като Украйна (227 литра) и Румъния (270 литра).

Най-масовият бензин А-95 в ЕС е по-евтин само в Румъния. У нас преизчислен в евро той се продава за 1,3110 евро за литър при 1,2980 в северната ни съседка. Най-скъп е бензинът в Норвегия - над 1,97 евро.

При дизела България се нарежда на пето място в Европа по най-евтино гориво – 1,3260 евро. Пред нас отново е Румъния, както и Казахстан, Беларус и Русия.

Русия заема 16 място от 32 държави с 746 литра бензин на месец. В раздираната от криза и заплашена от фалит Гърция могат да се купят 722 литра А95 с една месечна средна заплата. Най-скъп дизел може да се купи в Норвегия, Великобритания и Италия. Най-евтино е то в Казахстан, Беларус и Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Добре е, че не са сметали с моята пенсийка колко мога да си купя :)
  • 2 Borislav Sotirov

    1 1 Отговор
    Абе, как не ви е срам такова невярно и манипулативно заглавие! Бензинът в България е НАЙ-ЕВТИН. В статията се говори не за цената, а за степен на поскъпване. Само Кипър ни води, защото в Кипър доскоро беше най-евтиният бензин в ЕС, при тях корекцията е грамадна.

    После сравнявате пак не цени, а отношение цена-доход, което пак ни изкарва на ниско, не защото в абсолютна цена горивата ни са скъпи, те все пак са най-евтините в ЕС. Вашето манипулативно сравнение не показва, че цената е висока, а нещо което всички добре си знаем - че доходите са ни ниски.

    Естествено, че на такова заглавие ще се появят грешни изводи като този на Драгомир Димитров, които отнасят абсолютно неправилно причините в грешна посока. И после пак катообществото ще издига глупави искания - за което са виновни разни еврини журналистически манипулации!
  • 3 nihat mustafov

    0 0 Отговор
    у нас със средна месечна заплата можем да купим едва 213 литра на месец === не знаех че заплатата в България е над 500 лв ?


    При дизела България се нарежда на пето място в Европа по най-евтино гориво – 1,3260 евро. Пред нас отново е Румъния, както и Казахстан, Беларус и Русия. и защо не са написали че в БГ получаваме по мапко от 200 евро на месец

    Коментиран от #4

  • 4 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "nihat mustafov":

    НСИ: През четвъртото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се увеличава с 4.6% до 789 лв. спрямо третото тримесечие на 2012 година.
    http://www.nsi.bg/eventbg.php?n=1718. Ето така се получават някои цифри :)
  • 5 Николай Христов

    1 0 Отговор
    Авторе, много неграмотно пишеш статии !!