Last news in Fakti

2 Март, 2022 18:05 4 571 22

Войната в Украйна вдига драстично цената на олиото

  • олио-
  • цена-
  • слънчоглед

Русия и Украйна са основни износители на слънчоглед в света

До седмица-две литър олио може да поскъпне до 5 лв. за литър на дребно. Това каза пред „Монитор“ изпълнителният директор на един големите производители на слънчогледово масло в България. По думите му, след като сме видели краставици по 8 лв. килото, цената на олиото няма да ни изненада.

Бизнесменът припомни, че тенденцията на поскъпване на олиото е започнала отдавна - първо с поскъпването на слънчогледа - суровината за производството му. След това цените на масово използваната растителна мазнина у нас са се вдигнали заради бума на борсовия ток и на останалите основни енергийни източници - течни горива и природен газ. Отражение дало и нарастването на работните заплати.

Сега след войната в Украйна доставките на маслодайно зърно от тази държава е блокиран. Това доведе до взрив на цените на европейския пазар.

Към момента нарастването е с около 20%, като всеки ден се увеличават с 5-10 на сто и не се знае докога ще продължи тази тенденция, смята предприемачът.

Бизнесменът припомни, че Русия и Украйна са основни износители на слънчоглед в света. Затова и всички традиционни купувачи от там се обърнаха към европейския пазар и това неизменно вдигна цените. Според него алтернативата е внос от Америка, но това не може да стане толкова бързо и дефицитът заради войната в Украйна в момента беше последният удар върху пазара на растителни масла. Допълнително Молдова е обявила ограничаване на износа си на зърно и това допълнително утежнява обстановката. На въпрос дали за нас няма алтернатива за внос от Унгария на суровина за производство на олио, предприемачът поясни, че от там доставките обикновено отиват към други части на Европа. Независимо от това цените нарастват.

Относно влиянието на високите цени на олиото върху консумацията бизнесменът каза, че то не е основен продукт и в едно домакинство се консумират 2-3 л на месец и увеличението ще качи разходите с 5-6 лв. По думите му подобна сума е нищо в сравнение с харчовете на хората за ток, отопление, горива лекарства и други масови храни.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържищата (ДКСБТ) на 7 януари цената на пластмасова бутилка слънчогледово олио е била 3,52 лв., към края на първия месец от годината то пада до 3,47 лв./л, като е същата цена и за 25 февруари. Вчера около 17:00 часа средната цена бе 3,86 лв./л.

През миналата година максималната средна месечна цена на борсата в Ротердам е отчетена за март от 1631,2 долара за тон, а минималната - за юни - 1291,1 долара/т. По данни на сайта cmegroup.com на 28 февруари фючърсите за доставки от Черноморския район за април са били на цена от 1459 долара за тон, а за май и юни - по 1464 долара.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 12 Отговор
    Днес ми свършиха яйцата в заведението ми и купих от магазина до мен 10 яйца за 5 лв.

    Коментиран от #6

  • 2 Кую

    32 1 Отговор
    Играчите си сложиха тенекията на задника...

    Коментиран от #17

  • 3 Байдън

    47 6 Отговор
    Путин може да обгради Киев с танкове, но няма да може да победи сърцата и душите на ИРАНСКИЯ народ“:
  • 4 80374

    50 6 Отговор
    Краварския слуга просто Киро е решил да ни занули доходи, спестявания, ако може би ни хвърлил и на фронта само и само да се хареса на назничилите го господари от САЩ! Просто Киро ОСТАВКА предател и продажник вие сте виновен за съсипването на България!
  • 5 Зззз

    57 3 Отговор
    Странно ,навремето при 9 милионна население, произвеждахме олио "Нива" в стъклени бутилки ,по 1,80 и стигаще за населението ,сега при 6 милиона внос, но пък ръфаме целогодишно банани.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вали Васев

    51 1 Отговор
    От Украйна ли внасяхме олиото ? Е.ати наглите лъжци ...
  • 8 аде

    13 4 Отговор
    супер,без това е вредно,мще трябва да ядем зехтин от Гърция,голяма трагедия.
  • 9 kvy

    43 0 Отговор
    Абе прозвеждаме сумати и слънчоглед, пшеница даже и изнасяме. И накрая да се оправдаваме с войната. То и аец имаме, но токът ни по скъп от на другите държави, дето и аец нямат! Ех защо една бомба не се отклони до жълтите павета!
  • 10 Тома

    38 1 Отговор
    Тези ментараджий от 1.60 -1.80лв. вдигнаха цените двойно защото реколтата ни на слънчоглед била слаба.Сега разбираме че внасят евтино слънчоглед от Украйна.Няча ли кой да ги сложи на ченгела тези мошенници
  • 11 Хоху

    25 0 Отговор
    Без да съм дочел статията ще кажа че при 5 лв олио ще си купувам от Евтиният зехтин
  • 12 Последния Софианец

    21 1 Отговор
    Мога да приюта млада украинка до 30 години възраст

    Коментиран от #15, #19

  • 13 слона

    11 0 Отговор
    ХИЧ ДА НЕ ИМ МИНАВА ПРЕЗ АКЪЛА ПРОСТ ЧЕ ЩЕ ДОПУНЕМ В БЪЛГАРИЯ ОЛИОТО ДА Е ДФЬ ПЪТИ ПО СКЪПО ОТ ГОРИВАТА
    ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ПРАВИМ МАЗНИ И ПЕЛЕТНИ СЛНЧОГЛЕДОВИ ШЕЙХОВЕ НА ЖИВО!!!!
  • 14 Черна котка

    24 0 Отговор
    Алтернативата била внос от Америка.....ахаха стана ли ви ясно 😉
  • 15 слона

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софианец":

    АЗ ИМ ДАВАМ ТОЛЕРАНС ПЛЮС МИНУС 10
  • 16 един от многото

    23 0 Отговор
    Изпълнителният директор знае ли , че олио не се прави само от слънчоглед и при над 5-6 лв за литър ще е по рентабилно да готвим с маслиново масло или да минем на печено и тогава изпълнителния директор ще изпълнява поръчките на жена си в къщи!

    Коментиран от #18

  • 17 1212

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кую":

    С П Е К У Л А !!!!!
  • 18 ИВАН ПИЛЕТО НЯМА ДА ТА ЧУИ

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "един от многото":

    Десет лева нафта шест лева олио ХЛЯБА И БРАШНОТО И ТЕТАМ НЯКЪДЕ.....НЯМА НИИЩУ БЕЕЕ СЛУШАЙ ПИЛЕТО......
  • 19 123

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софианец":

    Трудно ще и устискаш на пиене и многото желание за секс.
  • 20 волен сидеров

    2 0 Отговор
    НАМАЛЕТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ
  • 21 Киро простия

    0 1 Отговор
    Не се запасявайте олио ще има.
  • 22 Жорж

    0 0 Отговор
    Вчера по Новините изчетоха теграма от Байдън по случаи празника в нея се казва, че ще работи за просперитета на Българския народ. Вервате ли му!