Last news in Fakti

25 Януари, 2022 09:35 1 886 6

Обсъждат оръжейни сделки

  • оръжие-
  • износ-
  • българия

Спад в износа на българска военна продукция

Обсъждат оръжейни сделки - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, да обсъди оръжейни сделки. Комисията одобрява разрешения за внос, износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на изделията и технологиите с двойна употреба. Последните години отчитат спад на одобрените разрешения, припомня БНР.

Данните отчитат спад на одобрените разрешения за продукти, свързани с отбраната. През 2018 г. те са били 887, а през 2019 г. - 571.

За тези две години спадат и приходите от реализирания износ. От 766 милиона евро на около 614 милиона и 406 хиляди евро.

През 2018 година от индивидуални разрешения за износ са спечелени 6,4 млн. евро. През 2019 г. - 10 милиона и 656 хиляди евро. Традиционни партньори за износ на стоки с възможна двойна употреба са Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ Турция, Сърбия, Германия. 2019-та година е била и последната, в която има публикувани публични данни за работата на комисията. Обикновено те се оповестяват при приемането на годишните доклади в парламента.

Преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обърна внимание, че комисията вече е сформирана. И ще се опита да навакса забавянията заради политическите събития.

Нинова посочи, че на предстоящото заседание ще бъдат разгледани между 100 и 110 сделки. Тя се застрахова, че завод „Арсенал“ не е спирал да работи заради забавянето на разрешителните от междуведомствената комисия. Заводът обяви, че спира работа заради цената на тока и Covid-19. Но Нинова увери, че част от работниците изпълняват дейности по договори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 4 Отговор
    Спадът е официален ! Неофициално , продават , та се пукат !!! Вече заформиха купища скандали !!!

    Коментиран от #2

  • 2 5689

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Раборят за чичо Сам въоръжават разни групировки в Африка,Близкия Изток и терористи като Окрайна!
  • 3 Behemoth

    1 4 Отговор
    Скоро за Украйна!
  • 4 Сержант

    6 0 Отговор
    Факти пак избиха рибата с тая снимка. Това са самоделките на един майстор от Пловдив, който преработваше въздушни пушки, като им използваше цевите. Друг гявол му правеше тяло с патронник, ударник, спусков м-м и нещо като болтов затвор. Пълна порнография, но стреляха с флоберов патрон –/кал .22/ Имат дори нещо като заглушител. Номерата са картоните за обозначаване на доказателства. № 10 и 11 са патроните - чешко производство. Имаше си и подизпълнител дърводелец. Добър бизнес въртеше, но му дадоха 2 години ефективно и му попиляха работилничката. Добре я беше екипирал и ги докарваше на дизайн. Чак ми стана жал.

    Коментиран от #5

  • 5 Глиганчо.

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сержант":

    Знам го тоя. Йоско се казва. Добър майстор е. Поправя ми ИЖ - ето. Направи нов детайл за заключването и почти нищо не ми взе. Гледах една от тия. Чупи се като ловна пушка и патрона се поставя ръчно. Гилзата се вади с едно лостче пак ръчно.
  • 6 Smoke on the water...

    1 1 Отговор
    Споко, ще работят на пълни обороти, всичките оръжейни фирми, джепане ще има, всякакво. Добър бизнес си е.