23 Януари, 2022 08:21, обновена 23 Януари, 2022 12:16 3 966 13

Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара

  • бизнес-
  • инвестиции-
  • българия-
  • инфлация-
  • безработица

През 2022 г. ще се разчита на отложените инвестиции

Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара - 1
Снимка: М. Богданова ©

Експортът е този, който се възстанови най-бързи по време на кризата. Същото се случи и при предишната криза през 2008-2009 г.“, припомни изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев по време на представяне на резултатите от анкета проведена сред австрийски компании, които са работят на българския пазар. „Износът от България, който допринася за растежа през 2021 г., не се извършва само от български, но и от чуждестранни фирми. Прогнозата е през тази година индивидуалното потребление да има по-малък принос към растежа, заради по-високата инфлацията. Очакванията са през 2022 г. инвестициите да се завърнат, поради това, че бяха отлагани в период на криза, както и наличието на положителна инерция през последните няколко месеца“, допълва Георгиев.

Що се отнася до инфлацията, то повишаването ѝ е близко до това, на което станахме свидетели по време на присъединяването на България към Европейския Съюз. „Очакванията бяха, че инфлацията ще е с по-краткотраен ефект, но много вероятно е тя да продължи да бъде с ускорен темп“, коментира Георгиев.

Въпреки сътресенията на пазар на труда той остава гъвкав и стабилен. Безработицата е в поносими граници и очакванията са да продължи да пада и тази и следващата година и да достигне равнища под 5%. Въпросът е откъде да се намери квалифициран човешки ресурс. Едно от решенията са засилените инвестиции в автоматизация и дигитализация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарова чакалня

    16 6 Отговор
    Бля , бля , бля . Кои инвеститори ще се върнат ?! Тези , които избягаха след 18 месеца пълна лудница , управлявана от хора , които нито знаят къде са , нито знаят защо са там ?! Да бе , да ! Ще дойде някой да инвестира в държава ,която е тотална икономическа (предизвикана от политическа) криза ?! Има да си чакатееее ! Лозунги и празни приказки , нито пълнят хладилник ,нито ти сипват бензин в колата , нито ти обличат децата. Ама - ние си ги избрахме и сега ще почакаме до развода.

    Коментиран от #3, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 андрешко

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "гарова чакалня":

    браво много точно написано,ама големите няма да го прочетат
  • 4 Osman

    18 0 Отговор
    Ниска безработица!Естествено,че е ниска като привинцията опустява и народа емигрира на Запад...
  • 5 гадно

    11 4 Отговор
    А да не се правиш на интересен инвеститорите избягаха още по времето на шайката въпроса е, че сегашните приказват вместо да вършат нещо смислено.
  • 6 Въпрос

    5 2 Отговор
    Какво се случва с оня “хъб”, където премиера говореше? Май само си е говорил ми се струва...
  • 7 КРА

    16 0 Отговор
    След тоталното съсипване на образованието, ние не притежаваме експертен потенциал за сериозен инвеститорски интерес.Тук се намърдват само измамници, за да експоатират сурувинните ни ресурси.
  • 8 Мечо

    20 0 Отговор
    Невъзможно е да има сериозни инвестиции в България, след като държавната администрация е по-многобройна от работещите в реалното производство.
  • 9 Като гледам какво става

    4 0 Отговор
    Тези които инвестираха в крипто, разпродават и се местят на стоковата борса. От 50000 долара преди месец, биткойна е паднал на 35000. И с останалите е същата работа. Наиграха се май.
  • 10 Рашавия

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "гарова чакалня":

    Ще се върнат руските инвеститори, защото останаха без инвестиции.
    Като заредят от новите цени на тока,... абе на фсичко, пак ще щипнат по света да инвестират.
  • 11 Приземен

    7 0 Отговор
    И ние какво ще изнасяме - бетон ли??? Ами че той не става за износ, а ние само това правим.
  • 12 Четете за неграмотността на НОИ

    2 1 Отговор
    Прочети за българската политика dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii
  • 13 Васил

    3 0 Отговор
    От 30 години насам само бягат за какво да се връщат за умиращ кон?